Teemasivu:Islam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut
Palaa uskontojen teemasivulle

Islamin teemasivu

Tervetuloa islamin teemasivulle! Islam on monoteistinen uskonto ja kannattajamäärältään maailman toiseksi suurin uskonto. Sillä on nykyisin noin 1,5 miljardia kannattajaa. Kristinuskon ja juutalaisuuden tavoin islam on abrahamilainen uskonto. Islamin pyhä kirja on Koraani.

Lue lisää...


Tärkeitä asioita: Jumalan ainutkertaisuususkontunnustusalmuverorukouspyhiinvaellus
Merkittäviä henkilöitä: MuhammadUmarUthmanAliMuhammadin talonväkiIslamin profeetat
Islamin suuntaukset: sunnalaisuusšiialaisuussuufilaisuusibadilaisuus
Kulttuuri: filosofiatiedetaidenaisten asemaJihad
Muuta: AllahMekkaŠariaRamadanmoskeijaislamilainen kalenteriislamofobiakritiikki

Tiesitkö, että...[muokkaa wikitekstiä]

  • ...islamin noin 1,5 miljardista kannattajasta noin miljardi kannattaa sunnalaisuutta, noin 125 miljoonaa kannattaa šiialaisuutta ja loput muita suuntauksia?
  • ...indonesialaisella islamilaisella Muhammadiyah -organisaatiolla on noin 29 miljoonaa jäsentä ja se hallitsee useita yliopistoja?

Artikkelipoiminta[muokkaa wikitekstiä]

Naisten asema islamissa on muodostunut pyhien kirjoitusten, historian ja kulttuuritaustan mukaan. Naisen asemaan yhteiskunnassa vaikuttaa ensinnäkin kyseisen islamilaisen maan taloudellinen ja yhteiskunnallinen tilanne. Toiseksi yksittäisen naisen asemaan vaikuttaa hänen ikänsä, varallisuutensa ja koulutustasonsa. Miesten ja naisten asemaa kuvattaessa esiintyy sanonta jonka mukaan sukupuolet ovat samanarvoisia, mutta eivät samanlaisia.

Islamin pyhä kirja Koraani julistaa suhteellisen selvästi miehen perheen pääksi. Toisen tulkinnan mukaan kyseessä on vain taloudellinen vastuuasema eikä se koske oikeutta päättää naisen asioista yleensä. Varhainen islam suosi naisten mukanaoloa niin moskeijoissa kuin kouluissa. Ajan myötä suopeat asenteet haalistuivat ja naisia alettiin alistaa niin yksityisessä kuin julkisessa elämässä. Sukupuolten välisestä suhteesta on tullut yksi kiistanalaisimmista aiheista muslimiyhteiskunnissa viime vuosikymmenten aikana. Oppineet ja muslimiyhteisöt eivät ole löytäneet aiheesta yhtä yleisnäkemystä.

Jatka lukemista...