Tappajahai 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tappajahai 2
Jaws 2
Jaws2.jpg
Ohjaaja Jeannot Szwarc
Käsikirjoittaja Carl Gottlieb
Howard Sackler
Tuottaja Richard D. Zanuck
David Brown
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Michael Butler
Leikkaaja Neil Travis
Arthur Schmidt
Steve Potter
Pääosat Roy Scheider
Lorraine Gary
Murray Hamilton
Joseph Mascolo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 16. kesäkuuta 1978
Suomi 22. joulukuuta 1978
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 000 000 dollaria
Tuotto 208 900 376 dollaria
Edeltäjä Tappajahai
Seuraaja Tappajahai 3
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tappajahai 2 (Jaws 2) on yhdysvaltalainen vuonna 1978 ensi-iltansa saanut Jeannot Szwarcin ohjaama kauhuelokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa kaksi sukeltajaa tutkii vesialuetta Amityssä, jonne poliisipäällikkö Martin Brody oli tappanut suuren hain neljä vuotta sitten. Yllättäen paikalle saapuu hai ja tappaa sukeltajat, joista toinen ehtii ottaa lähikuvan hain silmästä. Seuraavaksi hain uhriksi joutuu tyttö, joka hiihtää vesisuksilla äitinsä ohjaaman veneen perässä. Hai kaappaa tyttären ja aiheuttaa äidille paniikin, jonka seurauksena äiti räjäyttää veneensä.

Kauempana tapahtumapaikasta joukko nuoria pitää hauskaa pienen majakkasaaren rannalla. Eräs joukon pojista jahtaa leikillään tyttöä, ja jahdin seurauksena he löytävät rannan edustalta pienen miekkavalaan ruhon raadeltuna ja suurelta osin kyljestä syötynä. Poliisi kutsutaan paikalle ja Brody päättelee jäljistä, että vesissä liikkuu toinen suuri valkohai. Vaughn ja Peterson kuitenkin vähättelevät päätelmää, sillä uusi hai olisi haitaksi Amityn turismille ja siten kaupungin rahatuloille.

Tämän jälkeen Brody käskee poikiansa Michaelia ja Seania pysymään kaukana rannoilta, vaikka Michael haluaa ystäviensä mukaan purjehdusretkelle. Aamutuimaan Michael karkaa ystäviensä kanssa ja paljastumisensa estämiseksi ottaa pikkuveljensä mukaan. Myöhemmin päivällä Brody huomaa tähystystornistaan suuren varjon vedessä ja ammuskelee veteen omia myrkkyluotejaan aiheuttaen pakokauhua rannalla. Lopulta hänen näkemänsä varjo paljastuukin sinikalojen parveksi. Tapahtuman jälkeen Brody menettää virkansa ja alkaa juoda alkoholia.

Päivällä joukko ravunpyytäjiä lähtee sukeltamaan vesistä rapuja ja hai hyökkää erään sukeltajan kimppuun. Pakokauhun vallassa hän polskii pinnalle verta vuotaen, ja hänet nostetaan veneeseen. Muut ymmärtävät, mikä hänet oli pelästyttänyt, vasta kun he näkevät hainevän, joka lähtee merta päin.

Brody ja Ellen huomaavat lastensa lähteneen ja ottavat Brodyn entisen apulaisen mukaan poliisiveneeseen ja lähtevät takaa-ajoon. He saapuvat paikalle, jossa hai on hyökännyt kahden veneilemässä olleen nuoren kimppuun ja vienyt toisen heistä. Brody käskee Ellenin viedä henkiin jääneen nuoren ohiajavan veneen kyydissä rantaan, minkä jälkeen hän lähtee itse etsimään lapsiaan ja huomaa, että mereltä lähestyy uhkaava myrsky.

Kun hai saavuttaa purjehdusretkellä olevat nuoret, se tappaa osan heistä ja tuhoaa heidän veneitään. He näkevät helikopterin, joka lähetettiin hakemaan heitä pois. Kun helikopteri on valmiina nousemaan, hai tarraa kopterin oikeasta vesityynyyn. Kun Brody myöhemmin saapuu paikalle, hän antaa nuorille köydenselvennä. Ajettuaan karille hän kiinnittää sen vieressä olevan saaren sähkökaapeliin. Hai nousee pintaan.

Samalla osa nuorista putoaa kauhuissaan veteen ja lähtee uimaan kohti saarta, jolloin hai hyökkää yhden kimppuun, mutta ei kuitenkaan onnistu syömään tätä. Tyttö saa pienen rintanaarmun ja pääsee rantaan. Tämän jälkeen Brody ottaa pienen hätäkumiveneen ja airon mukaansa ja meloo nuoria kohden. Siinä samassa hän muistaa, että hait pitävät erilaisista äänistä ja menevät niitä kohden. Hän alkaa paukutella sähköjohtoa, jolloin hai lähestyy häntä. Hai ei hyökkääkään, vaan kiertelee toista selviytynyttä tyttöä ja Seania.

Kun hai taas katoaa veden suojiin, Brody alkaa paukutella uudelleen vettä, jolloin hai lähestyy häntä nopeasti. Kun hai on puraisemassa Brodya, hän työntää sähkökaapelin sen kitaan. Kun hai on saanut sähköiskun, se vajoaa kuolleena pohjaan. Lopulta Brody saa nuoret omin avuin takaisin kaupunkiin

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Roy Scheider  … Martin Brody  
 Lorraine Gary  … Ellen Brody  
 Murray Hamilton  … Kaupunginjohtaja Larry Vaughn  
 Joseph Mascolo  … Peterson  
 Jeffrey Kramer  … Jeff Hendricks  
 Collin Wilcox  … Tohtori Elkins  
 Ann Dusenberry  … Tina Wilcox  
 Mark Gruner  … Mike Brody  
 Barry Coe  … Andrews  
 Susan French  … Old Lady  
 Gary Springer  … Andy  
 Donna Wilkes  … Jackie  
 Gary Dubin  … Eddie  
 John Dukakis  … Polo  
 G. Thomas Dunlop  … Timmy  
 David Elliott  … Larry  
 Marc Gilpin  … Sean Brody  
 Keith Gordon  … Doug  
 Cynthia Grover  … Lucy  
 Ben Marley  … Patrick  
 Martha Swatek  … Marge  
 Billy Van Zandt  … Bob  
 Gigi Vorgan  … Brooke  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen kutsui tätä teini-ikäisiin keskittyvää jatko-osaa alkuperäiseen verrattuna ”haiksi ilman hampaita” ja siksi surkeaksi näyksi. Hän antoi elokuvalle yhden tähden viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”huono”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.