Takinkääntö

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Takinkääntö on nimitys, jolla tarkoitetaan henkilön – yleensä poliitikon – poliittisen mielipiteen tai toimintalinjan äkillistä tai muuten dramaattista muutosta, erityisesti periaatteellisessa kysymyksessä.

Usein takinkääntö-sanaa käytetään negatiivisessa sävyssä vihjaamalla, että mielipiteen muutos ei ole vilpitön vaan taktinen (opportunistinen). Takinkääntämisessä onkin tuomitseva sävy. Poliitikkojen väitetään harrastavan takinkääntämistä erityisesti vaalien jälkeen käydessään lehmänkauppaa tekemillään vaalilupauksilla.

Takinkääntö on moniselitteinen käsite. Kun poliitikko muuttaa linjaansa, hänet leimataan takinkääntäjäksi. Helsingin Sanomissa kirjoitettiin huhtikuussa 2015 kirjoittaessaan Serbian uudesta pääministeristä: ”Euroopassa pohditaankin kuumeisesti, onko Vučić taitava takinkääntäjä, valehtelija vai ennennäkemättömän taipuisa opportunisti”, kun hän oli muuttunut aiemmasta Euroopan unionin vastustajasta sen puolestapuhujaksi. [1]

Suomessa sanaa käytetään paljon niistä taistolaiseen nuorisoliikkeeseen 1970-luvulla osallistuneista, jotka ovat sittemmin muuttaneet mielipidettään. Mielipiteen vaihtaminen on kuitenkin takinkääntämistä vain silloin, kun se on vilpillistä.[1] Poliitikonkin mielipiteen muuttuminen voi olla hyväksyttävää, kunhan vaalilupaus ei ole ollut valehtelua.

Yhdysvalloissa käytetään myös termiä flip-flop, joka tarkoittaa alun perinlähde? lipokkaita tai rantasandaaleja. Britanniassa samaa ilmiötä kutsutaan U-käännökseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ainakin vuori on kääntämättä. Nuortaistolaisuuden muistaminen ja menneisyyden radikalismi. Liisa Lalu, Ennen ja nyt 1/2015.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.