Tapiolan Honka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tapiolan Honka
Tapiolan Honka logo.svg
Koko nimi Tapiolan Honka
Perustettu 1957
Entiset nimet Tapion Honka
Kaupunki Espoo
Kotiareena Tapiolan urheiluhalli
SM-kausia 34
Kultaa 5 (1968, 1969, 1970, 1971, 1972)
Hopeaa 2 (1967, 1999)
Pronssia 5 (1973, 1975, 1996, 1997, 1998)

Tapiolan Honka on espoolainen koripalloseura. Seura on Suomen toiseksi suurin koripalloseura.lähde? Seuran naisten edustusjoukkue pelaa korkeimmalla sarjatasolla Naisten Korisliigassa ja miesten edustusjoukkue I-Divisioona A:ssa.[1][2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura perustettiin vuonna 1957 yleisseurana nimellä Tapion Honka. Vuonna 1975 lajit erkanivat emoseurasta omiksi seuroikseen. Koripalloilijat perustivat vuonna 1975 Tapiolan Hongan, mitä nimeä koripalloileva Honka-perhe on siitä asti käyttänyt.

Tapiolan Hongan Korisliigassa pelanneen miesten edustusjoukkueen taustayhtiö Korishonka Oy kärsi taloudellisista vaikeuksista ja lopetti toimintansa kauden 2014–2015 jälkeen. Samalla Honka pudottautui Korisliigasta. Päätöksellä ei ollut vaikutusta seuran junioritoimintaan.[3]

Kaudella 2015–2016 Honka pelasi miesten I-divisioona B:ssä, jonka runkosarjan se voitti ja josta se nousi M1DA:han.[4]

Kaudella 2016–2017 Hongan miesten ja naisten edustusjoukkueet siirtyivät Espoo Unitedin alaisuuteen,[5] mutta naisten joukkue palasi takaisin Honkaan seuraavaksi kaudeksi.[6] Miesten joukkueen toiminta päättyi kauden 2017–2018 jälkeen Unitedin konkurssiin, ja uutena edustusjoukkueena toimii II-divisioonasta noussut Hongan kakkosjoukkue.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapiolan Honka kattaa lasten liikuntaleikkikoulutoiminnan, iltapäiväkerhotoiminnan, junioritoiminnan, aikuisten harrastetoiminnan, erityisryhmät sekä naisten huippukoripallon. Seuran toiminta-alueena on Etelä-Espoo ja Suur-Tapiola.

Miesten huippukoripallo oli eriytetty Espoon Honka ry:n alle.

Tapiolan Honka on erikoistunut juniorikoripalloiluun ja sillä on noin tuhat juniori-ikäistä pelaajaa. Junioreiden lisäksi seurassa on miesten ja naisten kehitysjoukkueet nuorille lupaaville pelaajille, miehissä Tapiolan Honka ja naisissa Honka Akatemia, molemmat pelaavat valtakunnallista I divisioonaa. Lisäksi naisten mestaruussarjaa pelaava Espoo Team on Hongan ja toisen espoolaisen koripalloseuran Espoo Basket Teamin yhteinen edustusjoukkue. Aikuisten kilpajoukkueiden lisäksi seuralla on lukuisia aikuisten harrastejoukkueita kaikilla alemmilla sarjatasoilla aina ikämiehiin asti sekä pyörätuolikorisjoukkue.

Tapiolan Hongan kotina voidaan pitää Tapiolan Urheilupuistossa sijaitsevaa Tapiolan Urheiluhallia. Tapiolan Urheiluhallissa pelataan pääsääntöisesti kaikki edustusjoukkueiden ottelut. Honka on myös rakentanut sen taakse Honkahallin. Hallissa on kolme täysmittaista kenttää, oheisharjoittelutilat, seuran toimisto sekä kahvila. Hallin kokonaispinta-ala on 3 000 m2.

Tapiolan Honka on ollut Nuori Suomen sinettiseura vuodesta 1994. Vuonna 2002 Nuori Suomi ja Suomen Koripalloliitto uusivat valintakriteereitään ja kaikkien oli anottava sinettiä uudelleen. Honka täytti kriteerit jälleen ja seura valittiin uudelleen Nuori Suomen sinettiseuraksi.

Tapiolan Honka on valittu kymmenen kertaa (2001–2010) peräkkäin Suomen laadukkaimmaksi seuraksi Suomen Koripalloliiton Kultainen Kori –kilpailun perusteella ja on yhteensä valittu kolmetoista kertaa. Kilpailu mittaa seurojen laadukkuutta ja laajuutta.

Henkilökohtaiset palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korisliigan vuoden tulokas

Korisliigan paras kuudes pelaaja

Korisliigan vuoden valmentaja

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]