Tanegashima

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanegashima
千座の岩屋.jpg

Tanegashiman rannikkoa Minamitanessa

Muut nimet
種子島
Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Korkein kohta
282,3[1]
Pinta-ala
453,83 km² [1]
Väestö
Suurin kaupunki
Asutuskeskukset

Tanegashima (jap. 種子島) on Ōsumisaariin kuuluva saari Kagoshiman prefektuurissa Kyūshūn eteläpuolella Japanissa. Sen pinta-ala on 453,83 neliökilometriä. Kyūshūn eteläisimmästä kärjestä on Tanegashimalle matkaa 40 kilometriä, Kagoshiman kaupungista noin 115 kilometriä. Saarella on sekä mäki- että tasankoalueita, ja sen korkein kohta on 282,3 metriä merenpinnan yläpuolella.[1]

Pohjois-eteläsuunnassa pitkänomainen saari jakautuu kolmeen kuntaan: pohjoisimpana sijaitsee Nishinoomoten kaupunki, keskellä Nakatanen maaseutukaupunki ja etelässä Minamitanen maaseutukaupunki. Maaseutukaupungit kuuluvat Kumagen piirikuntaan. Asukkaita saarella on noin 30 000. Tanegashima on läheisen Yakushiman jälkeen toiseksi suurin Ōsumisaarista.

Tanegashimaa on perinteisesti pidetty paikkana, jossa eurooppalaiset tuliaseet saapuivat Japaniin portugalilaisten mukana. Tuliaseet tunnettiinkin Japanissa esimodernilla ajalla myös lempinimellä ”tanegashima”.lähde? Saari tunnetaan myös perinteisten veitsien ja saksien tuotannosta. Nykyisin Japanin avaruusjärjestön Tanegashiman avaruuskeskus sijaitsee saaren eteläosassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c 市の位置等 西之表市役所. Viitattu 7.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]