Tappajahai 2

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tappajahai 2
Jaws 2
Jaws2.jpg
Ohjaaja Jeannot Szwarc
Käsikirjoittaja Carl Gottlieb
Howard Sackler
Tuottaja Richard D. Zanuck
David Brown
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Michael Butler
Leikkaaja Neil Travis
Arthur Schmidt
Steve Potter
Pääosat Roy Scheider
Lorraine Gary
Murray Hamilton
Joseph Mascolo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 16. kesäkuuta 1978
Suomen lippu 22. joulukuuta 1978
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 000 000 dollaria
Tuotto 208 900 376 dollaria
Edeltäjä Tappajahai
Seuraaja Tappajahai 3
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tappajahai 2 (Jaws 2) on yhdysvaltalainen vuonna 1978 ensi-iltansa saanut Jeannot Szwarcin ohjaama kauhuelokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa kaksi sukeltajaa ovat tutkimassa pientä aluetta, jossa poliisipäällikkö Martin Brody oli tappanut suuren hain neljä vuotta sitten. Hai yllättää ja tappaa sukeltajat, mutta toinen heistä ehtii ennen kuolemaansa ottaa lähikuvan hain silmästä. Jonkin ajan kuluttua kaupunkilaisnainen ajaa moottorivenettä, jonka perässä hänen teini-ikäinen tyttärensä vesihiihtää. Hai kaappaa tyttären ja aiheuttaa äidille paniikin, minkä seurauksena äiti vahingossa räjäyttää veneensä.

Tuonnempana tapahtumapaikasta joukko nuoria pitää hauskaa pienen majakkasaaren rannalla. Eräs joukon pojista jahtaa leikillään tyttöä, ja jahdin seurauksena he löytävät pienen miekkavalaan ruhon rannan edustalta raadeltuna ja suurelta osin kyljestä syötynä. Heti kun poliisi saapuu paikalle ja Brody näkee tapahtuneen, hän tajuaa, että vesissä liikkuu toinen suuri valkohai. Vaughn ja Peterson kuitenkin selittelevät, että tapahtuneet hyökkäykset eivät ole hain tekosia, sillä ajatuskin toisesta haista Amityn vesissä ajaisi turistit pakosalle rannikolta, ja sehän aiheuttaisi suuren taloudelliseen pulan kaupungille.

Tämän jälkeen Brody käskee poikiansa Michaelia ja Seania pysymään kaukana rannoilta, vaikka Michael hinkuu ystäviensä mukaan suurelle purjehdusretkelle. Michael onnistuu karkaamaan ystäviensä mukaan aamutuimaan ja paljastumisen uhalla joutuu ottamaan nuoren veljensä mukaan. Myöhemmin päivällä Brody huomaa tähystystornistaan suuren varjon vedessä ja kerkeää aiheuttaa pakokauhua rannalla ammuskellessaan veteen omilla myrkkyluodeillaan. Lopulta hänen näkemänsä varjo vedessä paljastuukin sinikalojen parveksi.

Tapahtuman jälkeen Brody menettää virkansa ja alkaa juoda alkoholia. Päivällä joukko ravunpyytäjiä lähtee sukeltamaan vesistä rapuja ja hai yllättää erään sukeltajan niin nopeasti, ettei tämä tajua mikä häneen iski. Pakokauhun vallassa hän rupeaa polskimaan pintaa kohti verta vuotaen, ja hänet nostetaan veneeseen. Muut eivät ymmärrä, mikä hänet oli juuri pelästyttänyt, ennen kuin heidän takanaan näkyy hainevä, joka lähtee merta päin.

Kun loppujen lopuksi kaksi nuorta ovat kaksistaan ajelehtimassa pojan veneellä, jokin tyrkkää venettä niin lujaa, että poika putoaa veden varaan, jolloin hän joutuu hain hampaisiin. Kun kotipuolessa Brody ja Ellen lopulta huomaavat nuorten lähteneen, he ottavat Brodyn entisen apulaisen mukaan poliisiveneeseen ja lähtevät takaa-ajoon.

Jonkin ajan kuluttua he löytävät tytön veneestä yksin purjehtimassa, ja kun Ellen ottaa tytön syliinsä, tämä alkaa paniikinvallassa kirkua ”HAI, HAI!”. Siinä samassa Brody käskee heidän mennä ohiajavan veneen kyytiin ja viedä tytön rantaan, minkä jälkeen hän lähtee itse etsimään nuoria ja huomaa, että mereltä lähestyy uhkaava myrsky.

Kun hai saavuttaa nuoret ja tappaa osan heistä ja tuhoaa heidän veneitään, he näkevät helikopterin, joka lähetettiin hakemaan heitä pois. Kun helikopteri on valmiina nousemaan, hai tarraa kopterin oikeasta vesityynystä ja vetää tämän veteen. Kun Brody myöhemmin saapuu paikalle, hän antaa nuorille köyden. Ajettuaan karille hän kiinnittää sen vieressä olevan saaren sähkökaapeliin. Hai nousee esiin vedestä.

Samalla osa nuorista putoaa kauhun vallassa veteen ja lähtee uimaan kohti saarta, jolloin hai hyökkää heistä yhden kimppuun, mutta ei kuitenkaan onnistu syömään tätä. Tyttö saa pienen rintanaarmun ja pääsee kuin pääseekin rantaan. Tämän jälkeen Brody ottaa pienen hätäkumiveneen ja airon mukaansa ja meloo nuoria kohden. Siinä samassa hän muistaa, että hait pitävät erilaisista äänistä ja menevät sitä kohden. Hän alkaa paukutella sähköjohtoa, jolloin hai lähestyy häntä. Hai ei hyökkääkään, vaan kiertelee toista selviytynyttä paniikin vallassa olevaa tyttöä ja Seania.

Kun hai taas katoaa veden suojiin, Brody alkaa paukutella uudelleen vettä, jolloin hai lähestyy häntä pikaista vauhtia. Kun hai on puraisemassa Brodya, tämä pitää kiinni sähkökaapelista ja antaa hain purra sitä, jolloin hai saa maistaa monen tuhannen voltin sähköä. Kun hai on saanut sähköiskun, se valuu kuolleena pohjaan saakka. Lopulta Brody saa nuoret omin avuin takaisin kaupunkiin.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Roy Scheider  …  Martin Brody  
 Lorraine Gary  … Ellen Brody  
 Murray Hamilton  …  Kaupunginjohtaja Larry Vaughn  
 Joseph Mascolo  …  Peterson  
 Jeffrey Kramer  …  Jeff Hendricks  
 Collin Wilcox  …  Tohtori Elkins  
 Ann Dusenberry  …  Tina Wilcox  
 Mark Gruner  … Mike Brody  
 Barry Coe  …  Andrews  
 Susan French  …  Old Lady  
 Gary Springer  … Andy  
 Donna Wilkes  …  Jackie  
 Gary Dubin  …  Eddie  
 John Dukakis  …  Polo  
 G. Thomas Dunlop  …  Timmy  
 David Elliott  …  Larry  
 Marc Gilpin  …  Sean Brody  
 Keith Gordon  …  Doug  
 Cynthia Grover  …  Lucy  
 Ben Marley  …  Patrick  
 Martha Swatek  …  Marge  
 Billy Van Zandt  …  Bob  
 Gigi Vorgan  …  Brooke  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen kutsui tätä teini-ikäisiin keskittyvää jatko-osaa alkuperäiseen verrattuna ”haiksi ilman hampaita” ja siksi surkeaksi näyksi. Hän antoi elokuvalle yhden tähden viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”huono”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.