Tanegashima

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanegashima
Tanegashiman rannikkoa Minamitanen kauppalassa
Tanegashiman rannikkoa Minamitanen kauppalassa
Maantiede
Muut nimet 種子島
Saariryhmä Ōsumisaaret
Merialue Itä-Kiinan meri
Pinta-ala 453,83[1] km²
Korkein kohta 282,3[1] m
Valtio
Valtio Japani
Alue Kyūshū
Prefektuuri Kagoshiman prefektuuri
Väestö
Suurin kaupunki Nishinoomote
Asutuskeskukset Nakatane, Minamitane

Tanegashima (jap. 種子島) on Ōsumisaariin kuuluva saari Kagoshiman prefektuurissa Kyūshūn eteläpuolella Japanissa. Sen pinta-ala on 453,83 neliökilometriä. Kyūshūn eteläisimmästä kärjestä on Tanegashimalle matkaa 40 kilometriä, Kagoshiman kaupungista noin 115 kilometriä. Saarella on sekä mäki- että tasankoalueita, ja sen korkein kohta on 282,3 metriä merenpinnan yläpuolella.[1]

Pohjois-eteläsuunnassa pitkänomainen saari jakautuu kolmeen kuntaan: pohjoisimpana sijaitsee Nishinoomoten kaupunki, keskellä Nakatanen kauppala ja etelässä Minamitanen kauppala. Kauppalat kuuluvat Kumagen piirikuntaan. Asukkaita saarella on noin 30 000. Tanegashima on läheisen Yakushiman jälkeen toiseksi suurin Ōsumisaarista.

Tanegashimaa on perinteisesti pidetty paikkana, jossa eurooppalaiset tuliaseet saapuivat Japaniin portugalilaisten mukana. Tuliaseet tunnettiinkin Japanissa esimodernilla ajalla myös lempinimellä ”tanegashima”.lähde? Saari tunnetaan myös perinteisten veitsien ja saksien tuotannosta. Nykyisin Japanin avaruusjärjestön Tanegashiman avaruuskeskus sijaitsee saaren eteläosassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c 市の位置等 西之表市役所. Viitattu 7.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]