Takaraivoluu-kannattajanikamanivel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylimpänä näkyy takaraivoluu-kannattajanikamanivel ja sen ligamentit

Takaraivoluu-kannattajanikamanivel (lat. articulatio atlanto-occipitalis) eli ylempi niskanivel muodostuu takaraivoluun niskanastan ja kannattajanikaman fovea articularis cranialis:en välille. Se muodostuu kahdesta erillisestä nivelpussista, jotka ovat ventraalisesti yhteydessä lihansyöjillä, naudoilla, hevosilla ja vanhoilla sioilla, mutta dorsaalisesti ne ovat erillään. Lisäksi lihansyöjillä ylempi niskanivel on yhteydessä kannattaja-kiertonikamanivelen kanssa. Ylempi niskanivel toimii päätä nyökätessä, mutta se ei kierry tai taivu sivulle. Ylempi niskanivel luetaankin kuuluvaksi sarananiveliin.

Takaraivoluu-kannattajanikamanivelen nivelsiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Takaraivoluu-kannattajanikamanivelen sivuside (lat. ligamentum laterale articulationis atlanto-occipitalis)
  • Etumainen niskakalvo (lat. membrana atlanto-occipitalis anterior) kulkee kannattajanikaman etukaaresta niska-aukon etureunaan. Tätä nivelsidettä vastaa eläimillä mahanpuoleinen niskakalvo (lat. membrana atlanto-occipitalis ventralis).
  • Takimmainen niskakalvo (lat. membrana atlanto-occipitale posterior) kulkee kannattajanikaman takakaaresta niska-aukon takareunaan. Tätä nivelsidettä vastaa eläimillä selänpuoleinen niskakalvo (lat. membrana atlanto-occipitalis dorsalis).
Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.