Tapani Yli-Saunamäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapani Antero Yli-Saunamäki (s. 1948 Keuruu) on entisen Nova Groupin sekä sen tytäryhtiöiden valtioon ja kuntiin liittyvistä yhteiskuntasuhteista vastannut johtaja ja loppuvaiheessa myös yrityksen toimitusjohtaja.

Yli-Saunamäki tuli tunnetuksi vaalirahoituksen järjestelijänä vaalirahoituskohussa vuonna 2008. Yli-Saunamäkeä epäiltiin talousrikoksista Nova-yhtiöihin kohdistuvassa poliisitutkinnassa. Yli-Saunamäki tuomittiin käräjäoikeudessa 3 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen törkeistä velallisen epärehellisyysrikoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista, törkeästä lahjuksen antamisesta, lahjuksen antamisesta, rekisterimerkintärikoksesta sekä kirjanpitorikoksesta huhtikuussa 2012.[1] Yli-Saunamäki valitti saamastaan tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus vapautti vangittuna olleen Yli-Saunamäen toukokuun puolivälissä 2012, perustellen vapautusta Yli-Saunamäen vakavalla sairaudella. Hovioikeuden mukaan Yli-Saunamäen vangittuna pitäminen olisi ollut kohtuutonta ennen hovioikeuden käsittelyä.[2]

Yli-Saunamäki on toiminut Nova Groupin lisäksi Suomen Urheiluliiton, Soder Aviationin ja Jokela Capitalin toimitusjohtajana sekä muun muassa Nokian johtajana. Vuonna 2000 hän toimi Esko Ahon presidentinvaalikampanjan kampanjapäällikkönä.[3] Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Yli-Saunamäki oli ehdolla keskustan listalla saaden 1 509 ääntä.[4]

Nokiasta Nova Groupiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yli-Saunamäki toimi Nokian neuvottelijana vuonna 1988 Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) kanssa kun aloitteleva matkapuhelinvalmistaja Nokia sponsoroi mm. mäkihyppyä.[5] Nokia kuitenkin vetäytyi mäkihypyn tukemisesta ja keskittyi mm. tennikseen. Vuonna 1994 Nokian voitto oli nelisen miljardia markkaa ja Yli-Saunamäki neuvotteli Formula 1 Tyrrell Racing -tallin kanssa pääsponsorin sopimuksesta. Tallin nimeksi tuli Nokia-Tyrrell-Yamaha. Tyrrell-tallissa ajoi tuolloin mm. Mika Salo. Nokia kuitenkin vetäytyi hankkeesta loppuvuodesta 1995 perustellen vetäytymistään mm. näkyvyyden puutteella ja Mika Häkkisen ajamalla onnettomuudella.

Vuonna 1996 Nokia-yhtymän apulaisjohtaja Yli-Saunamäki oli ehdolla Suomen Olympiakomitean pääsihteeriksi, mutta valituksi tuli jääkiekon MM-kisojen pääsihteeri Jouko Purontakanen. Yli-Saunamäki kuitenkin valittiin taitoluistelun MM-kilpailujen 1999 järjestelytoimikunnan puheenjohtajaksi, kun Nokia tuki mm. jäätanssipari Susanna Rahkamoa ja Petri Kokkoa.[6] Vuonna 1997 Nokia oli Yli-Saunamäen johdolla freestyle-hiihdon maailmancupin pääsponsori ja seuraavana vuonna superpesiksen tutkijoita yhdessä MTV3:n kanssa. Pesäpallo ajautui nk. sopupeliskandaaliin vuonna 1998 ja Yli-Saunamäki kieltäytyi Superpesis Oy:n johdosta, koska ei halunnut "ottaa vanhaa roskatunkiota harteilleen”.[7] Superpesis Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi valittiinkin Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen ja hallitukseen Novo Group Oyj:n toimitusjohtaja Jorma Kielenniva. Wellmedia valitsi Yli-Saunamäen Suomen Urheilulehden varatoimitusjohtajaksi, kun toimitusjohtajana toimi Marja Aarnio. Yli-Saunamäki vastasi Esko Ahon tukiryhmässä presidentinvaalissa kampanjaverkoston rakentamisesta.

Tammikuussa 2000 Yli-Saunamäki joutui selittelemään silloisen Suomen Hiihtoliiton puheenjohtaja Esko Ahon kampanjapäällikkönä Kroatialle ja Valko-Venäjälle maksetuista rahasuorituksista.[8] Suomen Kristillisdemokraatit lupautuivat mm. Yli-Saunamäen työn ansiosta ei-sosialistisen presidenttiehdokkaan Ahon taakse. Aho kuitenkin hävisi presidentin vaalin Tarja Haloselle. Yli-Saunamäki toimi vuonna 2001 norjalaisen Terje Bogenin perustaman Sponsor Service Finland Oy (hallituksen pj. Hjallis Harkimo) -urheilumarkkinointiyhtiön ja Suomen Urheilutelevision (pääomistaja Jorma Terentjeff) omistajina. Yli-Saunamäki haki Tampereen kaupungin elinkeinojohtajan virkaa ja toimi Hyvinkään kaupunginvaltuustossa Keskustan sitoutumattomana ehdokkaana. Yli-Saunamäki sai 2003 eduskuntavaaleissa 1509 ääntä, mutta ei tullut valituksi kun läpi meni mm. Eero Lankia. Jorma Jokela myi vuonna 2003 Yli-Saunamäelle viidenneksen omistamastaan henkilöstönvuokraus Capital Group -yhtiöstä ja Yli-Saunamäestä tuli yhtiön uusi toimitusjohtaja.[9] Seuraavana kesänä 2004 Capital Group myytiin Extralle ja yrityksen nimeksi tuli Staffpoint.

Yli-Saunamäki lobbasi yhdessä Martti Huhtamäen kanssa olympiakomitean puheenjohtajaksi Esko Ahoa ja toimi Hannu Takkulan (kesk) eurovaalikampanjan vetäjänä. Kun Aho ei tullut valituksi presidentiksi, Yli-Saunamäki ryhtyi kokoamaan poliittisesti sitoutumatonta kansanliikettä Sauli Niinistön tueksi kesällä 2005.[10] Yli-Saunamäki omisti myös tamperelaisen Soder Aviation (Söder Airlines) –halpalentoyhtiön, mutta luopui toimitusjohtajuudesta ja hallituspaikasta helmikuun alussa 2006. Hänet valittiin Nova Groupin yhteiskuntasuhteista ja markkinoinnista vastaavaksi johtajaksi kesällä 2006. Nova Group Oy ja Nova-Asunnot Oy LKV:n toimitusjohtaja Yli-Saunamäki vaikutti Kehittyvien maakuntien Suomi (KMS) -yhdistyksen puuhamiehenä ja vaalirahoituksen järjestelijänä yhdessä Arto Merisalon kanssa, jossa rahan luovuttajina olivat mm. liikemiehet Kyösti Kakkonen ja Toivo Sukari. Yhdistyksen teemana oli yritteliäisyys, kotimainen työ ja isänmaallisuus.

Yli-Saunamäki perusti syksyllä 2004 liikkeenjohdon konsultointipalveluja tuottavan Eurodesk Oy -yrityksen. Eurodeskin toimiala on yhteiskunnallinen ja yrityksiin suuntautuva konsultointi, viestintä ja markkinointi. Yrityksen varatilintarkastajana toimi Keskustan kehittämispäällikkö ja Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Lasse Kontiola.[11] Yli-Saunamäki on myös vuonna 2008 perustetun Keskinäinen Kiinteistö Oy Rovaniemen Teollisuustie 13 -kiinteistöhallintoyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja hänen liikekumppaninsa on pirkkalalaisen Natalis Oy -konsultointiyhtiön toimitusjohtaja Pasi Hakala.[12] Rovaniemen kaupunginhallitus hyväksyi Yli-Saunamäen tekemän esisopimuksen moottorikelkkatehtaan tontin myymisestä Nova Groupille. Moottorikelkkatehdas avattiin Rovaniemelle kesäkuussa 2008.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yli-Saunamäki opiskeli Helsingin opettajakorkeakoulussa ja erikoistui liikunnanopettajaksi. Hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Syyte liikemies Kyosti Kakkosta vastaan hylattiin[vanhentunut linkki], Yle.fi/uutiset, viitattu 18.4.2012
  2. Hovioikeus päästi Tapani Yli-Saunamäen vapaalle terveyssyistä HS. Arkistoitu 18.5.2012. Viitattu 17.5.2012.
  3. a b Simula, Matti: Tapani Yli-Saunamäki – Politiikan ja bisnesmaailman kulissimiestä pidetään porvarihallituksen kummisetänä. Suomen Kuvalehti, 2008, nro 32, s. 50–55. Artikkelin verkkoversio.
  4. Eduskuntavaalit 2003 – Tulospalvelu – Helsinki vp HS Verkkoliite. Arkistoitu 5.10.2013. Viitattu 26.2.2011.
  5. Järviö, Timo. Helsingin Sanomat 3.1.1990. Urheilu. Nokia jatkaa sittenkin mäkicupin päätukijana.
  6. Helsingin Sanomat. 4.10.1996. Tapani Yli-Saunamäki taitoluistelun MM-kisojen johtoon.
  7. Helsingin Sanomat. 20.2.1999. Lauri Lajunen Superpesis Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi
  8. Helsingin Sanomat 4.1.2000. Esko Aho: En ollut tekemisissä tukisopimusten kanssa Uuden-Seelannin jälkeen.
  9. Helsingin Sanomat. 3.9.2003. "Irtisanomiset ovat meille hyviä uutisia".
  10. Helsingin Sanomat. Kotimaa. 27.8.2005. Ahon vaaliveturi kokoaa liikettä Niinistön tueksi.
  11. Helsingin Sanomat. Kontiolalla ja Yli-Saunamäellä muitakin yhteyksiä[vanhentunut linkki]
  12. Patentti ja rekisterihallitus. Y-tunnus: 2170546-4.