Ted Nolan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ted Nolan
Ted Nolan 2006
Ted Nolan 2006
Henkilötiedot
Syntynyt7. huhtikuuta 1958 (ikä 65)
Garden River 14,
Ontario
Kansalaisuus Kanada Kanada
Jääkiekkoilija
Pelipaikka vasen laitahyökkääjä
Pituus 183 cm
Paino 84 kg
Pelaajaura
Pääsarjaura 1981–1986
Seurat Detroit Red Wings
Pittsburgh Penguins
NHL-varaus 78. varaus, 1978
Detroit Red Wings
Valmennusura
Vuodet 1988–
Seurat Sault Ste. Marie Greyhounds
Buffalo Sabres
Moncton Wildcats
New York Islanders
Latvian maajoukkue

Ted Nolan (s. 7. huhtikuuta 1958 Garden River 14, Ontario, Kanada) on ojibway-kansaan kuuluva entinen jääkiekkoilija. Pelaajaurallaan hän pelasi kolme kautta NHL:ssä ja on uransa jälkeen toiminut sarjassa myös valmentajana. Myös hänen poikansa Jordan Nolan on jääkiekkoilija.

Jääkiekkoilijaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekkouransa Nolan aloitti kotipaikkakunnallaan OHA-liigan Sault Ste. Marie Greyhoundsissa. Hän pelasi joukkueessa kaksi kautta, tuloksena 126 ottelussa 22 maalia ja 46 syöttöä. Detroit Red Wings varasi hänet NHL:n varaustilaisuudessa numerolla 78 vuonna 1978. Hän päätyi pelaamaan lukuisissa eri Red Wingsin farmiseuroissa: CHL:n Kansas City Red Wings, AHL:n Adirondack Red Wings ja Rochester Americans. Nolan sai ensimmäisen ammattilaispelinsä kaudella 1981–1982, jonka jälkeen pitkän farmikomennuksen jälkeen nousi uudelleen Detroitin kokoonpanoon loppukaudeksi 1983–1984.

Nolan siirtyi Detroit-sopimuksensa loputtua Pittsburgh Penguinsiin. Ainoa kausi jäi kuitenkin tyngäksi. Hän pelasi kymmenen ottelua farmijoukkue Baltimore Skipjacksissa AHL:ssä ja 18 Pittsburghissa. Kausi 1985–1986 jäi Nolanin uran viimeiseksi.

Valmentajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen valmentajantehtävänsä Nolan sai OHL-liigaan siirtyneestä vanhasta kotijoukkueestaan Sault Ste. Marie Greyhoundsista vuonna 1988 kesken kauden. Hän toimi joukkueen valmentajana vuoteen 1994 asti, ja hänen aikanaan Sault Ste. Marie eteni kolmesti Memorial Cup -turnaukseen, jonka se voitti vuonna 1993.

Kaudeksi 1994–1995 Nolan palkattiin Hartford Whalersin apulaisvalmentajaksi. Jo seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi Buffalo Sabresin päävalmentajaksi, jona pysyi kauden 1996–1997 loppuun saakka. Toisena päävalmentajakautenaan Nolan sai Jack Adams Awardin eli NHL:n parhaan valmentajan palkinnon.

Sabres-pestin jälkeen Nolanille tarjottiin päävalmentajan paikkaa Tampa Bay Lightningissa ja apuvalmentajan paikkaa New York Islandersissa. Nolan kieltäytyi molemmista. Hänestä oli määrä tulla Toronto Torosin valmentaja uuteen WHA-liigaan, mutta hanke kaatui WHA-liigan perustamisen peruuntumiseen. Nolanista tuli Moncton Wildcatsin valmentaja QMJHL:ään. Joukkueen oli tarkoitus isännöidä Memorial Cup -ottelua, mutta julkisuudessa sattuneiden sanaharkkojen takia Nolan lopetti pestinsä.

Ongelmiin ajautunut New York Islanders tarvitsi uutta valmentajaa NHL:ssä, ja Nolan otti päävalmentajan paikan vastaan, vaikka oli aluksi kieltäytynyt siitä. Kaikkien yllätykseksi Islanders ylsi heti ensimmäisellä Nolanin kaudella 2006–2007 pudotuspeleihin.

Heinäkuussa 2008 hän jätti New York Islandersin päävalmentajan tehtävän. Tämän jälkeen hän on toiminut vuosina 2009–2011 AHL-seura Rochester Americansin jääkiekkotoiminnan varapuheenjohtajana (Vice President of Hockey Operations) ja vuodesta 2011 Latvian jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ted Nolan The Internet Hockey Databasessa (englanniksi)
Edeltäjä:
Scotty Bowman
Jack Adams Awardin voittaja
1997
Seuraaja:
Pat Burns
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ted Nolan