Teemasivu:Israel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


muokkaa  

Israelin teemasivu

Israel on noin seitsemän miljoonan asukkaan valtio Jordanjoen ja Välimeren välisellä kaistaleella. Viralliset kielet ovat heprea ja arabia. Asukkaista 78 prosenttia on juutalaisia, 17 prosenttia arabeja, loput druuseja ja muita vähemmistöjä. Israelin arabit ovat uskonnoltaan enimmäkseen sunnimuslimeja tai kristittyjä. Israelin naapurimaita ovat arabivaltiot Egypti, Saudi-Arabia, Jordania, Syyria ja Libanon. Israelin pinta-ala on 20 700 km², mihin on laskettu mukaan Israelin miehittämät Golanin kukkulat mutta ei Itä-Jerusalemia tai Länsirantaa ja Gazan kaistaa.

Voit vaihtaa sivun sisältöä tyhjentämällä välimuistin.

muokkaa  

Artikkelipoiminta

29.8.2010

Jerusalem
Kalliomoskeija
Kalliomoskeija

Jerusalem (hepr. ‏יְרוּשָׁלַיִם‎, Jerušalajim, arab. القُدس‎, al-Quds, kreik. Ιεροσόλυμα) on kaupunki Lähi-idässä Israelissa, joka on juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin pyhä kaupunki. Se on rakennettu Juudean vuoren kiviselle perustalle. Kaupungin rakennukset ja muurit ovat vuosisatojen ajan olleet vuoresta louhittua kiveä. Jerusalemissa on kiviä kaikissa vivahteissa, on kivisiä julkisivuja, kivitorneja ja -muureja, kiviterasseja rinneviljelmien ympärillä.

Kaupunkia 20 vuotta jakanut rajalinja poistettiin kesäkuussa 1967 kuuden päivän sodan jälkeen. Poliittiset tapahtumat ja itsemurhaterroristien iskut ovat kuitenkin johtaneet siihen, että Jerusalem on yhä näkymättömällä muurilla kahtia jaettu kaupunki, Israelin pääkaupunki, ja itäpuoli on palestiinalaisten suunnitelmissa itsenäisen Palestiinan valtion pääkaupunki.
muokkaa  

Artikkelitoiveet