Tanssiakatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanssiakatemia
Dance Academy
Dance Academy logo.png
Tyyli draama
Kestoaika 24-25 min
Luoja(t) Samantha Strauss & Joanna Werner
Pääosissa Xenia Goodwin
Alicia Banit
Dena Kaplan
Tom Green
Jordan Rodrigues
Tim Pocock
Tara Morice
Alkuperämaa  Australia, kuvattu Sydneyssä
Alkuperäiskieli englanti
Verkko  Australia ABC1, ABC3
 Saksa ZDF
 Suomi Yle TV2
Esitetty 31. toukokuuta 2010 – 30. syyskuuta 2013
Jaksoja

26 jaksoa/ 1. tuotantokausi 26 jaksoa/ 2. tuotantokausi

13 jaksoa/ 3. tuotantokausi
Säveltäjä(t) Bryony Marks
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Tanssiakatemia (engl. Dance Academy) on australialainen, nuorille suunnattu draamasarja.[1][2] Tanssiakatemian ensimmäisen jakso sai ensi-iltansa 31. toukokuuta 2010.[3] Sarjan toinen tuotantokausi ilmestyi 12. maaliskuuta 2012.[4] Kolmas tuotantokausi alkoi 8. heinäkuuta 2013.[5] Suomessa Tanssiakatemian ensimmäinen kausi alkoi 27. helmikuuta 2011 ja toinen tuotantokausi sai ensi-iltansa 4. kesäkuuta 2012 Yle TV2 -kanavalla osana Summerin ohjelmistoa.[6][7][8] Kolmas tuotantokausi sai ensi-iltansa Summerissa 5. kesäkuuta 2014.[9][7] Vuonna 2016 Yle Areena julkaisi kaikki kolme tuotantokautta katsottavaksi verkossa.[10] Sarjasta tehtiin televisioelokuva Tanssiakatemian paluu, joka sai ensi-iltansa Australiassa 6. huhtikuuta 2017.[11][12]

Sarjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanssiakatemia kertoo 15-vuotiaan Tara Websterin seikkailuista. Jo pienestä pitäen Tara on unelmoinut pääsevänsä tanssijaksi, ja nyt hänen unelmistaan on tulossa totta, hänen päästessään maan parhaaseen tanssikouluun! Kaikki ei menekään ihan niin hyvin kuin Tara luulee, tanssikoulussa menestykseen ei riitäkään pelkkä tanssitaito.

Päänäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli Tuotantokaudet
Xenia Goodwin[10] Tara Webster 1,2,3
Alicia Banit[7] Katrina "Kat” Karamakov 1,2,3
Dena Kaplan[7] Abigail Armstrong 1,2,3
Tom Green[7] Samuel "Sammy" Lieberman † 1,2
Jordan Rodrigues[7] Christian Reed 1,2,3
Tim Pocock[7] Ethan Karamakov 1,2
Thomas Lacey[13] Benjamin "Ben" Tickle 2,3
Isabel Durant[13] Grace Whitney 2,3
Keiynan Lonsdale[13] Ollie 2,3
Tara Morice[13] Lucinda "Lucy" Raine 1,2,3

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2010)

 1. Siivet kantavat (Learning to Fly, Part 1) Maalaistyttö Tara saapuu Sydneyn tanssiakatemian pääsykokeisiin. Viikon varrella hänelle selviää miten paljon tanssijalta vaaditaan. Onko Tara valmis haasteisiin?
 2. Keltanokka (Week Zero) Taran unelmasta tuli totta, mutta häntä odottaa kova koulu. Pitää sopeutua opettajiin, uusiin kavereihin ja oppia turvaamaan selusta, sillä uusi kämppis Abigail ei päästä häntä helpolla.
 3. Vain pakon edessä (Behind Barres) Tara ihastuu salaa Ethaniin, mitä ei pidä kertoa Katille. Abigail laukoo täysillä ja Tara nolataan perusteellisesti. Christian kapinoi mutta aina hänkään ei mahda mitään. (Coming Home)
 4. Miinakenttä (Minefield) Ensivuosikurssilaiset saavat tutustumistehtävän, ja Tara tuskastuu tanssipariinsa, jota homma ei näytä kiinnostavan pätkääkään. Sammylla ei mene sen paremmin: hänen parinsa on Abigail!
 5. Tosimies ei tanssi! (Real Men Don't Dance) Sammylla on ajankäyttöongelma, hänen pitäisi olla kahdessa paikassa samaan aikaan. Kun se ei suju, joudutaan hankalien valintojen eteen. Christian yrittää sopeutua koulun arkeen.
 6. Itse täydellisyys (Perfection) Kansallisbaletti on kiertueella ja Taralle valkenee yhteys Katin ja hänen oman idolinsa välillä. Sammy huomaa jännän jutun kun hänen tyttökaverinsa Mia saapuu maisemiin.
 7. Svengaa kuin hirvi (Crush Test Dummies) Christian kritisoi Ethanin laatimaa koreografiaa pliisuksi. Sammy tunnustaa olevansa lätkässä yhteen kurssikaveriinsa. Tara ja Kat miettivät päänsä puhki keneen.
 8. Kasvukipuja (Growing Pains) Abigaililla on vartalo-ongelmia, ja Tara yrittää esittää kokeneempaa kuin on. Auttaakohan sokkihoito kummankaan ongelmaan? Ainakin tytöt päättävät kokeilla sitä kumpikin tahollaan.
 9. Fanitus on syvältä (Heartbeat) Kat ylenkatsoo kavereitaan, jotka fanittavat erästä teinitähteä. Painottaakseen sanojaan tyttö päättää tehdä jotain konkreettista. Saako Kat vielä kynsilleen tempauksestaan?
 10. Peiliin katsomisen paikka (Through the Looking Glass) Christianin entinen paras kaveri saapuu maisemiin ja hämmentää palettia, tahtoen ja tahtomattaan. Myös Abigail menee omissa kuvioissaan liian pitkälle
 11. Täydellinen päivä (One Perfect Day) Ethan pyytää Taraa tanssijaksi laatimaansa koreografiaan ja tyttö on haltioissaan. Onko tämä samalla askel kohti lähempää tuttavuutta? Abigailin sisko saapuu viikonloppuvisiitille
 12. Paineita (Pressure) Tanssikoulun koejakso lähestyy ja kaikki valmistautuvat siihen täysillä, kukin tavallaan. Taralla on lieviä keskittymisvaikeuksia, mutta Abigail panee takakireydessä vieläkin paremmaksi.
 13. Perhe on pahin (Family) Koululla on avoimien ovien päivät ja Tarankin vanhemmat tulevat käymään. Tyttö häpeää maalaisia vanhempiaan, mutta onko muidenkaan kotioloissa kehumista?
 14. Uusi lukuvuosi (Turning Pointes) Kesäloman loputtua palataan taas kouluun. Tara on innoissaan saamastaan stipendistä, mutta Kat on merkillisen nuiva. Abigail yrittää päästä terapiassa eteenpäin.
 15. Syntinen suukko (My Life En Pointe) Berliinin balettikoulusta saapuva vaihto-oppilas potee kovaa koti-ikävää. Kat saa rangaistuksen lintsaamisestaan, mutta miksi juuri Taran omatunto kolkuttaa?
 16. Holtittomat hilut (Free Falling) Kat loukkaantuu kun vanhemmat dissaavat hänen syntymäpäivänsä. Eipä hätää, tyttö panee pystyyn omat pienet pirskeet. Jälkipyykkiä on luvassa ja paljon.
 17. Kesäyön unelma (A Midsummer's Night's Dream) Koulu järjestää keskikesän telttailutapahtuman, mutta kaikki ei mene kuin elokuvissa. Taran osalta juttu muistuttaa pikemminkin painajaista, mutta ehkä kaikki päättyy vielä hyvin.
 18. Päätöksiä, päätöksiä (Betty Bunheads) Petra on päättänyt jäädä Australiaan, mutta joutuu kohta jo miettimään asiaa uudestaan. Kat saa tilaisuuden hyvittää tekojaan. Abigaililla taitaa olla muuan salaisuus.
 19. Reilu meininki (Fairest and Best) Tanssiakatemia haastetaan kilpailemaan lajinsa paremmuudesta jalkapallojoukkuetta kanssa. Abigail ja Tara pääsevät, tai joutuvat, erikoistehtävään.
 20. Tahtojen taistelu (Ballet Fever) Hip hop ja jazztanssi uhataan karsia koulun opetussuunnitelmasta ja Kat aikoo panna raivoissaan kampohin. Onko tämä hänen äitinsä tekosia? Tara hempeilee rannalla epäonnisin seurauksin.
 21. Keskity olennaiseen (FOMO: Fear of Missing Out) Kuukausi on kulunut ja Tara saa ottaa jalan paketista. Tyttö tosin kulkee sydämenkuvat silmissä, uusi kaveri kiinnostaa häntä nyt enemmän kuin opiskelu. Ethan saa hienon tarjouksen.
 22. Pakoreaktio (Flight or Fight Response) Christianin kohtalonhetket ovat käsillä. Tara pelkää valtavasti uutta loukkaantumista, eikä uskalla tanssia. Onko terapiasta apua? Abigail huomaa jäävänsä seinäkukkaseksi.
 23. Ikuiset ystävät! (BFF: Best Friends Forever) Christian joutuu panemaan muiden edun itsensä edelle, ja juttu ei jää huomiotta. Kat ei tykkää yhtään veljensä suunnitelmista ja aikoo panna asiat haluamaansa järjestykseen.
 24. Helleaalto (Heatwave) Sammy ja Christian ovat yhtäkkiä ylimmät ystävät. Katin mielestä jutussa on jotain mätää. Uusi koe-esiintyminen on pian käsillä, mutta ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin.
 25. Syvään veteen (The Deep End) Pähkinänsärkijän balettiharjoitukset ovat täydessä vauhdissa. Tara on innoissaan Claran roolista, mutta tyttöjen keskinäinen kateus nostaa jälleen päätään. Kaduttaako Katia että hän päätti lyödä hanskat tiskiin?
 26. Siivet kantavat? (Learning to Fly, Part 2) Näytös on ovella ja Tara on mennyt aivan puihin. Menettääkö hän roolin vai saako hän kasattua itseluottamuksensa rippeet näyttääkseen, mitä hän on oppinut tanssista ja elämästä? Päätösosa.

Tuotantokausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2012)

 1. Paluu koulunpenkille (In the Middle, Somewhat Elevated) 16-vuotias Tara Webster palaa tanssiakatemiaan ystäviensä luokse. Kat sen sijaan aloittaa opinnot normaalissa koulussa tiputtuaan Akatemiasta. Abigail on muuttunut oudon mukavaksi.
 2. Unelmaelämää (Dreamlife) Taran uusi mentori, Saskia Duncan, saa hänet huolestumaan suhteestaan poikaystävä Christianiin. Abigail punoo juonia lahjakkaan Gracen pään menoksi, ja Kat yrittää sopeutua uuteen kouluunsa.
 3. Uusia ystävyyssiteitä (Faux Pas de Deux) Kat löytää vihdoin ystäviä uudesta koulustaan ja pääsee ohjaamaan koreografian draamaesitykseen. Ben Tickle ylennetään toiselle vuosikurssille ja hän päättää järjestää juhlat sen kunniaksi.
 4. Legendat (Legends) Opettajana aloittanut Saskia Duncan ei olekaan niin täydellinen kuin Tara oli kuvitellut. Ethan kapinoi isäänsä vastaan ja muuttaa pois kotoa. Sammy kerää lukukausimaksuja kasaan tarjoilemalla iltaisin.
 5. Näytös (Showcase) Ethan riitautuu Abigailin kanssa tanssinumeron takia. Tara on mustasukkainen Christianin ja Kaylahin lämpimistä väleistä. Kat yllyttää äitiään lähtemään viimeiselle kansainväliselle tanssikiertueelle.
 6. Ulkonäköpaineita (Like No One's Watching) Sammyn vieraaksi saapunut pikkuveli sekoittaa miehen hektiset aikataulut. Kat yrittää päästä jalkapallojengin cheerleaderiksi. Tara testaa itseruskettavaa surkein tuloksin.
 7. Ohjelmoitu elämä (A Choreographed Life) Tara laittaa suhteensa Christianiin jäähylle, johon mies ei reagoi ymmärtäväisesti. Grace yrittää sabotoida Ethanin ja Abigailin työsuhteen, mutta ajaakin heidät vain lähemmäksi toisiaan.
 8. Yhteys (Connectivity) Koeviikko aiheuttaa paineita akatemialaisille. Tara on tyytymätön Beniin partnerina. Christian päättää pinnata koulusta ja päätyy Katin kanssa lastenkutsuille. Sammy aiheuttaa Abigailille loukkaantumisvaaran.
 9. Breikki (The Break) Kokeet ovat ohi ja on aika pitää vähän vapaata. Kat yrittää piristää erosta toipuvaa Taraa ja potee samalla huonoa omatuntoa tunteistaan Christiania kohtaan.
 10. Hyvä elämä (A Good Life) Sammy palaa kotiin ja pyytää isäänsä avustamaan koulumaksuissa. Taran ja Abigailin välillä syttyy sota, mutta kuka onkaan sabotointiyrityksen takana?
 11. Itsetutkiskelua (Self Sabotage) Grace yllyttää Taraa kapinoimaan Saskian negatiivista kohtelua vastaan. Kat oppii kovan koulun ammattitanssijoiden maailmasta. Sammy saa tukea opintoihin kolmannen vuoden opiskelijalta.
 12. Katkeamispiste (Breaking Pointe) Tara loukkaantuu vakavasti Saskian kiusanteon takia. Kat on päättänyt palata Akatemiaan hinnalla millä hyvänsä.
 13. Takinkääntäjä (Backstab) Tara salaa selkäkipunsa kilpailun tuomareilta ja päätyy huonossa kunnossa lääkärin vastaanotolle. Abigail saa vihiä Taran toimista. Katin salaisuus paljastuu ja laittaa ystävysten välit koetukselle.
 14. Pelastusoperaatio (Rescue Mission) Tara palaa kotiin loukkaantuneena ja ystäväsuhteet katkolla. Ben paljastuu hyväntekijäksi. Kat yrittää sopeutua ensimmäisen vuosikurssin haasteisiin Akatemiassa.
 15. Katse eteenpäin (Moving On) Saskia ei suostu tunnustamaan Taran syytöksiä kiusaamisesta. Ethan löytää Abigailin avulla itselleen uutta työtä.
 16. Lähtökohdat (Origins) Sammy ja Ollie suuntaavat kohti pientä rantakaupunki Kingstonia. Christian liittyy seuraan tavatakseen määränpäässä asuvan isänsä, josta on vieraantunut vuosien saatossa.
 17. Viha ja rakkaus (Love And War) 1. ja 2. vuosikurssin oppilaat ottavat toisistaan mittaa hiphop-kisassa. Taran villi juhliminen aiheuttaa vaikeuksia. Katin ja Christianin suhde uhkaa lopahtaa.
 18. Ota kiinni (Catch Me If I Fall) Tanssijat pääsevät sirkukseen oppimaan akrobatiataitoja. Christianin isä pettää taas lupauksensa. Taran yrittää paikata ystävyyssuhdetta Katiin, mutta ongelmaksi osoittautuu ystävyys Gracen kanssa.
 19. Esikarsinnat (The Naturals) Tara kaipaa uutta ihastusta ja kiinnostuu Benistä. Grace tuntee itsensä hylätyksi isänsä ollessa Lontoossa. Abigail saa kiinnostavan tarjouksen.
 20. Pulmatilanteita (Tick, Question Mark, Cross) Pulmatilanteita. Abigail salailee osallistumistaan musikaaliin. Benin terveys uhkaa hänen tulevaisuuttaan tanssijana. Sammy ei tiedä suhtautuako Ollieen poikaystävänä vai tukiopettajana.
 21. Porrasteoria (Ladder Theory) Tanssijat kärsivät tuomareiden ennakkoluuloista Prix de Fonteyn esikarsinnoissa. Sammyn isä näkee poikansa tanssivan ensi kertaa vuosiin.
 22. Voittajat ja häviäjät (Win Or Lose) Prix de Fonteyn esikarsintojen voittajat pääsevät nauttimaan kuuluisuudesta. Akatemia järjestää karsinnat Peter Pan-tuotantoon, johon Christian hakee päärooliin.
 23. Vaikeita päätöksiä (Love It or Fight It) Loppuvuoden näytöksen, Peter Panin, roolitukset paljastetaan. Kat kohtaa tosiasiat suhteestaan Christianiin. Finn pyytää Abigailia treffeille, mutta uskaltaako tyttö lähteä mukaan?
 24. Prix de Fonteyn (The Prix de Fonteyn) Kilpailun kansainvälinen osuus käynnistyy. Sammy päättää muuttaa sooloaan edellisenä iltana ja riskeeraa esityksensä. Tara kohtaa kilpailussa yllättävän vastapelurin.
 25. Sammy mielessä (The Second) Kaverukset käsittelevät järkyttävää uutista jokainen tavallaan. Pienet kinastelut unohtuvat, kun tiimi yhdistyy ja järjestää ystävälleen ikimuistoiset jäähyväiset.
 26. Lopun juhlaa (The Red Shoes) Tara ja Grace mittelevät Prix de Fonteyn -finaalissa tanssien kummatkin saman soolon. Ratkaiseeko voiton tekniikka vai tunnelataus? Vuosikurssi päättyy ja nuoret lähtevät eri teille kohti uusia haasteita.

Tuotantokausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2013)[14]

 1. Viimeinen Vuosi (Glue) Paineet ovat kovat, kun Taran ja hänen ystäviensä viimeinen vuosi akatemiassa käynnistyy. Christian on kadonnut, Ollie kertaa kolmatta vuottaan ja Gracen ja Taran välit ovat koetuksella.
 2. Uudet säännöt (New Rules) Tara on järkyttynyt Saskian paluusta. Christian taistelee demoniensa kanssa, eikä tiedä palatako koskaan akatemiaan. Ben ja Grace joutuvat nöyryyttävään tanssirooliin.
 3. Toinen mahdollisuus (Second Chances) Kat vakoilee yliopisto-opiskelija Nickiä koulutehtävän varjolla. Grace ahdistuu neiti Rainen holhouksesta ja järjestää opettajalle romanttisen yllätyksen. Christian menettää stipendinsä.
 4. Oikotie (Short Cut Clause) Benille tarjoutuu mahdollisuus uransa nopeuttamiselle Saskian avulla. Tara ei tiedä miten suhtautua Katin salaamaan syömishäiriöön. Ollie yrittää saada Abigailin luopumaan negatiivisesta ajattelutavastaan.
 5. Negatiiviset ajattelumallit (Negative Patterns) Saskia järjestää Benille ennenaikaisen koe-esityksen tanssikomppanian kanssa. Ollie kokeilee siipiään muusikkona ja värvää muut omalle musiikkivideolleen.
 6. Teeskentelyä (Fake It Until You Make It) Abigail pakoilee kesällä Barcelonassa tapaamaansa kansainvälistä koreografia. Parilla on keskeneräisiä asioita selvitettävänään. Grace sekaantuu Taran ja Benin parisuhteeseen.
 7. Muutoksia (Graceland) Viimeinen vuosiluokka lähtee tanssikiertueelle. Abigail pakoilee Wes:iä ja heidän yhteistä menneisyyttä. Kat saa osan tanssielokuvasta, mutta kokee jo ensimmäisen kuvauspäivän liian raskaaksi.
 8. Paineita (Traveling Light) Zach ei ole innostunut Benin ja Taran kemiasta lavalla. Tara panikoi ja haluaa viedä suhteen seuraavalle tasolle. Abigail miettii baletin lopettamista. Katille palkataan ei-toivottu sijainen.
 9. Ero (Don't Let Me Down Gently) Tanssikiertue loppuu ja kolmas vuosiluokka valmistautuu Sydneyn festivaaligaalan esityksiin. Tara yrittää erota Benistä Christianin takia. Abigailin suhde Wesiin saa yllättävän käänteen. Kat saa treffikutsun.
 10. Itsetunto-ongelmia (N'Fektd) Christian ja Ollie valmistautuvat suureen hiphop-kilpailuun. Myös Christianin pieni suojatti, Jayden, on mukana ryhmässä. Kat koe-esiintyy pieneen rooliin Coppeliassa.
 11. Uuden aikakauden alku (Start of an Era) Tara ja Christian tekevät lopullisen päätöksen suhteestaan. Saskia mentoroi yllättäen Taraa. Abigail ja Ollie saavat elämänsä tilaisuuden paikalliselta supertähdeltä.
 12. Testi (The Perfect Storm) Tanssijat ovat viimein saavuttaneet todellisen testin; tanssikomppanian koe-esiintymiset. Abigail ei anna minkään, edes ystävyyssuhteiden, vaikuttaa esitykseensä. Kat osallistuu elokuvansa ensi-iltaan.
 13. Päätöksiä (Not for Nothing) Opiskelijat saavat päätöksen ammattiuransa alkamisesta tanssikomppanialta. Tara on loukkaantunut ja joutuu miettimään eri uravaihtoehtoja. Christian tekee yllättävän päätöksen tulevaisuudestaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Paraje, Micaela: Dance Academy Is More Than a “Kid’s Show” Culture. 11.5.2017. Affinity Magazine. Viitattu 17.1.2019. (englanniksi)
 2. Tongue, Cassie: Dance Academy: it's time to rediscover this lovable, refreshing TV show for teens TV & Radio. 3.4.2017. The Guardian. Viitattu 17.1.2019. (englanniksi)
 3. Dance Academy Program Summary. ABC (AU). Viitattu 17.1.2019. (englanniksi)
 4. Searle, Deborah: Dance Academy’s Jordan Rodrigues & Dena Kaplan Top Stories. Maaliskuu 2012. Dance Informa Magazine (Australian Edition). Viitattu 17.1.2019. (englanniksi)
 5. Ogayar, Renata: ‘Dance Academy’ star Dena Kaplan Top Stories. Heinäkuu 2013. Dance Informa Magazine (Australian Edition). Viitattu 17.1.2019. (englanniksi)
 6. Tanssiakatemia Ohjelmat. 27.2.2011. Yle Areena. Viitattu 17.1.2019.
 7. a b c d e f g Tanssiakatemia: Kolmas kausi Summerissa kesällä 2014 Vintti: Juttuarkisto. 26.2.2011. Yle TV2, Yleisradio (Yle). Viitattu 17.1.2019.
 8. Summeri Ohjelmaopas. 4.6.2012. Yle Areena. Viitattu 17.1.2019.
 9. Tanssiakatemia (7) Ohjelmat. Yle Areena. Arkistoitu 25.6.2014. Viitattu 17.1.2019.
 10. a b Kokko, Elina: Tanssiakatemia palaa ruutuihin! Ohjelmat. 16.12.2016. Yleisradio (Yle). Viitattu 17.1.2019.
 11. Tanssiakatemian paluu Ohjelmat. Yle Areena. Viitattu 17.1.2019.
 12. Windsor, Harry: Joanna Werner preps ABC TV-movie to shoot in July, 'Dance Academy' release TV. 24.3.2017. IF Magazine. Arkistoitu 15.7.2017. Viitattu 17.1.2019. (englanniksi)
 13. a b c d Knox, David: Cameras roll on Dance Academy season three News. 27.8.2012. TV Tonight (AU). Viitattu 17.1.2019. (englanniksi)
 14. Tanssiakatemia Ohjelmat. Yle Areena. Viitattu 25.6.2014.