Talo 2000
Talo 2000 on rakennusalalla Suomessa käytettävä nimikkeistö, standardisoitu rakennushankkeen tiedon erittelytapa. Nimikkeistö toimi tiedonvaihdon perustana hankkeen eri osapuolten välillä ja koko hankkeen olemassaolon ajan.
Talo 2000 -toimikunta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Nimikkeistön on määritellyt Talo 2000 -toimikunta, jossa on kattava edustus rakennusalan eri osapuolilta. Nykyiseen päätoimikuntaan kuuluu edustus suurimmista rakennusyhtiöistä, alan etujärjestöistä ja muun muassa Suomen arkkitehtiliitosta, Senaatti-kiinteistöistä, Helsingin kaupungin rakennusvirastosta ja VTT:ltä. Koordinaattorina toimii Rakennustietosäätiö RTS. Lisäksi toimikunnassa on asiantuntijajäseniä muun muassa Teknillisestä korkeakoulusta. Kansallisen nimikkeistön laatimisen ohella toimikunnan tehtävänä on osallistua kansainväliseen nimikkeistötyöhön.
Rakennusalan nimikkeistöt Suomessa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Talo 2000 pohjautuu aikaisempaan nimikkeistöjen kehitystyöhön. Talo-toimikunta on kehittänyt nimikkeistöjä jo 40 vuotta. Työ alkoi 1960-luvun lopullaTalo 70-nimikkeistöllä, joka sisälsi kustannuslaskentaohjeen, pientalonimikkeistön, laskutyö- ja tavoitehintaurakoiden osittelun sekä rakennustapaselostus- ja rakennusselitysohjeen. Talo 80 -nimikkeistö laajeni erityisesti määrälaskennan yksityiskohtaisempaan määrittelyyn. 1990-luvulla laadittu, joissakin projekteissa yhä käytössä oleva Talo 90 laajensi nimikkeistöä ja standardisoi tiedonsiirtoa hankkeen eri vaiheissa.
Samaan aikaan Suomessa laadittiin myös muita rakennusalan nimikkeistöjä. Talo-toimikunnan lisäksi Rauta-, rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistyksellä Rasi ry:llä oli oma nimikkeistönsä, Rasi-koodipankki, ja myös Haahtela-yhtiöt kehittivät kustannuslaskentaa ja nimikkeistöjä. Talo 2000 hanketta käynnistettäessä tavoitteeksi asetettiin näiden kolmen nimikkeistön yhteensovittaminen. Nimikkeistö onkin rakenteeltaan ja tavoitteeltaan kokonaan uudistettu Talo 90-nimikkeistöön verrattuna. Talo 2000 on valmis rakennuksen tuotemallipohjaiseen kustannuslaskentaan, joka perustuu 3D-malleihin ja tuoterakenteiden sekä vaadittavien panosten erittelyyn.
Talo 2000 nimikkeistö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Valmiit osiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Tilanimikkeistö
- erittelee rakennuksen huoneistotyypit ja huonetilat.
- Hankenimikkeistö
- erittelee toteutuksen rakennusosittain ja työtehtävittäin kustannusten kannalta.
- Tuotantonimikkeistö
- erittelee hankenimikkeistön osien rakentamisen hankintojen ja työtehtäviin tarvittavien ammattialojen kannalta.
- Rakennustuotenimikkeistö (panosnimikkeistö)
- erittelee rakennukseen asennettavat tuotteet ja rakentamiseen kuluvan materiaalin.
- Kalustonimikkeistö (panosnimikkeistö)
- erittelee rakentamisessa käytettävät laitteet, koneet ja työvälineet.
Tulevat osiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Talotekniikan nimikkeistö
- Sähkötekniikan nimikkeistö
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Nimikkeistöt Rakennustieto. Rakennustietosäätiö RTS, Rakennustieto Oy. Viitattu 26.12.2007.
- Rakennusalalle uusi yhteinen nimikkeistö Suomeen (Lehdistötiedote) 30.10.2006. Rakennustietosäätiö RTS, Rakennustieto Oy. Viitattu 26.12.2007. [vanhentunut linkki]
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Talo 2000 -nimikkeistöt (Arkistoitu – Internet Archive)
- Rasi-Tieto: Tuoteryhmittely[vanhentunut linkki]
- Haahtela-yhtiöt