Tinkoff (pyöräilytalli)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Team Saxo Bank)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tinkoff
Tiedot
UCI-tunnus TNK
Maa  Tanska 1998–2013
 Venäjä 2014–
Perustettu 1998
Lopetettu 2016
Laji(t) maantie
Taso World Tour
Pyörät Specialized
Edelliset nimet
1998–1999
2000
2001–2002
2003–2008
2008
2009–2010
2011
1–6/2012
7–12/2012
2013
2014–2015
2016
Team Home–Jack & Jones
Memory Card–Jack & Jones
CSC–Tiscali
Team CSC
CSC–Saxo Bank
Team Saxo Bank
Saxo Bank–SunGard
Team Saxo Bank
Saxo Bank–Tinkoff Bank
Saxo–Tinkoff
Tinkoff–Saxo
Tinkoff
Joukkueen värit Joukkueen värit Joukkueen värit
Joukkueen värit
 

Tinkoff (UCI-tunnus TNK) oli tanskalaislähtöinen, sittemmin venäläisomistuksessa ollut maantiepyöräilyn ammattilaistalli. Se oli toiminnassa 1998–2016.

CSC-tallin ajajia kilpailemassa Tanskassa

Talli perustettiin vuonna 1998, jolloin sen nimi oli Team Home – Jack & Jones. Talli kilpaili alussa pyöräilyn kakkostason ryhmässä, mutta vuodesta 2000, jolloin sen nimi oli Memory Card–Jack & Jones, se kuului ykköskategorian ammattilaistallien joukkoon. Vuodesta 2000 talli osallistui muun muassa Ranskan ympäriajoon.

Vuosina 2001–2008 joukkueen päätukijana oli kalifornialainen tietotekniikka-alan yritys Computer Sciences Corporation (CSC). Vuosina 2009–2013 tallin pääsponsorina toimi Team Saxo Bank. Tallin omistajana ja johtajana oli Ranskan ympäriajon vuonna 1996 voittanut Bjarne Riis. Venäläinen liikemies Oleg Tinkov osti tallin loppuvuodesta 2013[1], ja talli tunnettiin nimellä Tinkoff lopettamiseensa, vuoteen 2016 saakka[2]. Talli osallistui UCI World Tour -sarjaan.

Tallin pyöräilijä voitti kokonaiskilpailun ja etappeja kaikissa kolmessa pyöräilyn arvostetuimmista etappikilpailuista. Ivan Basso sijoittui toiseksi vuoden 2005 Ranskan ympäriajossa ja voitti seuraavana vuonna Italian ympäriajon. Carlos Sastre voitti Ranskan ympäriajon 2008. Andy Schleck sijoittui Ranskan ympäriajossa toiseksi 2009 ja voitti 2010. Alberto Contador voitti Espanjan ympäriajon 2012 ja 2014 sekä Italian ympäriajon 2015. Tallin ajajat, muun muassa Fabian Cancellara voittivat myös useita klassikkokilpailuja. Talli voitti ProTourin joukkuekilpailun vuosina 2005, 2006 ja 2007[3].

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bjarne Riisin aloittaessa tallin johdossa talvella 2000 hän palkkasi tallin neuvonantajaksi Tanskan armeijan erikoisjoukkojen sotilaan B.S Christiansenin. Heidän tavoitteenaan oli yhdessä luoda tallille selkeästi muista erottuva toimintatapa.[4] Talilla oli neljä keskeistä arvoa: kommunikointi, lojaalius, sitoutuminen ja kunnioittaminen. Näiden avulla talli pyrki parantamaan toimintaansa ryhmänä. [5] Tämän lisäksi joukkue ajoi sen ajajan puolesta, joka oli parhaassa kunnossa. Vain suurimmissa kilpailuissa joukkueella oli erikseen nimetty kapteeni. Talli oli myös erotellut kapteenin (ajaja joka tekee päätökset) ja johtajan (ajaja joka tavoittelee voittoa) roolit. Näin talli pyrki hajauttamaan vain yhteen ajajaan kohdistuneita odotuksia. [6]

Korostaakseen näitä arvoja, koko tallin henkilöstö osallistui vuosittain koulutustilaisuuksiin, joiden tavoitteena oli luoda ryhmähenkeä. Koulutuksissa osallistujien tehtävänä oli tietyn aikarajan sisällä suorittaa erilaisia fyysisiä harjoitteita. B.S Christiansenin mukaan näiden leirien tehtävänä oli "opettaa ihmisille, että tavoitteet voidaan saavuttaa yhteistyöllä. Heidän oli suoriuduttava parhaalla mahdollisella tavalla pahimmissa mahdollisissa olosuhteissa, joissa jokaisella teolla on seurauksensa."[7]. Bobby Julich, yksi tallin ajajista, kommentoi tilaisuuksia seuraavasti: "ne metsässä vietetyt päivät tekivät meistä paljon tiiviimmän ryhmän ja antoivat meille mahdollisuuksia toimia ryhmänä missä tahansa kilpailutilanteessa."[8]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tallin taustalla toimivan yrityksen perustivat syksyllä 1996 pyöräilyn amatöörien maailmanmestari Alex Pedersen, Finn Poulsen (Bestseller a/s:n edustajana), Torben Kølbæk, Johannes Poulsen (Herning CK:n edustaja) ja Bjarne Riis, joka tuolloin oli Team Telekomin ajaja. Alkuperäiseltä nimeltään yritys oli Professional Cycling Denmark ApS.[9] Talli sai käyttöönsä tanskalaisen amatööritallin Herning CK lisenssin ja sen pääkonttori perustettiin Herningiin, Tanskaan. Tallin tavoitteena oli päästä osallistumaan vuoden 2000 Ranskan ympäriajoon.

Kausi 1998–1999: Team home – Jack & Jones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talli aloitti kilpailemisen kaudella 1998 Alex Pedersenin ja Torben Kølbækin johdolla. Tallissa oli alkuvaiheessa 11 ajajaa, joista osa oli aloittelevia ammattilaisia, mutta osa jo kokeneita kilpailijoita. Tanskalaiset Brian Holm ja Jesper Skibby olivat osallistuneet useita kertoja Ranskan ympäriajoon ja Skibby oli voittanut viisi etappia vuonna 1993. Tallin pääsponsoreita olivat tanskalainen kiinteistövälittäjä home a/s ja tekstiilivalmistaja Jack & Jones. Kaudella 1998 tallin budjetti oli noin miljoona euroa ja se osallistui ensimmäisenä kautenaan toisen kategorian kilpailuihin. Heti ensimmäisen kuukauden aikana Christian Andersen ja Skibby saavuttivat pieniä voittoja toimintaansa aloittelevalle tallille. Brian Holm kuitenkin yhtäkkiä päätti jättää tallin huhtikuussa 1998.

Vuoden 1998 Ranskan ympäriajossa esiin tullut doping-skandaali ei vaikutannut CSC talliin suoraan, mutta Bjarne Riis, joka osallistui kilpailuun sai tanskalaislehdistössä runsaasti kritiikkiä dopingvilpistä alkuvuodesta 1999. Tämän seurauksena Riis päätti myydä omistamansa osakkeensa Professional Cycling Denmark APS.

Huolimatta ympärillä velloneesta kohusta, CSC oli kauden 1998 32. paras joukkue. Tallin budjetti kasvoi kaudeksi 1999 n. 2,4 miljoonaan euroon ja ajajien määrä lisääntyi yhdestätoista neljääntoista. Kausi 1999 oli joukkueelle menestyksekäs ja se saavutti 26 voittoa UCI:n kilpailuissa. Menestyksen seurauksena talli päätettiin kutsua ensimmäiseen kategoriaan. Syyskuussa 1999 talli joutui otsikoihin belgialaisen ajajan Marc Steelin jäätyä kiinni liian korkeasta hematokriittiarvosta, mitä pidetään yhtenä merkkinä EPO-dopingin käytöstä. Steel erotettiin tallista ja Home lopetti CSC:n sponsoroinnin.

2000: Team Memory Card – Jack & Jones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2000 tallin sponsoriksi ryhtyi tanskalainen muistikorttien valmistaja Memory Card A/S. Tallin kapteeniksi valittiin tanskalainen ajaja Bo Hamburger. Talli ei saavuttanut kaudella 2000 yhtä monia voittoja kuin edellisenä vuotena, mutta se voitti suurempia kilpailuja joiden myötä se saavutti tavoitteensa ja pääsi osallistumaan vuoden 2000 Ranskan ympäriajoon.

Huhtikuussa 2000 Nicolai Bo Larsen joutui dopingestiin, joka osoitti liian korkeata hematokriittiarvoa. Toisin kuin Steeliä Bo Larsenia ei erotettu, koska edellisenä päivänä tehty testi oli osoittanut arvon olevan kriittisen rajan (50 %) alapuolella. Samoin myös testiä seuraavana päivänä tehdyn testin tulos oli negatiivinen. Tallin ilmeinen kaksinaismoraali dopingin suhteen osoittautui haitalliseksi sen julkisuuskuvan kannalta. Jack & Jones ei halunnut jatkaa sponsorointisopimustaan, vaikka Bo Larsen vapautettiin doping-epäilyistä lääketieteellisin perustein. [10]

Syksyllä 2000 Bjarne Riis otti hoidettavakseen Professional Cycling Denmark ApS-yrityksen ja tallin. Kauden 2000 lopussa sopimus Jack & Jonesin kanssa päättyi, eikä Riis halunnut jatkaa yhteistyötä Memory Cardin kanssa, joka oli joutunut taloudellisiin vaikeuksiin.

2001–2002: CSC-Tiscali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CSC (Computer Sciences Corporation) ja Euroopan laajin internet-operaattori World Online ryhtyivät tallin sponsoriksi yhteensä noin 4,5 miljoonan euron budjetilla.[11] Italialalinen telecom-alan yritys Tiscali osti World Onlinen ja 1. heinäkuuta 2001 talli muutti nimensä muotoon CSC–Tiscali.

Huhtikuussa 2001 Bo Hamburger jäi kiinni vastikään käyttöön otetussa EPO-hormonin käytön paljastavassa doping-testissä. Testin avulla pystyttiin erottamaan kehon luonnollinen EPO-hormoni synteettisesti tuotetusta hormonista. Kuitenkin myöhemmin tehdyt testit osoittautuivat negatiivisiksi, ja niinpä urheilun välitystuomioistuin (CAS) totesi hänet syyttömäksi vuonna 2002. Talli kuitenkin oli päättänyt Bo Hamburgerin sopimuksen jo syyskuussa 2001.

Talli herätti kansainvälistä mielenkiintoa ensimmäisen kerran, kun se teki sopimuksen ranskalaisen pyöräilytähden Laurent Jalabertin kanssa. Jalabert oli useiden vuosien ajan kuulunut espanjalaiseen ONCE-talliin. Jalabert suunnitteli lopettavansa kauden 2002 lopussa ja niinpä hän kommentoikin liittymistään CSC–Tiscaliin seuraavasti: "halusin lopettaa ranskalaisessa tallissa, mutta en saanut mistään kunnollista tarjousta, joten päätin liittyä CSC-talliin". Myös amerikkalainen Tyler Hamilton liittyi talliin ja kausi 2001 olikin CSC:n läpimurto. Jalabert voitti Ranskan ympäriajon kilpailun parhaasta vuoristoajajasta ja voitti lisäksi Ranskan itsenäisyyspäivänä ajetun etapin. Kausi päättyi Jalabertin voittoon Clásica de San Sebastián -ajossa.

Kausi 2002 oli myös menestys. Tyler Hamilton sijoittui toiseksi Italian ympäriajossa siitä huolimatta, että hän oli toipumassa lapaluun murtumasta. Talli oli myös lähellä voittaa vuoden 2002 Ranskan ympäriajon joukkueaika-ajon. Jalabert oli jälleen kilpailun paras vuoristoajaja ja voitettuaan San Sebástianin klassikkokilpailun hän suunnitelmien mukaisesti lopetti uransa.

2003–2008: Team CSC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 Riis uudelleennimesi Cycling Denmark ApS nimelle Riis Cycling A/S. Tiscali lopetti tallin sponsoroinnin, eikä Riis Cycling A/S onnistunut löytämään uutta sponsoria ja näin ollen tallin nimi vaihdettiin muodosta CSC–Tiscali muotoon Team CSC. Talli jatkoi kautta 2003 pienentyneellä budjetilla. Riis Cycling A/S pääkonttori siirrettiin Herningistä tallin sponsorin, tanskalaisen vakuutusalan yrityksen Almin, pääkonttorin yhteyteen Kööpenhaminan lähelle Brandiin, Lyngbyhyn.

Kaudella 2003 Tyler Hamilton otti joukkueen kapteenin roolin tavoitteenaan menestyä Ranskan ympäriajon kokonaiskilpailussa. Hamilton oli hyvässä kunnossa ja voitti Liège-Bastogne-Liège-kilpailun. Hän kuitenkin loukkaantui vakavasti kaatuessaan Ranskan ympäriajon ensimmäisellä etapilla. Kolarin seurauksena hän mursi jo toiseen kertaan solisluunsa. Hamilton jatkoi kilpailua, mutta menetti vamman takia runsaasti aikaa. Kaikesta huolimatta hän voitti yhden etapin ja sijoittui kokonaiskilpailussa neljänneksi. Myös CSC-tallissa ajanut Carlos Sastre voitti kilpailussa etapin.

Kaudeksi 2004 Hamilton päätti siirtyä sveitsiläiseen Phonak-talliin. Hamilton kertoi tallin vaihtamisen syyksi sen, ettei hän ollut saanut riittävästi tukea Riisiltä. Talli palkkasi Hamiltonin tilalle italialaisen lupaavan ajajan Ivan Basson, joka oli aiemmin ajanut Fassa Bortolo-tallissa. Tallin ajatuksena oli kasvattaa Bassosta ajaja, joka pystyisi tavoittelemaan voittoa suurissa pyöräilykilpailuissa (Ranskan ympäriajo, Italian ympäriajo ja Espanjan ympäriajo). Basso voitti parhaalle alle 25-vuotiaalle ajajalle annettavan valkoisen paidan vuoden 2002 Ranskan ympäriajossa ja hän sijoittui kokonaiskilpailussa kolmanneksi vuonna 2004.

Kaudella 2004 talli koki taloudellisia vaikeuksia ja se joutui muun muassa laskemaan ajajien palkkioita[12], mutta seuraavana vuonna talli koki tähän asti parhaan menestyksensä. Kaudella 2005 tallissa ajoi useita hyviä ajajia, kuten Bobby Julich ja Jens Voigt. Julich voitti Pariisi–Nizza-ajon ja hänestä tuli ensimmäinen ajaja, joka piti yllään vasta perustetun UCI ProTourin johtajan paitaa. Talli keräsi yhteensä kolme etappivoittoa Italian ympäriajossa. David Zabriskie voitti yhden ja Ivan Basso kaksi etappia. Basso ei kuitenkaan pystynyt vatsaflunssan takia kilpailemaan tavoitteena olleesta kokonaiskilpailun voitosta.

Puolivälissä vuoden 2005 Ranskan ympäriajoa, tallin sponsori CSC ilmoitti jatkaneensa nykyistä sopimustaan vuoteen 2008 saakka.[13] Tämän ansiosta Riis pystyi jatkamaan Basson sopimusta kolmella vuodella. Basso sijoittui vuoden 2005 Ranskan ympäriajossa toiseksi kilpailun voittaneen Lance Armstrongin jäljessä. David Zabriskie toi tallille yhden etappivoiton voittaessaan kilpailun prologin. Tallin menestys jatkui loppukaudella 2005. Bobby Julich voitti ja Carlos Sastre sijoittui toiseksi Belgiassa ja Hollannissa ajettavassa Eneco Tour-kilpailussa. Nicki Sørensen voitti etapin Espanjan ympäriajossa. CSC voitti UCI ProTour-sarjan joukkuekilpailun ja Bobby Julich oli vuoden 2005 8. paras ajaja.

Talli käyttää kalustonaan pienehkön kanadalaisen polkupyörävalmistajan Cervelon pyöriä ja Shimanon osasarjaa. Yhteistyö Cervelon kanssa on osoittautunut toimivaksi erityisesti aika-ajopyörien kohdalla. Cervelolla on erikoisosaamista ja CSC:llä on aika-ajoon erikoistuneita ajajia.

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team CSC Henninger Turmissa vuonna 2006

Kaudella 2006 talli pystyi monivuotisten sponsorisopimusten solmimisen myötä keskittymään kilpailemiseen. CSC:n tavoitteena olikin voittaa kaikki kolme suurta ympäriajoa. Tallin kapteeni Ivan Basso osallistui Italian ja Ranskan ympäriajoihin. Espanjan ympäriajossa kapteenina toimi Carlos Sastre.

Kaudella 2006 talliin kuului useita aika-ajoon erikoistuneita ajajia. David Zabriskie on voittanut useaan kertaan aika-ajon sekä Italian että Ranskan ympäriajossa. Olympiapronssimitalisti Bobby Julich ja sveitsiläinen Fabian Cancellara ovat myös kovia aika-ajajia. Muita tallissa ajavia ovat Jens Voigt, jonka hyökkäävä ajotapa on tuottanut hänelle useita voittoja sekä kiritilanteisiin erikoistunut Stuart O'Grady.

Bobby Julich voitti UCI ProTouriin kuuluvan Pariisi–Nizza-ajon prologin, mutta hän ei kuitenkaan pystynyt puolustamaan edellisen vuoden kilpailuvoittoa loukkaannuttuaan. Muutkin ajajat, erityisesti Stuart O'Grady, kärsivät loukkaantumisesta kevään aikana. Pahimmillaan jopa kolmannes ajajista oli loukkaantunut. Fabian Cancellara kuitenkin voitti Tirreno-Adriatico-kilpailun henkilökohtaisen aika-ajon sekä Pariisi-Roubaix-kilpailun. Cancellaran valitsema erittäin kevyt Cervelo R3 runko hämmästytti useita, koska reitti Pariisi-Roubaix'ssa on erittäin vaativa ja sisältää muun muassa useita mukulakiviosuuksia. Luxemburgilainen Fränk Schleck voitti viikkoa myöhemmin ajetun Amstel Gold Race -kilpailun.

Hieman ennen Italian ympäriajon alkua talli ilmoitti, että Ivan Basso toimii tallin kapteenina ja osallistuu kaikkiin kolmeen ympäriajoon. Vuoden 2005 voittaja Paolo Savoldelli oli vahvin kilpailun ensimmäisillä etapeilla ja Jan Ullrich otti yllätysvoiton henkilökohtaisessa aika-ajossa, mutta kilpailun edettyä vuoristoetapeille Ivan Basso oli ylivoimainen. Basso voitti kaikki kolme vuoren päälle päättynyttä etappia ja vei voiton myös joukkueaika-ajossa. Koko kilpailun ajan tilanne oli tallin hallussa ja Ivan Basson ero toiseksi tulleeseen José Enrique Gutiérreziin muodostui lopulta 9 minuuttiin ja 18 sekuntiin.

30. kesäkuuta 2006 Ranskan ympäriajon johto ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että Ivan Basso ei osallistu vuoden 2006 Ranskan ympäriajoon. Basson katsottiin selkeästi sekaantuneen Espanjan dopingskandaaliin. Tämän seurauksena Carlos Sastre otti tallin kapteenin roolin ja oli vahva suosikki kilpailun viimeisille vuoristoetapeille saakka, mutta huonosti sujunut aika-ajo pudotti hänet lopulta neljänneksi. Talli vei kaksi etappivoittoa: Fränk Schleck voitti Alpe d'Huezin laelle päättyneen etapin tallin vahvan ryhmätyön ansiosta. Jens Voigt voitti tasamaaetapin jo kilpailun alussa osallistuttuaan pitkään irtiottoon.

Syyskautta hallitsi Ivan Basson ympärillä vallinnut epätietoisuus. Lopulta Basso kuitenkin todettiin syyttömäksi ja syytöksistä luovuttiin näytön puuttumisen vuoksi. Basso ja talli päättivät yhdessä lopettaa sopimuksen ja CSC aloitti kunnianhimoisen antidoping-kampanjan yhdessä tanskalaisen Rasmus Damsgaardin kanssa. Kilpailuissa Jens Voigt hallitsi Saksan ympäriajoa voittaen kokonaiskilpailun ja kolme etappia. Carlos Sastre sijoittui neljänneksi Espanjan ympäriajossa.

Joukkueen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueen kokoonpano
AjajaSyntymäaikaMaaEdellinen joukkue
Ivan Basso26. marraskuuta 1977ITA Italia
Edward Beltrán18. tammikuuta 1990COL KolumbiaNankang-Fondriest (2014)
Daniele Bennati24. syyskuuta 1980ITA ItaliaRadioShack-Nissan (2012)
Manuele Boaro12. maaliskuuta 1987ITA ItaliaTrevigiani Dynamon Bottoli (2010)
Maciej Bodnar7. maaliskuuta 1985POL PuolaCannondale (2014)
Matti Breschel31. elokuuta 1984DEN TanskaRabobank (2012)
Pavel Brutt29. tammikuuta 1982RUS VenäjäKatusha (2014)
Alberto Contador6. joulukuuta 1982ESP EspanjaAstana (2010)
Jesper Hansen23. lokakuuta 1990DEN TanskaCult Energy (2013)
Jesús Hernández Blázquez28. syyskuuta 1981ESP EspanjaAstana (2010)
Christopher Juul-Jensen6. heinäkuuta 1989DEN TanskaGlud & Marstrand-LRØ (2011)
Robert Kišerlovski9. elokuuta 1986CRO KroatiaTrek Factory Racing (2014)
Michal Kolář21. joulukuuta 1992SVK SlovakiaDukla Trenčín Trek (2013)
Roman Kreuziger6. toukokuuta 1986CZE TšekkiAstana (2012)
Rafał Majka12. syyskuuta 1989POL PuolaTrevigiani Dynamon Bottoli (2011)
Jay McCarthy8. syyskuuta 1992AUS AustraliaJayco-AIS (2012)
Michael Mørkøv30. huhtikuuta 1985DEN TanskaGLS-Pakke Shop (2008)
Sérgio Paulinho26. maaliskuuta 1980POR PortugaliTeam RadioShack (2011)
Jevgeni Petrov25. toukokuuta 1978RUS VenäjäAstana (2012)
Bruno Pires15. toukokuuta 1981POR PortugaliLeopard-Trek (2011)
Paweł Poljański6. toukokuuta 1990POL Puola
Michael Rogers20. joulukuuta 1979AUS AustraliaSky (2012)
Ivan Rovny30. syyskuuta 1987RUS VenäjäCeramica Flaminia-Fondriest (2013)
Juraj Sagan23. joulukuuta 1988SVK SlovakiaCannondale (2014)
Peter Sagan26. tammikuuta 1990SVK SlovakiaCannondale (2014)
Chris Anker Sørensen5. syyskuuta 1984DEN TanskaDesigna Køkken (2006)
Matteo Tosatto14. toukokuuta 1974ITA ItaliaQuick Step (2010)
Nikolay Trusov2. heinäkuuta 1985RUS VenäjäDe Rijke-Shanks (2013)
Michael Valgren7. helmikuuta 1992DEN TanskaCult Energy (2013)
Oliver Zaugg9. toukokuuta 1981SUI SveitsiRadioShack-Nissan (2012)
Michael Gogl (1. elokuu–31. joulukuu, trainee)4. marraskuuta 1993AUT ItävaltaGebrüder Weiss-Oberndorfer (2014)
Felix Großschartner (1. elokuu–31. joulukuu, trainee)23. joulukuuta 1993AUT ItävaltaFelbermayr Simplon Wels (2015)
Antwan Tolhoek (1. elokuu–31. joulukuu, trainee)29. huhtikuuta 1994NED AlankomaatDe Jonge Renner (2014)
Lähde: UCI

huomio: Ivan Basso

2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueen kokoonpano
AjajaSyntymäaikaMaaEdellinen joukkue
Erik Baška12. tammikuuta 1994SVK Slovakia
Daniele Bennati24. syyskuuta 1980ITA ItaliaRadioShack-Nissan (2012)
Adam Blythe1. lokakuuta 1989GBR Yhdistynyt kuningaskuntaOrica-GreenEDGE (2015)
Manuele Boaro12. maaliskuuta 1987ITA ItaliaTrevigiani Dynamon Bottoli (2010)
Maciej Bodnar7. maaliskuuta 1985POL PuolaCannondale (2014)
Pavel Brutt29. tammikuuta 1982RUS VenäjäKatusha (2014)
Alberto Contador6. joulukuuta 1982ESP EspanjaAstana (2010)
Oscar Gatto1. tammikuuta 1985ITA ItaliaAndroni Giocattoli-Sidermec (2015)
Michael Gogl4. marraskuuta 1993AUT ItävaltaTirol (2015)
Jesper Hansen23. lokakuuta 1990DEN TanskaCult Energy (2013)
Jesús Hernández Blázquez28. syyskuuta 1981ESP EspanjaAstana (2010)
Robert Kišerlovski9. elokuuta 1986CRO KroatiaTrek Factory Racing (2014)
Michal Kolář21. joulukuuta 1992SVK SlovakiaDukla Trenčín Trek (2013)
Roman Kreuziger6. toukokuuta 1986CZE TšekkiAstana (2012)
Rafał Majka12. syyskuuta 1989POL PuolaTrevigiani Dynamon Bottoli (2011)
Jay McCarthy8. syyskuuta 1992AUS AustraliaJayco-AIS (2012)
Sérgio Paulinho26. maaliskuuta 1980POR PortugaliTeam RadioShack (2011)
Jevgeni Petrov25. toukokuuta 1978RUS VenäjäAstana (2012)
Paweł Poljański6. toukokuuta 1990POL Puola
Michael Rogers (1. tammikuu–25. huhtikuu, huomio)20. joulukuuta 1979AUS AustraliaSky (2012)
Ivan Rovny30. syyskuuta 1987RUS VenäjäCeramica Flaminia-Fondriest (2013)
Juraj Sagan23. joulukuuta 1988SVK SlovakiaCannondale (2014)
Peter Sagan26. tammikuuta 1990SVK SlovakiaCannondale (2014)
Matteo Tosatto14. toukokuuta 1974ITA ItaliaQuick Step (2010)
Juri Trofimov26. tammikuuta 1984RUS VenäjäKatusha (2015)
Nikolay Trusov2. heinäkuuta 1985RUS VenäjäDe Rijke-Shanks (2013)
Michael Valgren7. helmikuuta 1992DEN TanskaCult Energy (2013)
Davide Ballerini (1. elokuu–31. joulukuu, trainee)21. syyskuuta 1994ITA ItaliaUnieuro Wilier (2015)
Lorenzo Fortunato (1. elokuu–31. joulukuu, trainee)9. toukokuuta 1996ITA Italia
Andrea Montagnoli (1. elokuu–31. joulukuu, trainee)27. heinäkuuta 1995ITA Italia
Lähde: UCI

huomio: Erik Baška
huomio: Andrea Montagnoli, end of sports career

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lars Werge: Drømmeholdet - historien om CSC. Ekstra Bladet, 2005. ISBN 87-7731-206-6. (tanskaksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Report: Tinkov buys team from Riis for 6 million Euro cyclingnews.com. 30.11.2013. Viitattu 3.1.2016. (englanniksi)
  2. Tinkoff team races its last at the Abu Dhabi Tour cyclingnews.com. 23.10.2016. Viitattu 11.1.2017. (englanniksi)
  3. UCI ProTour : The winners are Evans, CSC and Spain uciprotour.com. 22.10.2007. Viitattu 10.1.2011. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  4. Andrew Rogers, PEZ Interviews: Bjarne Riis, PezCycling, 22.02.2006
  5. Our Values (Arkistoitu – Internet Archive) tallin virallisilla kotisivuilla
  6. Werge, s. 177
  7. Bjarne's boot camp, CyclingNews, December 12, 2004
  8. Andrew Rogers, Bobby Julich: Another PEZ-Zing, PezCycling, 9.3.2006
  9. Werge, pp. 15-17
  10. Danish Cycling Federation, Nicolaj Bo Larsen, CyclingWorld, 22.12.2003
  11. Werge, p. 148 (figure translated from Danish kroner)
  12. Werge, p. 173
  13. CSC RENEWS SPONSORSHIP OF TOP CYCLING TEAM (Arkistoitu – Internet Archive), Computer Sciences Corporation, 18.7.2005

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tinkoff (pyöräilytalli).