Tapio Salmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapio Salmi (s. 1957 Parainen) on kemiallisen reaktiotekniikan tutkija, joka toimii kemiallisen reaktiotekniikan professorina Åbo Akademissa. Vuosina 2009-2013 hän toimi Suomen Akatemian nimittämänä akatemiaprofessorina. Hänet nimitettiin poikkeuksellisesti uudelleen akatemiaprofessoriksi viisivuotiskaudelle 2019-2023. Uutena akatemiaprofessorikautenaan professori Salmi keskittyy erityisesti katalyyttisten pintareaktiomekanismien tutkimukseen ns. in situ -tekniikoita käyttäen pääkohteenaan biomassasta peräisin olevat molekyylit.

Salmi on toiminut lukuisissa paikallisissa ja kansallisissa tieteellisissä ja hallinnollisissa luottamustehtävissä, mm. vuosina 2015-2018 Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaanina. Hän on ollut myös kahteen otteeseen Åbo Akademin hallituksen jäsen. Vuosina 2007-2014 hän toimi valtakunnallisen teknillisten tieteiden yhteisvalintatoimikunnan puheenjohtajana ja vuosina 2016-2019 Turku Future Technologies (TFT) -yhteistyöverkoston ohjausryhmän puheenjohtajana.

Salmi väitteli tekniikan tohtoriksi Åbo Akademin kemiallis-teknillisessä tiedekunnassa vuonna 1986. Väitöskirjan aiheena oli kemiallisten reaktioiden matemaattinen mallinnus ja simulointi mekanistiselta pohjalta. Väitöskirja arvioitiin korkeimmalla arvosanalla ’kiitettävä’. Salmi on toiminut vierailevana tutkijana mm. Tanskan teknillisessä korkeakoulussa ja Tšekkoslovakian tiedeakatemiassa. Teknillisen kemian apulaisprofessorin tehtävää hän hoiti vuodesta 1989 ja kemiallisen reaktiotekniikan professoriksi hänet nimitettiin vuonna 1998.

Salmen päätutkimusalueet ovat kemiallinen kinetiikka, katalyysi sekä kemialliset reaktorit. Hän on tutkinut useiden katalyyttisten, erityisesti orgaanisten reaktioiden nopeuksia ja selvittänyt niiden reaktiomekanismeja. Näistä tutkimuksista Suomen Tiedeseura myönsi hänelle Magnus Ehrnroothin palkinnon vuonna 2011. Ensimmäisenä akatemiaprofessorikautenaan Salmi keskittyi biomassaan perustuvien kemiallisten prosessien intensivointiin mm.  ultraääni-, mikroaalto- ja mikroreaktoritekniikkaa käyttäen. Nämä tutkimukset johtivat useisiin tieteellisiin ja teknillisiin läpimurtoihin mm. biomassapohjaisten polttoaineiden ja terveyttä edistävien komponenttien valmistuksessa.

Vuonna 2013 Salmelle myönnettiin Åbo Akademin kanslerinpalkinto yhdessä professori Dmitry Murzinin kanssa. Vuonnamilloin? Salmen työryhmä vastaanotti The PSE Model-Based Innovation Prize 2015 -palkinnon mikroreaktoreiden matemaattista mallinnusta koskevasta artikkelista Chemical Engineering Science–lehdessä. Vuonna 2018 Salmi vastaanotti suomenruotsalaisen kansankäräjien palkinnon ruotsinkielisen opetuksen edistämisestä ja opetusmateriaalin tuottamisesta Suomessa. Vuonna 2019 Salmelle myönnettiin Åbo Akademin kanslerin myöntämä Gadd-palkinto tutkimusjohtajuudesta sekä A.I. Virtanen -palkinto, joka annetaan joka kuudes vuosi kemian alan tutkijalle.

Salmen tieteellinen tuotanto käsittää noin 600 alkuperäisjulkaisua, kolme oppikirjaa sekä lukuisia tiedettä popularisoivia artikkeleita. Hän on osallistunut aktiivisesti tiede- ja yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun puolustaen tieteen riippumattomuutta ja opiskelijoiden asemaa. Uransa aikana hän on ohjannut yli 60 väitöskirjaa ja useat hänet oppilaistaan ovat saavuttaneet professorin viran tai pätevyyden Suomessa ja ulkomailla.

Salmi on ollut erityisen aktiivinen pohjoismaisten ja kansainvälisten tieteellisten konferenssien järjestäjänä Suomessa, huippukohtanaan eurooppalainen katalyysikonferenssi EUROPACATVIII Turussa v. 2007, joka keräsi 1500 osanottajaa ja josta Salmi työryhmineen vastaanotti Turun kaupungin myöntämän kaupungin ensimmäisen konferenssipalkinnon v. 2007.

Salmi on Suomen Tiedeseuran, Suomalaisen Tiedeakatemian ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finlandin jäsen. Hän on myös Tšekin tiedeakatemian kemiantekniikan jaoston, Suomen katalyysiseuran sekä Kemiska sällskapet i Åbo:n kunniajäsen. Toiminnastaan opiskelijoiden hyväksi Salmi on palkittu kahdella kunnianosoituksella: Åbo Akademin ylioppilaskunta (Studentkåren) on myöntänyt hänelle Keltaisen ruusun aktiivisesta ja rohkeasta toiminnasta opiskelijoiden oikeuksien ja tasa-arvoisen koulutuksen puolesta ja kemisti-insinöörien kilta Åbo Akademissa (Kemistklubben r.f.) on kutsunut hänet seniorijäsenekseen.

Salmi on toiminut ja toimii useissa kansainvälisissä tieteellisissä ja teknillisissä asiantuntijatehtävissä, mm. Delftin teknillisen yliopiston prosessitekniikan neuvoa-antavassa komiteassa sekä suuressa saksalaisessa energiatehokkaita kehittävien kemiallisia reaktoreita koskevan tutkimusprojektin johtoryhmän ainoana ulkomaalaisena asiantuntijana. Hän on myös Valladolidin yliopiston kemiantekniikan tutkimuksen neuvoa-antavan komission ja Tšekin tiedeakatemian Institute of Chemical Process Fundamentalsin kansainvälisen ohjausryhmän jäsen sekä Suomen edustaja European Federation of Chemical Engineeringin työryhmässä Kemiallinen reaktiotekniikka. Salmi on Magnus Ehrnroothin säätiön ja Raision Tutkimussäätiön hallituksen tieteellinen asiantuntijajäsen. Hän on osallistunut lukuisiin tieteellisiin ja tiedepoliittisiin arviointiprosesseihin mm. Ruotsissa, Portugalissa ja Tšekissä. Vuonna 2009 Salmelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vem och Vad, 2010

Kuka kukin on, 2015

Tapio Salmin CV[vanhentunut linkki] 12.6.2016. Viitattu 13.6.2016.

Kemia vihertyy hitaasti, mutta varmasti (Arkistoitu – Internet Archive) 8.5.2016. Turun Sanomat. Viitattu 13.6.2016.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]