Teemasivu:Fysiikka/Suositellut artikkelit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fysiikan teemasivun artikkelipoiminnat ja ajat, jolloin ne ovat olleet poimittuina.


28. huhtikuuta 2007 – 14. heinäkuuta 2007 Teemasivu:Fysiikka/Suositellut artikkelit/1

Albert Einstein De-Albert Einstein-Pronuciation.ogg kuuntele ääntämys (ohje) (14. maaliskuuta 1879, Ulm, Saksa18. huhtikuuta 1955, Princeton, New Jersey, Yhdysvallat) oli saksalaissyntyinen teoreettinen fyysikko, joka loi suhteellisuusteorian. Hän vaikutti myös merkittävästi kvanttimekaniikan ja kosmologian kehitykseen, ja häntä pidetään yleisesti 1900-luvun tärkeimpänä fyysikkona. Hän sai vuonna 1921 Nobelin fysiikanpalkinnon valosähköisen ilmiön selittämisestä sekä "muista ansioista". Svante Arrheniuksen pitämästä puheesta käy ilmi, että näihin "muihin ansioihin" kuuluu myös se, että Einstein osoitti 1905 ensimmäisenä Brownin liikkeen avulla atomien olemassaolon. Tästä hänelle ehdotettiin Nobelia jo vuonna 1910. Einsteinin mukaan hiukkasen siksak-liike johtui molekyylien lämpöliikkeestä. Einstein sai vuonna 1925 arvostetun Copley-mitalin, ja neljä vuotta myöhemmin hän sai ensimmäisen Max Planck -mitalin.


14. heinäkuuta - 2007 8.10.2007 Teemasivu:Fysiikka/Suositellut artikkelit/2

Galileo Galilei (15. helmikuuta 1564, Pisa8. tammikuuta 1642, Arcetri) oli italialainen tähtitieteilijä, filosofi ja fyysikko. Hänen merkittävimmät saavutuksensa liittyvät tieteellisen menetelmän kehitykseen aristoteelisesta nykyiseen muotoonsa, joka perustuu havaintoihin ja matematiikkaan aiemman logiikan sijaan. Häntä on kutsuttu tieteen, klassisen fysiikan ja tähtitieteen isäksi.

Galilei selvitti liikkeen perusolemusta ja havaitsi, että kappale putoaa Maan gravitaatiokentässä verrannollisena ajan toiseen potenssiin ja että kappaleiden putoamisnopeus ei riipu niiden massasta. Hän oli ensimmäisiä kaukoputkea tähtitieteessä käyttäneistä ja löysi muiden muassa Jupiterin kuut, Venuksen vaiheet ja Auringon pilkut.


8.10.2007 Teemasivu:Fysiikka/Suositellut artikkelit/6

Alkuräjähdys on nykytietämyksen mukaan tunnetun maailmankaikkeuden syntytapahtuma. Sillä on kosmologiassa vakiintuneen teorian asema.

Alkuräjähdysteorian mukaan kaikkeus syntyi äärimmäisen tiheästä ja kuumasta tilasta noin 13,7 miljardia vuotta (13,7 Ga) sitten ja on siitä lähtien laajentunut jatkuvasti.

Havaintoihin perustuva tutkimustieto tukee alkuräjähdysteoriaa. Galaksien on havaittu etääntyvän Maasta sitä nopeammin mitä kauempana ne ovat nk. Hubblen lain mukaisesti. Yhdistettynä oletukseen, jonka mukaan missä tahansa päin kaikkeutta sijaitsevat havainnoijat havaitsisivat samoin, voidaan päätellä itse avaruuden laajenevan. Seuraamalla laajenemista ajassa taaksepäin päädytään äärimmäisen tiheään ja kuumaan tilaan. Tämä kuuma alkutila on koko teorian pääpremissi.

Hyvät artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Teemasivu:Fysiikka/Suositellut artikkelit/3

Aikamatkustus (myös aikamatkailu ja matkustaminen ajassa) tarkoittaa aineen liikkumista ajassa eteen- tai taaksepäin. Yleensä sillä tarkoitetaan ihmisen matkustusta ajassa. Fyysikot eivät ole yksimielisiä siitä, onko tällainen liikkuminen ajassa ylipäänsä mahdollista, mutta aikamatkailun mahdottomuutta ei ole todistettu.

Mikäli matkustaminen ajassa on mahdollista, se aiheuttaisi monia käsitteellisiä ongelmia. Eräs esimerkki aikamatkustuksesta aiheutuvista teoreettisista pulmista on niin sanottu isoisäparadoksi, joka koskee menneisyyden muuttamista.


Teemasivu:Fysiikka/Suositellut artikkelit/4

Fysiikka (kreikan sanasta φύσις, fysis eli luonto) on tiede, joka pyrkii löytämään luonnosta lainalaisuuksia, joita voidaan kuvata matemaattisesti ja koetella kokeellisesti. Fysiikka on luonnontiede, joka tutkii kaikkeutta käsitellen aineen, energian, avaruuden ja ajan käyttäytymistä, perusvuorovaikutuksia ja näiden muodostamia kokonaisuuksia. Tästä johtuen fysiikkaa voidaan pitää perustavan laatuisena tieteenä, johon mm. kemian, maatieteiden, biologian ja ihmistieteiden 'ydintietämys' pohjautuu. Fysiikan tutkijoita nimitetään fyysikoiksi.


Teemasivu:Fysiikka/Suositellut artikkelit/5

Gunnar Nordström (12. maaliskuuta 1881 Helsinki24. joulukuuta 1923 Helsinki) oli suomalainen fyysikko. Hänet tunnetaan erityisesti painovoimateoriastaan, joka oli yleistä suhteellisuusteoriaa edeltävä kilpaileva teoria. Nordström on saanut melko paljon huomiota ulkomailla, mutta kotimaassaan Suomessa hän on melko tuntematon henkilö. Nordströmiä kutsutaan joskus Suomen Einsteiniksi.

Muita[muokkaa wikitekstiä]