Talismaani

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Talismani)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo taikaesineestä. Talismaani on nimeltään myös Stephen Kingin ja Peter Straubin romaani sekä Hornan EP-levy.
Eurooppalainen säätalismaani
Lingbao-talismaani, Kiina, 200-400 jaa.

Talismaani (arab. طلاسم‎, tilasm < kreik. telesma 'pyhitys, seremonia' < telos 'täydentäminen, valmistaminen') on taikaesine, joka on pyhitetty joko tuomaan onnea tai suojelemaan pahalta. Talismaani eroaa amuletista niin, että se on valmistettu tarkoin määritettyä tehtävää varten ja jotain rituaalia noudattaen. Talismaanin katsotaan toimivan aktiivisesti ja amuletin passiivisesti.

Materiaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinainen talismaani käsittää kirjaimia, numeroita ja muita symboleja, jotka on kirjoitettu, maalattu tai kaiverrettu eri materiaaleihin kuten paperi, pergamentti, nahka, savi, kivi ja metalli. Amuletista voidaan tehdä talismaani pyhittämällä se tiettyyn tehtävään.

Usein musteen tai maalin väri ja koostumus riippuu talismaanin käyttötarkoituksesta.

Abracadabra-talismaani

Valmistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talismaanin valmistaminen pitkän kaavan mukaan vaatii useita vaiheita:

  • Materiaalin hankkiminen ja valmistaminen oikein menoin ja oikeaan aikaan.
  • Seremonian suorittajan valmistautuminen puhdistautumalla, esimerkiksi noudattamalla oikeaa ruokavaliota, pidättäytymällä sukupuoliyhteydestä, peseytymällä, rukoilemalla ja meditoimalla.
  • Seremonia-asuun pukeutuminen
  • Seremoniatilan valmistaminen, esimerkiksi alttarin pystyttäminen, rituaaliesineiden ja talismaanin valmistukseen käytettävien materiaalien asettaminen paikoilleen, suitsukkeen polttaminen ja kynttilöiden sytyttäminen.
  • Talismaanin valmistus, jolloin keskitytään asiaan, johon esinettä tarvitaan.
  • Esine vihitään käyttöön rukouksia tai loitsuja lausumalla sekä eri elementtejä (vesi, suola, tuli, hengitys) käyttämällä.

Useissa kulttuureissa katsotaan, että jokainen vaihe pitää suorittaa oikeaan aikaan.

Yksinkertaisempi tapa vihkiä talismaani on kohdistaa siihen ihmisen energia ilman rituaaleja, yleisimmin käsien välissä pitämällä ja keskittymällä toivottuun asiaan.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talismaania voi kutsua kirjoitetuksi rukoukseksi. Talismaaneja käytetään toteuttamaan kaikkia ihmisen toiveita. Käyttökohteet voi jakaa eri luokkiin:

Halujen toteuttaminen: vaurauden kartuttaminen, kadotetun omaisuuden takaisin saaminen, suojelijan hankkiminen, tiedon hankkiminen, ihmisiin vaikuttaminen, ystävyyden luominen tai tuhoaminen, toisen henkilön rakkauden voittaminen jne.

Pahan torjuminen: uhkaavien voimien, pahojen henkien tai muiden ihmisten lähettämien kirousten estäminen.

Terveys: sairauksien torjuminen tai sairauden hoitaminen.

Arabialainen taikaneliö, Persian ihmeiden kirja (1500-luku), Egyptin kansalliskirjasto, Kairo

Käyttötapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talismaania käytetään eri tavoin käyttötarkoituksesta riippuen. Se voidaan polttaa ja näin lähettää näkymättömään maailmaan, henkien tai jumalien luo. Taloja ja paikkoja suojelevat talismaanit kiinnitetään seiniin, oven- ja ikkunanpieliin, pylväisiin tai muihin keskeisiin rakenteisiin. Ihmistä suojelevaa talismaania pidetään mukana. Terveydenhoitoon käytettävää talismaania voidaan käyttää eri tavoin. Sillä voidaan hangata sairasta kohtaa, se voidaan laittaa kylpyveteen tai se nautitaan sisäisesti, joko poltettuna tuhkana tai sitä pidetään vedessä, joka sitten juodaan. Talismaania voidaan käyttää myös kunnioituksen tai palvonnan välineenä.

Rituaalipuhdistuksessa ihmisen symbolinen saastaisuus voidaan siirtää talismaaniin, joka sen jälkeen hävitetään.[1]

Symbolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talismaaneissa käytettävät symbolit esittävät yleensä luonnonvoimia tai uskontoon ja uskomuksiin liittyviä käsitteitä.

Käsitteelliset symbolit ovat sekä uskontojen symboleja (kristinuskon risti, kuunsirppi, kuusisakarainen tähti) että muita ihmisen merkityksellisiksi kokemia kuvia (silmä, käsi, kolmio, ympyrä, hakaristi, ankh).

Kirjainsymbolit voivat olla jumalan tai pyhimyksen nimiä (Allahin 99 nimeä, kristittyjen pyhimysten nimet), katkelmia pyhistä kirjoituksista, taika-aakkosilla (eenokkilainen, enkeliaakkoset) kirjoitettuja loitsuja tai tarkoitukseen sopivan sanan kirjoittaminen.

Numeroita voidaan kirjoittaa eri muodostelmiin ja sarjoihin.

Juutalais-arabialais-kristilliselle perinteelle on keskeistä astrologinen ja kabbalistinen symboliikka. Yleisimmin käytetyt symbolit ovat taikaneliöt, sinetit, heprealaisten kirjoitusmerkkien pohjalta luodut symbolit; planeettojen symbolit, planeetan enkelien merkit ja planeettaan liitettyjen henkien, demonien ym. merkit.

Kiinalaiset kirjoitetut talismaanit (符 pinyin: fú) on yleensä tarkoitettu pitämään kurissa vahingollisia henkiä, suojelemaan sairauksilta tai kutsumaan onnea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • King, Francis & Skinner, Stephen: Techniques of High Magic, A Manual of Self Initiation. Lontoo: Sphere Books Limited, 1981.
  • Skelton, Robin: Talismanic Magic. Maine, U.S.A.: Samuel Weiser Inc., 1985. ISBN 0-87728-553-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sherry B. Ortner: purification rite Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 16.11.2014.