Takayasunkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Takayasunkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Japani
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika 710-720-luku
Alkuperäinen käyttö suurriistan metsästys, vahtikoira
Muita nimityksiä Takayasu Inu
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Säkäkorkeus yaeyama uros 50 cm, narttu 47 cm; yanbaru uros 46 cm, narttu 43 cm
Väritys valkoinen, brindle

Takayasunkoira on sukupuuttoon kuollut japanilainen koirarotu, joka oli kotoisin Takahatan kaupungista Yamagatan prefektuurista. Se oli saanut nimensä kotikaupungissaan sijaitsevasta Takayasusta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takayasunkoira oli keskikokoinen, atleettinen, vankkarakenteinen ja leveärintainen. Korvat olivat pystyt ja häntä selän päälle kiertyvä. Karvapeite oli jäykkää ja väriltään valkoinen tai tiikeriraitainen ruskein korvin. Valkoinen väritys tunnettiin nimellä "alin valkoinen"

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takayasunkoira kiintyi ainoastaan sille läheisimpiin ihmisiin ja oli omistajalleen erittäin uskollinen. Se soveltui erinomaisesti karhun ja muun suurriistan metsästykseen, mutta sitä käytettiin myös vahtikoirana.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun sanotaan polveutuneen kainkoirasta ja koirantemppelin legendan mukaan wado-aikakaudella (708-718) Kai no Kunin alueelta (nykyisin Yamanashin prefektuuri) tuotiin Takahataan tiikeriraitainen koira, jonka tehtävä oli tappaa kyläläisiä häirinnyt kookas mäyrä. Takayasunkoira kuoli sukupuuttoon showa-kauden (1926-1989) alussa. Menestyneen kirjailijan Yukio Togawan teos Takayasunkoiran tarina kuvaa Chin-nimistä koiraa, joka oli viimeisin tunnettu rotunsa edustaja. Togawa tiesi kyseisen koiran opiskellessaan Yamagatan yliopistossa ja hänen mukaansa eläin kuoli loisperäiseen filariasis-tautiin. Se aiottiin täyttää, mutta koska täyttäminen epäonnistui, koirasta on enää jäljellä vain muutama valokuva.

Takayasunkoira-patsas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takahatassa "koirantemppelin" nähtävyyksien luona sijaitsee rotua esittävä patsas, josta huomaa yhtäläisyyden aizunkoiraa esittävän "paperimassakoiran" kanssa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ja:高安犬