Taiteilijan sisaren Ellen Edelfeltin muotokuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan sisaren Ellen Edelfeltin muotokuva
Ellen Edelfelt.jpg
Nimi Taiteilijan sisaren Ellen Edelfeltin muotokuva
Tekijä Albert Edelfelt
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Muotokuva
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 56,5 cm
Leveys 44,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Taiteilijan sisaren Ellen Edelfeltin muotokuva on suomalaisen taiteilijan Albert Edelfeltin öljyvärimaalaus kankaalle vuodelta 1876. Kooltaan tämä muotokuva on 56,5×44,5 cm ja se kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Taiteilijan sisaren Ellen Edelfeltin muotokuva on Edelfeltin sisarestaan tämän kuolinvuonna maalaama työ. Tätä maalausta pidetään Edelfeltin ensimmäisenä itsenäistä taiteellista näkemystä osoittavana maalauksena. Työssä nuori vakava tyttö istuu norsunluun värisessä silkkipuvussaan kädet sylissään tummien vihreiden kasvien edessä.[1] Koko työn tunnelma on hiljainen, melkein jäykkä.

Albert Edelfeltillä oli kolme sisarta, joista Ellen (1859–1876) oli vanhin. Perheen isä, Carl Albert Edelfelt (1818–1869), oli tätä maalausta tehdessä kuollut jo aiemmin. Sanotaan, että kasvaminen naisten ympäröimänä teki Albert Edelfeltistä naiseuden tuntijan. Albert piti koko ikänsä säännöllisesti yhteyttä äitiinsä Alexandraan (1833–1901) ja nuorempiin sisariinsa Annieen (1866–1935) ja Bertaan (1869–1934), jotka olivat myös usein hänen malleinaan. Albert oli kiinnostunut asuista, joiden kuvaajana hän oli taitava. Hänen kirjeenvaihtonsa paljastaa, että hän usein myös hankki kotimaahan äidilleen ja sisarilleen kankaita ja asusteita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Albert Edelfelt. Näyttelyteos. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2004.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]