Teema (tietotekniikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sama graafinen käyttöliittymä Qt-kirjastolla kolmella eri teemalla.

Teema (engl. theme) on tietokonemaailman käsitteenä sovelluksen ulkoasua muuttava lisäke. Teemoja on aiemmin kutsuttu myös englanniksi nimellä skin sekä suomeksi myös nimellä kuosilähde? tai olemuslähde?. Englannin kielen termejä skin ja theme käytetään toistensa synonyymeinä.

Teema voi muuttaa käyttöliittymää usein tavoin (väripaletti, kirjaintyyppi, taustakuva) ja voi sisältää visuaalisen ilmeen lisäksi myös äänivasteiden muutoksia.[1][2] Teemat voivat sisältää erilaisia ikoneja sekä animaatioita ja muita asetuksia.[3][4]

Ensimmäisiä suosittuja ohjelmia, johon oli mahdollista asentaa teemoja, oli Nullsoftin Winamp. Kuosittaminen on hyvin yleistä mediasoittimissa, pikaviestintäohjelmissa ja verkkoselaimissa. Firefox ja Opera ovat alustariippumattomina helposti käyttäjän muokattavissa.

X-ikkunointia hyödyntävissä ympäristöissä, kuten Unixeissa ja Linuxissa, voidaan käyttöjärjestelmän teema vaihtaa helposti toiseen. GTK-käyttöliittymäkirjastoon perustuva GNOME ja Qt-kirjastoon perustuva KDE ovat esimerkkejä toisilleen vaihtoehtoisista työpöytäympäristöistä. Windowsissa tähän voidaan käyttää WindowBlinds-ohjelmaa, ja Mac OS X:ssä ShapeShifteriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teema-asetukset manuals.playstation.net. Viitattu 3.10.2019.
  2. Mukautetuilla äänillä support.microsoft.com. Viitattu 3.10.2019.
  3. The Best PlayStation 4 Themes digitaltrends.com. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)
  4. HowTo: Ambiences together.jolla.com. Viitattu 3.10.2019. (englanniksi)