Tapiolan kuoro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapiolan kuoro on espoolainen lapsi- ja nuorisokuoro. Kuoron perusti Erkki Pohjola vuonna 1963. Tapiolan kuoro on yksi maailman arvostetuimmista lapsikuoroista ja se esittää niin kansanmusiikkia kuin myös hyvin vaativaa 1900- ja 2000-luvun kuoromusiikkia. Kuoro esiintyy aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla, ja se on tehnyt kymmeniä levytyksiä. Vuosikymmenten aikana kuoro on tehnyt yli 60 kansainvälistä kiertuetta, joista kolme maailman ympäri.

Tapiolan kuorossa on n. 70 laulajaa, jotka ovat iältään 8–19-vuotiaita ja joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi. Kuorolle on ominaista luonnollinen äänenkäyttö ja ilmaisu sekä laulun, soiton ja liikunnan monipuolinen yhdistäminen.

Kuoro on toimintansa aikana voittanut useita merkittäviä kuorokilpailuja, mm. BBC:n perustaman ja nykyisin Euroopan yleisradioliitto EBU:n organisoiman arvostetun Let the Peoples Sing -kuorokilpailun pääpalkinnon Silver Rose Bowlin (1971). Vuonna 1996 Tapiolan kuorolle myönnettiin kansainvälisesti merkittävä Unescon Esittävän taiteen palkinto, tuolloin ensimmäistä kertaa musiikin alalle.

Kuoron perustaja Erkki Pohjola johti kuoroa vuoteen 1994 asti, jonka jälkeen johtajana toimi Kari Ala-Pöllänen. Kuoron taiteellisena johtajana on elokuusta 2008 lähtien toiminut Pasi Hyökki, jonka oma taiteellinen ura on alkanut aikoinaan Tapiolan kuoron riveistä. Vuoden 2016 alusta kuoron tuottajan tehtäviä hoitaa Kipinä Productions Oy.

Tapiolan kuoro harjoittelee Espoossa ja sen toimintaa tukee Espoon kaupunki.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.