Tarja Lapila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarja Lapila on suomalainen elokuvaohjaaja ja tuottaja, joka on tehnyt erityisesti lyhytelokuvia ja dokumentteja. Lapila opiskeli Taideteollisen oppilaitoksen elokuvalinjalla ja valmistui 1970. Hän asuu Perniössä. Tarja Lapila perusti miehensä Timo Lapilan kanssa Perniön Muovikassimuseon.[1]

Lapilalla on yhdessä miehensä Timo Lapilan kanssa tuotantoyhtiö Kaukonpyöli, jonka nimissä he tekevät elokuvia. Tarja Lapila on ollut Turun ja Porin läänin läänintaiteilija[2] 1988[3], ja hän keskittyi erityisesti Salon seutuun.

Uransa alkuaikoina Lapila toimi Elokuva-ja tv-kasvatuksen keskuksessa, opetti elokuvakerronnan perusteita, toimi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitoksen assistenttina. Hän teki myös toimittajan töitä ja joitakin elokuvakokeiluja. Kaukonpyölissä hän aloitti 1980-luvulla yhdessä Timo Lapilan kanssa ja on toiminut elokuvanteon eri prosesseissa. He ovat erikoistuneet suomalaisen maaseudun kuvaamiseen[4] ja Tarja Lapila lisäksi vanhuksiin. Lapila opettaa kulttuuria Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo ja Tarja keräilevät muovikasseja - ainutlaatuisen kokoelman helmiä esitellään kehystettynä www.iltalehti.fi. Viitattu 15.7.2022.
  2. Mäntymaa, Marjut: Rehtori kielsi koululaisilta Alkon kassit – muovikassimuseo kertoo monta tarinaa 22.7.2014. Yle. Viitattu 15.7.2022.
  3. Pekka Oesch, 2012, Läänintaiteilijajärjestelmä 1972–2011 (Arkistoitu – Internet Archive) (pdf)
  4. Dokumenttikilta[vanhentunut linkki] luettu 17.4.2008
  5. T-sairaala (Arkistoitu – Internet Archive) luettu 17.4.2008
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.