Taivaskallio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maisema Taivaskalliolta etelään Helsingin keskustaan päin.
Bofors 76 mm:n ilmatorjuntatykki Taivaskalliolla.

Taivaskallio (ruots. Himmelsberget) on puiston ja pienen asuinalueen kattava alue Helsingin Käpylässä Pohjolankadun, Panuntien, pääradan ja Käpyläntien rajaamalla alueella. Pinnanmuodoltaan se on korkea kukkula (lähes 60 metriä) jolta erityisesti laskiaisena lasketaan mäkeä sankoin joukoin Käpylän Lions-klubin järjestämässä perinteisessä Taivaskallion laskiainen -tapahtumassa. Myös uutena vuotena alueelle kerääntyy sadoittain ihmisiä ampumaan raketteja ja katselemaan ilotulitusta. Ennen Malminkartanon ja Paloheinän täyttömäkien rakentamista Taivaskallio oli Helsingin korkein maastonkohta.

Taivaskalliota halkoo etelä-pohjoissuunnassa Pekka Jokipaltion tie, joka kallion laella tosin on pyörätie. Tie on nimetty toisen maailmansodan loppupuolella Helsingin ilmatorjuntapäällikkönä toimineen 1. ilmatorjuntarykmentin komentajan, eversti Pekka Jokipaltion mukaan. Taivaskalliolla toimi sotien aikana, vuosina 1939–44 raskas ilmatorjuntapatteri Taivas. Muistona tästä kallion laella on useita vanhoja ilmatorjunta-asemia ja yksi sinetöity ilmatorjuntatykki (76-millinen ruotsalainen Bofors). Tykkiin on kiinnitetty metallinen muistolaatta, josta käy ilmi, että muistotykin on paikalle asettanut 29.5.1983 Hel.ITR:n Kilta ry eli Helsingin Ilmatorjuntarykmentin asevelijärjestö (nykyisin Helsingin Ilmatorjuntakilta ry). Taivaskallion sisään on louhittu iso maanalainen hiekkasiilo.

Erityisesti kesäviikonloppuisin Taivaskalliolla on usein päivää paistattelevia perheitä ja nuoria. Kallion laelta voi nähdä aina Helsingin keskustaan asti.

Taivaskallio on suomalaisen kalliokiipeilyn syntypaikka. Suomen Alppikerhon perustaja Matti A. Jokinen etsi 1950-luvulla Matterhornille nousunsa jälkeen asuinpaikkansa ympäristöstä pystysuoria kallioseiniä, jonne hän alkoi tehdä reittejä vaikeusasteineen. [1]

Panoraamakuva Helsingin Taivaskalliolta.
Panoraamakuva Helsingin Taivaskalliolta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taivaskallio - Description 27 Crags. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Käpylä.

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.