Talassemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talassemia
Luokitus
ICD-10 D56
ICD-9 282.4
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.
Terveet vanhemmat voivat saada sairaan lapsen, jos molemmat sattuvat olemaan kantajia.

Talassemia (kirjaimellisesti "meriverisyys") on periytyvä autosomaalinen peittyvä veritauti. Talassemiassa geneettinen virhe aiheuttaa hemoglobiinin tuoton heikentymisen. Hemoglobiinin huono laatu ja pieni määrä voivat johtaa anemian tyyppisiin oireisiin, joita yleensä on talassemiaa sairastavilla. Heille voidaan joutua tekemään säännöllisesti verensiirtoja.[1]

Tauti on yleinen erityisesti Välimeren maissa asuvien keskuudessa,[1] ja tämä maantieteellinen seikka onkin syy taudin nimelle: Thalassa (θάλασσα) on kreikkaa ja tarkoittaa merta, Haima (αίμα) taas tarkoittaa verta. Euroopassa tapauksia on eniten Kreikassa (mukaan lukien Kreikan saaret), paikoin Italiassa (erityisesti Etelä-Italiassa), Sisiliassa, Sardiniassa, Maltalla ja Korsikalla. Kyproksella ja Kreetalla on taudin kantajia erityisen runsaasti. Myös muissa Välimeren lähivaltioissa on runsaasti talassemiaa sairastavia, esimerkiksi Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Maailman suurin keskittymä taudin kantajia on Malediiveilla (18 prosenttia väestöstä). Suomessa talassemia ei kuulu suomalaiseen tautiperintöön, ja suurin osa suomalaisista talassemiatapauksista todetaan maahanmuuttajilta. [2].

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talassemian lajit ryhmitellään sen mukaan, mihin hemoglobiinin molekyyliin ne vaikuttavat. α (alfa) -talassemiassa, α-globiini ketjun tuotanto muuttuu, kun taas β (beeta) -talassemiassa, β-globiini ketjun tuotanto muuttuu. Talassemia aiheuttaa α- tai β-globiinin puutteen.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoidoksi on käytetty verensiirtoa, mutta kantasoluhoidolla sairaus voidaan parantaa kokonaan.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jenni Virtanen: Varaosavauvan syntymä kuohuttaa Ranskassa. Helsingin Sanomat, 10.2.2011, s. B4.
  2. https://www.duodecimlehti.fi/duo98807

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.