Tansanian evankelisluterilainen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Evangelical Lutheran Church in Tanzania
Kanisa la Kiinjili la Kilutheri Tanzania
Tansanian evankelisluterilainen kirkko
Suuntautuminen Luterilaisuus
Hallinto Episkopaalisuus
Johtaja Piispa Alex Gehaz Malasusa
Yhteistyötahoja Kirkkojen maailmanneuvosto
Luterilainen maailmanliitto
Toiminta-alue Tansania
Perustettu 1963
Hiippakuntia 20
Jäseniä 5,302,727 (2009)[1]
Kotisivu http://www.elct.org/

Tansanian evankelisluterilainen kirkko (swahiliksi Kanisa la Kiinjili la Kilutheri Tanzania, engl. Evangelical Lutheran Church in Tanzania, ELCT) on Tansanian valtion alueella toimiva luterilainen kirkko. Kirkko syntyi vuonna 1963, kun vuonna 1938 perustetusta Tanganjikan luterilaisten kirkkojen federaatiosta muodostettiin yhtenäinen luterilainen kirkko. Kirkon jäsenmäärä on Luterilaisen maailmanliiton tilaston mukaan 4,6 miljoonaa[2]. Näin ollen se on maailman neljänneksi suurin luterilainen kirkko. Vuonna 2023 jäsenmäärä on 7,9 miljoonaa[3].

Kirkon johtaja on johtava piispa, jonka alaisuudessa työskentelevät 20 hiippakunnan piispat. Vuonna 2009 johtavana piispana toimi Alex G. Malasusa[4]. Nykyisenä (2023) johtavana piispana toimii Frederick Shoo[3]. Kirkon pääpaikka on Arushassa. Kirkko julkaisee lehteä Uhuru na Amani (swahiliksi). Kirkon pääkieli on swahili. Myös paikallisia kieliä käytetään. Tansanian evankelisluterilainen kirkko on tehnyt lähetystyötä Keniassa ja Kongon tasavallassa, joihin on syntynyt itsenäinen luterilainen kirkko. Nykyisin kirkko työskentelee Malawissa, Mosambikissa ja Sambiassa yhdessä paikallisten kirkkojen kanssa. Tärkeä osa kirkon toimintaa on diakoniatyö yhteiskunnan köyhimpien parissa sekä erityisesti AIDS-työ[5].

Afrikkalaisille kirkoille tyypilliseen tapaan Tansanian luterilaisella kirkolla on laajaa toimintaa koulutuksen ja terveydenhuollon alalla. Kirkko vastaa koulutuksesta eri koulutusasteilla aina yliopistoon asti. Kirkon Tumaini-yliopistolla on neljä kampusta: Makumira (Arusha), Kilimanjaro Medical College (Moshi), Dar es Salaam ja Mbeya. Koulutusalat ovat teologia, oikeustiede, viestintä, kauppatiede (management), terveydenhuolto, lääketiede, kielet (swahili, englanti, ranska) ja opettajankoulutus. Vuoteen 2013 saakka myös Iringan yliopisto kuului Tumainiin, mutta on nyt itsenäinen luterilaisen kirkon omistama yliopisto.[6]

Ekumeeniset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko on jäsenenä Yleisafrikkalaisessa kirkkojen konferenssissa (engl. All Africa Conference of Churches, AACC), Tansanian kristillisessä neuvostossa (engl. Christian Council of Tanzania) ja Luterilaisessa maailmanliitossa sekä Kirkkojen maailmanneuvostossa. Tansanian luterilainen kirkko toimii maassaan muslimien ja kristittyjen vuoropuhelun edistäjänä. Vuonna 2010 kirkko antoi tiedotteen, jonka mukaan se ei ota vastaan ulkomaisia työntekijöitä kirkoista, joilla on käytössään samaa sukupuolta olevien parisuhteen siunaus. Samoin kirkko ei myöskään ota vastaan taloudellista tukea edellä mainituilta kirkoilta [7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Lutheran World Federation 2009 Membership Figures (PDF) The Lutheran World Federation. Arkistoitu 9.3.2013. Viitattu 25.11.2011.
  2. Lutheran World Federation: Lutheran World Federation (PDF) (Luterilaisen maailmanliiton tilasto) Lutheran World Federation. Arkistoitu 4.6.2011. Viitattu 04.06.2009. (englanniksi)
  3. a b Evangelical Lutheran Church in Tanzania The Lutheran World Federation. Viitattu 1.11.2023. (englanniksi)
  4. Member Churches Luterilainen maailmanliitto. Arkistoitu 15.7.2009. Viitattu 28.7.2009. (englanniksi)
  5. Evangelical Lutheran Church in Tanzania Jäsenkuvaukset. 1.1.2006. World Council of Churches. Arkistoitu 11.10.2008. Viitattu 28.7.2009. (englanniksi)
  6. University of Iringa, viitattu 2.2.2015.
  7. Kotimaa: Määritä osoite! Kotimaa. 6.5.2010. Helsinki: Kustannus-Osakeyhtiö Kotimaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]