Tampereen nuorisovaltuusto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tampereen nuorisofoorumi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tampereen nuorisovaltuusto
Logo
Logo
Perustettu 1998
Puheenjohtaja Oliver Priimägi
Varapuheenjohtajat Kerttu Kajander (1.)
Max Nikkari (2.)
Venla Vuorinen (3.)
Sihteeri Sara Järvinen
Hallitus Saara Kosonen
Rasmus Riikonen
Voitto Vellamo
Aarre Lantelankallio
Jäseniä 30 varsinaista jäsentä ja 10 varajäsentä
Valintatapa Kaupunginhallitus asettaa nuorisovaltuuston vaalituloksen perusteella
Viimeisimmät vaalit 7. marraskuuta - 20. marraskuuta 2022
Kotisivut

Tampereen nuorisovaltuusto (ruots. Tammerfors ungdomsfullmäktige; engl. The youth council of Tampere) on vuonna 1998 perustettu uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton Tampereen kaupungin vaikuttamistoimielin. Se pyrkii parantamaan tamperelaisten nuorten asemaa sekä heidän vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksiaan.[1] Nuorisovaltuusto on kuntalain 26§:n edellyttämä nuorten vaikuttajaryhmä.[2] Kaupunginhallitus asettaa nuorisovaltuuston vaalituloksen perusteella toimintakaudekseen.

Nuorisovaltuusto tekee kannanottoja, lausuntoja ja aloitteita kaupunginvaltuustolle sekä muille kaupungin toimielimille nuorille tärkeistä asioista. Nuorisovaltuusto järjestää myös säännöllisin väliajoin maksuttomia tapahtumia nuorille.

Nuorisovaltuustolla on edustaja kaupunginhallituksen kehittämiskokouksissa sekä kaksi edustajaa kuudessa kaupungin lautakunnassa ja Tampereen kaupunginvaltuustossa. Edustajilla on kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus[3]

Nuorisovaltuusto valitaan kaupunginlaajuisilla nuorisovaltuustovaaleilla joka toinen vuosi. Ehdolle voivat asettua kaikki 13-18-vuotiaat Tampereella asuvat tai opiskelevat nuoret. Ensimmäiset koko kaupungin vaalit järjestettiin syksyllä 2020.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuusto koostuu vaaleilla valittavista 30 varsinaisesta sekä 10 varajäsenestä. Kaupunginlaajuiset vaalit järjestetään kahden vuoden välein. Äänestäminen on mahdollista Tampereella yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja nuorisokeskuksissa. Ensimmäiset kaupunginlaajuiset vaalit järjestettiin syksyllä 2020. Nuorisovaltuuston kokoukset ovat avoimia kaikille toiminnasta kiinnostuneille.

Nuorisovaltuuston hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuuston hallitus valitaan vuosittain nuorisovaltuuston jäsenten keskuudesta. Hallitukseen kuuluu nuorisovaltuuston puheenjohtaja, kolme varapuheenjohtajaa, sihteeri ja 3 muuta hallituksen jäsentä. Hallitus on ensisijaisesti vastuussa nuorisovaltuuston toiminnasta.

Kouluneuvosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouluneuvosto on nuorisovaltuuston alainen toimielin, joka toimii oppilaitosten, oppilas- ja opiskelijakuntien välisenä yhteistyö-, edunvalvonta- ja asiantuntijaelimenä. Siihen kuuluu kaksi edustajaa jokaisesta Tampereen alueen oppilaitoksesta ja edustajat valitaan oppilaitosten oppilas- ja opiskelijakuntien päättämällä tavalla.

Tampereen nuorisovaltuuston suurkokous käynnissä Tampereen keskusvirastotalolla kaupunginvaltuuston istuntosalissa lokakuussa 2015.

Tiimit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuusto on jakautunut sisäisesti kolmeen eri tiimiin, jotka ovat nuorisovaltuuston alaisia pysyviä toimielimiä. Varapuheenjohtajat johtavat tiimien työskentelyä. Tiimien kokoukset ovat avoimia kaikille toiminnasta kiinnostuneille.

Edunvalvontatiimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edunvalvontatiimi edistää nuorisovaltuuston tavoitteita sekä vastaa sen aloitteista ja kannanotoista. Se on päävastuussa toimielintyöskentelyn koordinoimisesta ja kaupunginlaajuisten nuorisovaltuustovaalien järjestämisestä. Lisäksi se ylläpitää suhteita kaupungin päättäjiin.

Tapahtumatiimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumatiimin tehtävänä on ideoida ja järjestää nuorisovaltuuston tapahtumia ja koulutuksia, kuten seminaareja, vaikuttamistapahtumia ja muita hupitapahtumia. Tapahtumatiimi kehittää tapahtumia ja koulutuksia sekä päättää niiden sisällöistä. Tapahtumatiimi vastaa myös nuorisovaltuuston koulutustarjonnasta, kuten oppilas- ja opiskelijakuntien koulutuksista. Lisäksi tapahtumatiimi valmistelee kouluneuvoston kokouksia yhdessä hallituksen kanssa.

Viestintätiimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintätiimi vastaa nuorisovaltuuston näkyvyyden ja tunnettavuuden lisäämisestä sekä toiminnasta tiedottamisesta. Viestintätiimin tehtävänä on myös yhteistyön tekeminen muiden kuntien, paikallisten järjestöjen ja oppilaitosten kanssa.

Lautakunnat ja kaupunginvaltuusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus kuudessa kaupungin lautakunnassa, kaupunginhallituksen kehittämiskokouksissa sekä kaupunginvaltuustossa. Edustajat valitaan vaaleilla kalenterivuosittain nuorisovaltuuston kokouksessa. Jokaiseen toimielimeen valitaan kaksi varsinaista edustajaa ja kaksi varaedustajaa. Kaupunginhallituksen kehittämiskokouksissa nuorisovaltuustoa edustaa puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat toimivat sisääntulojärjestyksesään varaedustajina.

Nuorisovaltuuston toimielinedustajat 2022
Lautakunnat ja kaupunginvaltuusto Edustajat Varaedustajat
Kaupunginvaltuusto Oliver Priimägi

Eetu Hukkanen

Onni Räsänen (1.)

Voitto Vellamo (2.)

Kaupunginhallitus Max Nikkari Eetu Hukkanen (1.)

Lii Ahlberg (2.)

Kasvatus- ja opetuslautakunta Venla Vuorinen

Eemi Jaakola

Helmi Hukkanen (1.)

Yasmeen Shaath (2.)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta Helmi Hukkanen

Pihla Pöllänen

Yasmeen Shaath (1.)

Essi Manninen (2.)

Elinvoima- ja osaamislautakunta Kerttu Kajander

Aarni Hirvonen

Max Nikkari (1.)

Yasmeen Shaath (2.)

Yhdyskuntalautakunta Yasmeen Shaath

Evie Syreeni

Onni Räsänen (1.)

Teodor-Pavel Hiidenlampi (2.)

Asunto- ja kiinteistölautakunta Rasmus Riikonen

Teodor-Pavel Hiidenlampi

Aarre Lantelankallio (1.)

Otso Vuorinen (2.)

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Saara Kosonen

Miio Leino

Aarre Lantelankallio (1.)

Vilja Saukko (2.)

Hyvinvointialueen nuorisovaltuusto Jäsenet Varajäsenet
Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto Oliver Priimägi, Venla Taubert,

Kerttu Kajander, Eemi Jaakola

Mette Kämäräinen, Voitto Vellamo,

Yasmeen Shaath, Teodor-Pavel Hiidenlampi

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuuston perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 kesäkuun 4. päivä valtuutettu Pia Viitanen teki valtuustoaloitteen, joka koski nuorisovaltuuston perustamista Tampereelle. Hän perusteli aloitetta mm. näin: ”Nuorisovaltuustojen kautta lisätään nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Niiden kautta saadaan myös nuorten omat näkemykset kanavoitua mukaan päätöksentekoon.” Nuorisovaltuuston ensimmäiseksi toimikaudeksi ehdotettiin vuotta 1998. Pitkällisen pohdinnan ja käsittelyn jälkeen Tampereella päädyttiin kuitenkin perustamaan nuorisovaltuuston sijasta nuorten avoin keskustelufoorumi. Tampereen avoin nuorisofoorumi perustettiin vuonna 1998 , jolloin nuoria kutsuttiin ensimmäisen kerran osallistumaan foorumin toimintaan. Osallistuminen oli kuitenkin vähäistä ja toiminta aloitti kunnolla loppusyksystä 1999. Toiminta oli alkuvuosina epäaktiivista ja pääsi jaloilleen vasta 2000-luvun alussa.

Nuorisovaltuusto on kehittynyt historiansa aikana lähinnä tapahtumien järjestäjästä nuorten omaksi vaikuttamiskanavaksi Tampereen kaupungin päätöksentekoon.[4]

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen nuorisofoorumi

Vuoden 2001 syksyn suurkokouksessa päätettiin ryhtyä toimimaan hallituksessa ja toimikunnissa, jolloin nimeksi muodostui Tampereen nuorisofoorumi. Toimikuntia olivat tiedotus-, koulu- sekä kulttuuri- ja vapaa-aikatoimikunta. Näiden lisäksi toimi tapahtumaryhmä, joka huolehti musiikkitapahtumista.[5]

Nuorisofoorumi teki kaupungille aloitteita mm. bänditilojen lisäämiseksi, nuorisokahvilan saamiseksi Tampereelle sekä läsnäolo- ja puheoikeuden saamiseksi kaupungin lautakuntiin.[6]

Tampereella aloitettiin lautakuntakokeilu syksyllä 2004, jolloin nuorisofoorumin ja Tampereen Lasten Parlamentin (TLP) edustajat pääsivät osallistumaan läsnäolo- ja puheoikeudella kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan sekä koulutuslautakunnan kokouksiin. Lautakuntakokeilu koettiin onnistuneeksi ja hyödylliseksi, joten sitä päätettiin jatkaa silloisen nuorisofoorumin osalta. Aluksi lautakunta-kausi kesti puoli vuotta mutta se korvattiin vuoden mittaisella kaudella, jotta edustajat voisivat paremmin perehtyä lautakuntien toimintaan.

Tampereen nuorisofoorumin logo

Nuorisovaltuuston käyttäessä vielä nuorisofoorumi-nimeä hallitus korvasi toimikunnat valiokunnilla helpottaakseen toimintaansa. Nuorisoyhteysvaliokunnan, jonka tehtäviin kuului yhteyden säilyttäminen Tampereen nuoriin muun muassa octafoorumin avulla sekä yhteysvaliokunnan, joka vastasi nuorisofoorumin toiminnasta tiedottamisesta ja piti yhteyttä muun muassa Suomen Nuorisovaltuustojen Liittoon.[1]

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikuttajaryhmän virallinen nimi oli 19. toukokuuta 2015 asti Tampereen nuorisofoorumi, jolloin nuorisofoorumin suurkokous hyväksyi hallituksen esityksen nimimuutoksesta Tampereen nuorisovaltuustoksi.

Valiokunnista luovuttiin toukokuun 2015 suurkokouksessa, ja ne korvattiin kolmella, hallituksen toimintakauden mittaisella tiimillä. Jokaista tiimiä johti joko hallituksen varapuheenjohtaja tai puheenjohtaja. Tiimit vastaavat oman erikoistumisalueensa toiminnasta varainhallintaa lukuun ottamatta. Tiimejä ovat edunvalvonta, tapahtumat ja viestintä.

Hallituksen toimikausi oli koulujen lukuvuoden mittainen vuoden 2016 kevään suurkokoukseen asti, jolloin kevään suurkokouksessa kauden pituudeksi määriteltiin yksi kalenterivuosi alkaen tammikuusta kestäen joulukuuhun. Vuoden 2016–2017 poikkeuskausi kesti 1,5 vuotta.

Vuoden 2018 syksyn suurkokouksessa hyväksyttiin johtosääntömuutoksia, jotka loivat nuorisovaltuustolle uudenlaisen toimintamallin. Toimintamallin voimaantuloa lykättiin kuitenkin vuodella tullen voimaan vasta vuoden 2020 alusta.

Tampereen nuorisofoorumin logo 2015-2016

Uuden toimintamallin vuoksi nuorisovaltuuston termistö muuttui. Ennen hallituksen jäsenillä tarkoitettiin tarkoitettiin kaikkia nuorisovaltuuston jäseniä, mutta uudessa toimintamallissa yhdeksänhenkinen hallitus johtaa nuorisovaltuuston toimintaa.

Syksyllä 2019 valittiin uuden toimintamallin mukainen hallitus ja puheenjohtajisto vuodelle 2020. Kyseisessä suurkokouksessa oli mahdollista liittyä nuorisovaltuuston jäseneksi. Suurkokous oli viimeinen, jossa äänivaltaisina edustajina olivat oppilaitosten oppilas- tai opiskelijakuntien hallitusten asettamat edustajat.

2020-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 2020 koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden aikana nuorisovaltuusto järjesti kaiken toimintansa etänä. Vuoden 2020 marraskuussa nuorisovaltuusto järjesti ensimmäiset kaupunginlaajuiset vaalinsa ja äänestys vaaleissa tapahtui sähköisesti.[7]

Nuorisovaltuusto saavutti keväällä 22.2.2021 puheenjohtaja Arttu Vuoren johdolla nuorisovaltuustolle suoran aloiteoikeuden kaupungin toimielimissä[8][9].

Nuorisovaltuuston valintatapa uudistui vuoden 2021 keväällä[10]. Jatkossa koko nuorisovaltuusto valitaan kaupunginlaajuisissa nuorisovaltuustovaaleissa. Lisäksi perustettiin kouluneuvosto, joka toimii oppilas- ja opiskelijakuntien välisenä yhteistyöelimenä.

Tampereen kaupunginhallitus myönsi kokouksessaan 23.8.2021 nuorisovaltuustolle läsnäolo- ja puheoikeuden erikseen nimitettäviin kaupunginhallituksen kehittämiskokouksiin kaudelle 2021-–2023.[11]

Nuorisovaltuus täydensi kokoonpanoaan valintatavan uudistuksen yhteydessä 15.9.2021.[12] Nuorisovaltuuston viimeinen suurkokous järjestetiin etäyhteydellä koronapandemian vuoksi.

Tampereen kaupungille myönnettiin Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton vuoden 2021 liittokokouksessa nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatti.[13] Se on tunnustus kunnille, jotka edistävät kiitettävällä tavalla kunnan nuorten osallisuutta ja nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia.

Tampereen ja Vantaan kaupunkien nuorisovaltuustot sitoutuivat 16.6.2022 ystävyysjulistukseen. Nämä nuorisovaltuustot tiivistävät yhteistyötään sekä tarjoavat toisilleen tukea ja apua tarvittaviin asioihin. Nuorisovaltuustot tai nuorisovaltuuston edustajat tapaavat vuosittain toisensa vaihdellen kummassakin kaupungissa. Sitoumukseen kuuluu myös yhteistyön jatkuva kehittäminen ja vertaisoppiminen.

Puheenjohtajat
Puheenjohtaja Toimikausi
Pasi Hakkarainen 1999–2001
Terhi Holkeri 2002
Hanna Koskela 2003–2005*
Jari Majlund 2005–2006
Iida-Maria Hakanen 2006–2007
Raido Roomets 2007–2008
Heidi Brand 2008–2009
Laura Salonen** 2009
Tiina Koljonen 2009–2010
Anna-Kaisa Välilä 2010–2011
Marjo-Reetta Kaul 2011–2012
Mira Lindholm*** 2012–2013
Heini Nurminen 2013
Jesse Kosonen 2013–2014
Mikael Lehtonen 2014–2015
Islam Al-Nassar 2015–2016
Jone Korpi 2016–2017****
Tytti Halttu 2018
Hannes Karjalainen 2019
Kiia Koukku 2020
Arttu Vuori 2021-2022
Venla Taubert 2023
Oliver Priimägi 2024-

*Kausi 2004–2005 oli poikkeuskausi, joka kesti poikkeuksellisesti 1,5 vuotta. Kauden pituus vaihtui kalenterivuodesta koulun lukuvuoden mittaiseen.

**Laura Salonen erosi tehtävästään nuorisofoorumin kokouksessa 14.9.2009, hänen tilalleen vt. puheenjohtajaksi tuli hallituksen 1. varapuheenjohtaja Tiina Koljonen syksyn suurkokoukseen 19.11.2009 saakka, jolloin hänet valittiin varsinaiseksi puheenjohtajaksi kevään 2010 suurkokoukseen saakka.

***Mira Lindholm erosi tehtävästään nuorisofoorumin kokouksessa 16.1.2013, hänen tilalleen puheenjohtajaksi valittiin hallituksen pääsihteeri Heini Nurminen kauden loppuun saakka.

****Kausi 2016–2017 oli poikkeuskausi, joka kesti poikkeuksellisesti 1,5 vuotta. Kauden pituus vaihtui koulun lukuvuodesta kalenterivuoden mittaiseen.

Kokoonpanot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorisovaltuusto 2022-2023
Etu- ja sukunimi Asema
Venla Taubert Jäsen
Max Nikkari Jäsen
Hilkka Liljeroos Jäsen
Voitto Vellamo Jäsen
Iina Kairus Jäsen
Onni Joonatan Räsänen Jäsen
Kerttu Kajander Jäsen
Helmi Hukkanen Jäsen
Iiris Oksanen Jäsen
Shafiqa Mirzaei Jäsen
Yasmeen Shaath Jäsen
Eemi Jaakkola Jäsen
Joosua Jussila Jäsen
Oliver Priimägi Jäsen
Rasmus Riikonen Jäsen
Santeri Leino Jäsen
Saara Kosonen Jäsen
Veera Toivola Jäsen
Otso Vuorinen Jäsen
Nouh Hassan Jäsen
Pihla Pöllänen Jäsen
Essi Manninen Jäsen
Alma Mujcinovic Jäsen
Teodor-Pavel Hiidenlampi Jäsen
Aarre Lantelankallio Jäsen
Venla Vuorinen Jäsen
Mette Kämäräinen Jäsen
Aarni Hirvonen Varajäsen
Kielo Lehvä Varajäsen
Vilja Saukko Varajäsen
Laura Niemi Varajäsen
Mikael Määttänen Varajäsen
Lii Ahlberg Varajäsen
Kalle Tammisto Varajäsen
Evie Syreeni Varajäsen
Aino Korte Varajäsen
Aada Haverinen Varajäsen
Kaupunginlaajuisten hallitusvaalien tulos vuonna 2020[14]
Nimi Äänimäärä
Arttu Vuori 1836
Maria Markkula 675
Leo Boström 565
Aada Aho 449
Suvi Brusin 363
Inka Pekkola 286
Patrik Jokela 266
Eetu Hukkanen 258
Anna Lindström 229
Eerik Vistbacka 223
Inka Jämsen 212
Aleksi Peltosaari 160
Miro Viitanen 154
Lotta Forsström 126

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b view/3387/727/ Tampereen Nuorisovaltuuson johtosääntö (PDF) drive.google.com. Viitattu 20.12.2019.
  2. Suomen valtio: Kuntalaki 26 § Oikeusministeriö. Arkistoitu 21.10.2020. Viitattu 12.4.2020.
  3. Tampereen nuorisovaltuusto Nuorten Tampere. Tampereen kaupungin nuorisopalvelut. Viitattu 19.12.2019.
  4. raportti nuorisofoorumin toiminnasta 2012. Tiina nurminen.
  5. Nuorisofoorumi uni-miskolc.hu. Arkistoitu 21.12.2019. Viitattu 21.12.2019.
  6. Valtioneuvoston raportti julkaisut.valtioneuvosto.fi. Viitattu 21.12.2019.
  7. Nuorisovaltuuston kokoonpano kaudella 2021–2022 www.tampere.fi. Viitattu 15.2.2022.
  8. Aila Rajamäki: Valtuusto hyväksyi hallintosäännön muutokset www.tampere.fi. 22.2.2021. Tampereen kaupunki.
  9. Pekka Ruissalo: Nuorisovaltuusto on tyytyväinen aloiteoikeuteen kaupungin toimielimissä – "Antaa aitoja vaikuttamismahdollisuuksia". Tamperelainen, 25.2.2021. Etelä-Suomen Media, Keskisuomalainen konserni. Artikkelin verkkoversio.
  10. Yle Uutiset Pirkanmaa 6.5.2021. (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Nuorisovaltuuston edustajat mukaan kaupunginhallituksen kehittämiskokouksiin www.tampere.fi. Viitattu 15.2.2022.
  12. Pauliina Karjalainen: Nuoret haluavat Tampereen kouluihin mielenterveys­tarkastukset ja ilmaiset aamupalat – Tässä ovat nuorisovaltuuston uudet jäsenet. Aamulehti, 16.9.2021. Sanoma Media Finland. Artikkelin verkkoversio.
  13. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto: Viisi uutta kuntaa sai Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatin nuva.fi. 21.11.2021. Viitattu 28.11.2021.
  14. Nuorisovaltuuston kokoonpano kaudella 2021–2022 12.12.2021. Tampereen kaupunki. Viitattu 28.11.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]