Tapio Kangasniemi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tapio Kangasniemi

Tapio Kangasniemi ( 7. maaliskuuta 1979, Pietarsaari) on suomalainen lentopallovalmentaja ja entinen lentopalloilija. Kangasniemi lopetti pelaajauransa kauteen 2010-11. Kesäkuussa 2012 Kangasniemi aloitti tyttöjen lentopallomaajoukkueen päävalmentajana.[1] Tammikuussa 2014 hänet nimettiin myös naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi.[2] Kangasniemen toukokuussa 2016 solmima uusi sopimus maajoukkueen kanssa käsittää kaudet 2016-2020.[3] Kangasniemi on niin ikään valmennuskeskusjohtaja Kuortaneen Urheiluopistolla toimivassa lentopallon nuorten valmennuskeskuksessa.[3]

Tapio Kangasniemi pelasi pelasi koko kotimaisen pääsarjauransa Tampereen Isku-Volleyn riveissä vuosina 1999-2007 ja 2008-09. Kaudella 2007-08 hän vietti Isernian riveissä. SM-liigassa Kangasniemi valittiin neljästi tähdistökentälliseen. 80 A-maaottelua pelannut Kangasniemi oli maajoukkueen liberona 4. sijaan päättyneissä EM-kisoissa vuonna 2007.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kangasniemi aloitti lentopallouransa 9-vuotiaana kotikaupunginsa Kauhavan Wisan riveissä vuonna 1988. Läpi juniorivuodet Kauhavan Wisan riveissä pelannut Kangasniemi esiintyi ensimmäisen kerran aikuistasolla vuonna 1998 Ylihärmän Kisan riveissä 3-sarjassa. Kangasniemen pelirooli oli yleispelaaja.

Lentopallon SM-liigaan Kangasniemi siirtyi Ylihärmän Junkkareista. Avauskautensa hän pelasi Tampereen Isku-Volleyn riveissä kaudella 1999-2000. Kautta aiemmin oli astunut voimaan lentopallon sääntöuudistus, missä vastaanottopelin erikoispelaajaksi luotiin liberon pelirooli. Tämän seurauksena Kangasniemen rooli vaihtui Isku-Volleyssa aiemmasta yleispelaajasta liberoksi.[4] Iskun riveissä Kangasniemi voitti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden kaudella 2001-2002. Seuraavilla kausilla kulta vaihtui ensin hopeaksi ja sitten pronssiksi. Isku-Volley ja Kangasniemi juhlivat SM-kultaa uudemman kerran kaudella 2006-2007.

Liki kymmenen vuotta kotimaan kentillä pelannut Kangasniemi oli aikoinaan sanonut, ettei pelaisi koskaan ulkomailla. Mestaruuskauden jälkeen Kangasniemi kuitenkin teki uransa ensimmäisen ammattilaissopimuksen Italian A2-liigassa pelanneen Isernian kanssa. Edellisvuosien hyvät esiintymiset A-maajoukkuepaidassa avittivat ammattilaissopimuksen syntyä, vaikka aluksi Kangasniemi hylkäsi Isernian sopimustarjouksen. Muutamaa viikkoa myöhemmin tehty uusi sopimustarjous oli riittävä ja "Tase" allekirjoitti sopimuksen heinäkuussa 2007.[5] Sopimuksen arvoa nosti se, että Kangasniemi pelirooli oli libero. Kansainvälisiä liberoita nähdään harvoin ulkomaalaispelaajille asetettavien kiintiöiden vuoksi eri maiden pääsarjoissa. Kangasniemen sopimusta synnyttämässä olivat hänen agenttinsa, silloinen maajoukkuekapteeni Tuomas Sammelvuo sekä silloinen A-maajoukkueen italialainen päävalmentaja Mauro Berruto.

Kangasniemi matkusti Italiaan suoraan syksyn 2007 EM-kisoista, joissa Suomi oli yltänyt neljänneksi, joka on edelleen maan arvokisahistoriansa kovin saavutus. Kauhavalaislähtöinen lentopalloilija pelasi huippukauden A2-liigassa, jossa hänet valittiin myös tähdistökentälliseen. Isernia putosi pudotuspeleissä puolivälierissä. Ulkomaalaispelaajien kiintiörajat kiristyivät kansainvälisen lentopalloliitto FIVB:in asettamana kaudelle 2008-09, minkä vuoksi osittain Kangasniemi palasi takaisin kotimaan kentille. Hän asettui jälleen Tampereelle, missä Kangasniemi päätti Iskun paidassa pääsarjauransa kauteen 2008-09. Päätöskaudella hän voitti vielä SM-pronssia ja Suomen Cupin hopeaa, minkä jälkeen huippulentopalloura sai jäädä ja Kangasniemi palasi synnyinseudulleen Etelä-Pohjanmaalle. Hän asettui Seinäjoelle, missä hän pelasi vielä Kuutoset Volleyn riveissä 1-sarjassa kaudet 2009-11. Kangasniemi päätti uransa lopulta yleispelaajana.

A-maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kangasniemi nostohommissa Olympiakarsinnoissa 2008

Ensimmäisen A-maaottelunsa Kangasniemi pelasi vuonna 2002 Tunisiaa vastaan. Maajoukkue-edustukset uhkasivat kuitenkin loppua jo vuonna 2005, kun Kangasniemi suunnitteli keskittyvänsä työelämään. Lentopallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi palkattu italialainen Mauro Berruto sai kuitenkin toisella yrittämällään Kangasniemen kiertämään päätöksensä.[4] Berruton asettamat kunnianhimoiset tavoitteet lentopallomaajoukkueelle käänsivät osaltaan Kangasniemen päätöksen.

Yksi Kangasniemen ja lentopallomaajoukkueen tarinan käänteentekeviä hetkiä oli pelit lentopallon maailmanliigassa, jonne Suomi hyväksyttiin kesäksi 2006. Kesällä 2007 Suomi sijoittui maailmanliigan alkulohkonsa toiseksi. Edelle kiri vain viidesti tuohon mennessä maailmanliigan voittanut Brasilia. Kangasniemi oli tuona kesänä liigan puolustustilaston neljäs.

Kesällä 2006 Suomi eteni lentopallon EM-karsinnoista jatkoon useiden vuosien tauon jälkeen. Syksyllä 2007 pelatuissa Euroopan Mestaruuskilpailuissa Kangasniemi ja lentopallomaajoukkue pelasivat ehkä historiansa parhainta lentopalloa. Suomi oli kiinni jopa finaalipaikasta, mutta taipui Espanjalle välierissä. Lopullinen sijoitus oli neljäs, joka on edelleen suomalaisen lentopallohistorian paras arvokisasaavutus.

Kangasniemi esitti turnauksen aikana loistavia otteita. Hän oli vastaanottotilastossa neljäs jättäen kisojen muut liberopelaajat taakseen. Kenttäpuolustuksien tilastossa Kangasniemi oli toinen. Viimeisen A-maaottelunsa Kangasniemi pelasi 12. tammikuuta 2008 Euroopan olympiakarsintaturnauksen välierässä. Suomi hävisi ottelun erin 3-1 Espanjalle ja menetti viimeisen oljenkortensa edetä vuoden 2008 Pekingin kesäolympiakisoihin.

Kangasniemen maajoukkueuran lopullinen lopettamispäätös selviytyi lopullisesti vasta vuotta myöhemmin. Ilmoitus päätöksestä lopettaa seurajoukkue- ja maajoukkueura selviytyi talvella 2009. Lentopallomaajoukkueen vuoden 2009 joukkueen julkistamistilaisuudessa päävalmentaja Berruto ilmoitti Kangasniemen päätöksestä. Hän kiitti "Tasea" vuolaasti Kangasniemen tekemästä työstä suomalaisen lentopalloilun eteen. Berruto julkaisi samana päivänä lehdistölle Kangasniemelle suunnatun avoimen kirjeen.[6]

Berruton avoin kirje:

Haluan aloittaa lopusta? Moskovan päivät, syyskuussa 2007. Toimittajat kaikkialta Euroopasta seuraavat Suomen maajoukkuetta, EM-lopputurnauksen loistavaa yllättäjää ja monet heistä kyselevät: Kuka on tuo kaveri liberon paidassa? Muistan lehdistötilaisuuden sen jälkeen kun olimme selviytyneet välieriin. Sanoin: Tase Kangasniemi? Hän on meidän joukkueemme symboli.

Niin, lentopallo ja elämä voivat joskus olla niin samanlaisia. Lentopallossa ja elämässä, joskaan ei aina, voi tapahtua että asenne, hiljaisuus yhdistettynä kovaan työhön, voi muuttaa unelmat todeksi. En tiedä merkitsivätkö ne kaudet, jolloin käytit maajoukkuepaitaa, yhden unelmasi saavuttamista. Aivan varmasti sinun kaltaisiesi pelaajien valmentaminen ja näkeminen kentällä on jokaisen valmentajan unelma. Kiitos siitä, Tase.

Sinun tarinasi maajoukkueessa päättyy tuohon otteluun Moskovassa: Suomi ja Serbia taistelevat mitalista EM-kisoissa. Sinun loistava esimerkkisi on aina meidän mukanamme, päivittäin, jokaisessa harjoituksessa, jokaisessa ottelussa, jokaisessa unelmassa, jonka puolesta taistelemme.

Toivotan sinulle uusia unelmia, uusia saavutuksia, uusia ja vielä loistavampia mitaleita.Sillä, Tase, lentopallo ja elämä eivät aina ole samanlaisia, mutta kun niin käy, niin hetki on taianomainen. Kun niin käy, niin voit huomata, että jopa ilman mitaleja voit olla voittaja. Sinä olet yksi suurimmista voittajapelaajista, joita olen koskaan valmentanut. Kiitos siitä mitä opetit minulle. Sinun pelaamisesi minun joukkueessani oli minulle kunnia.Sinä olit Moskovassa ja olet yhä edelleen meidän joukkueemme symboli. Me tulemme kaipaamaan sinua. - Mauro Berruto

Ura valmentajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kangasniemi palasi lentopallomaajoukkueen mukaan muutama vuosi myöhemmin, kun hän toimi maajoukkuekaudella 2011 lentopallomaajoukkueen taustaryhmässä fysioterapeuttina. Vuotta myöhemmin hänet valittiin toukokuussa 2012 tyttöjen lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi ja Kuortaneen lentopalloliiton valmennuskeskuksen valmentajaksi. Tammikuussa 2014 Kangasniemi nimitettiin naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi 2+2 vuotisella sopimuksella.[7]

Lentopalloliiton valmennuskeskuksessa Kangasniemi valmentaa päätoimisesti tyttöjen maajoukkueryhmää, joka pelaa sekä lentopallon 1-sarjassa että naisten lentopalloliigassa.[8] Kaudella 2015-16 tyttömaajoukkue ylsi 1-sarjassa välieräpeleihin saakka.[9] Kangasniemi nimettiin toukokuussa 2016 valmennuskeskusjohtajaksi Kuortaneen Urheiluopistolla toimivaan lentopallon nuorten valmennuskeskukseen, missä hän toki jo aiemmin toimi tyttöjen maajoukkuevalmentajana.[3]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökohtaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Italian A2-liigan All-Stars libero 2008
 • SM-liigan All-Stars 2002, 2004, 2006 ja 2007
 • 2. sija kenttäpuolustuksissa EM-kisoissa 2007
 • 4. sija vastaanottotilastossa EM-kisoissa 2007

Seurajoukkueessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Suomen mestaruus 2002, 2006
 • SM-hopeaa 2003
 • SM-pronssia 2005, 2009
 • Suomen Cup 2001, 2002
 • Suomen Cup hopea 2008

A-maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Moskovan EM-kisoissa 4. tila 2007
 • Pekingin olympiakisojen Euroopan olympiakarsintojen välierät 2008

Joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Juniori- ja kasvattajaseura Kauhavan Wisa
 • 1999-2007 Suomen lippu Tampereen Isku-Volley (SM-liiga)
 • 2007-2008 Italian lippu Isernia Volley (Italian A2-liiga)
 • 2008-2009 Suomen lippu Tampereen Isku-Volley (SM-liiga)
 • 2008-2009 Suomen lippu Kuutoset Volley (1-sarja)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]