Taistelukamera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taistelukamera (kansainvälisesti myös Combat Camera) on Puolustusvoimien strategisen viestinnän yksikkö, joka tuottaa audiovisuaalista materiaalia Puolustusvoimien toiminnasta.

Taistelukamerayksikkö perustettiin operatiivisena tammikuussa 2014, ja se on sijoitettu Kaartin jääkärirykmenttiin. Taistelukamerayksikön rauhan ajan tehtäviä ovat muun muassa viestinnän tukeminen, ja Puolustusvoimien toiminnan dokumentointi. Taistelukamerayksikkö koostuu 3–5 palkatusta media-ammattilaisesta ja 6–8 varusmiehestä per saapumiserä. Miehistön palvelusaika on 255 vuorokautta ja johtajien 347 vuorokautta[1]. Taistelukameramiehet saavat kaupunkitaistelijan peruskoulutuksen, sekä olosuhdekoulutuksen Maa-, Meri- ja Ilmavoimissa. Taistelukameramiehet kuvaavat laajasti Puolustusvoimien toimintaa ja julkaisevat tuotteet Puolustusvoimien YouTube-kanavalla.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelukameratoiminnan juuret ovat toisen maailmansodan aikana perustetuissa tiedotuskomppanioissa (TK), joihin oli sijoitettu aikansa parhaita elokuvaajia, kirjailijoita ja ohjaajia, kuten Felix Forsman, Mika Waltari ja Olavi Paavolainen. Komppaniat kotiutettiin sodan päätyttyä. Puolustusvoimat ei nähnyt tarpeellisena jatkaa TK-kuvaajien toimintaa rauhan ajan rakenteessa.

Modernin taistelukameratoiminnan tutkiminen aloitettiin Pääesikunnan viestintäosastolla vuonna 2004. Pyrkimyksenä oli kehittää edellytykset audiovisuaaliselle tuotannolle niin rauhan, kuin sodan aikana. Taistelukameramiehille asetettiin vaatimus kyetä kuvaamaan taistelutoimintaa kaikissa puolustushaaroissa taistelujen keskellä. Heidän oli kyettävä toimimaan eri joukkojen osana siten, että heidän läsnäolonsa ei haittaisi joukon omaa toimintaa. Kokeilua varten rekrytoitiin vuodesta 2004 alkaen valtakunnallisella haulla mediakoulutettuja varusmiehiä taistelukameratehtäviin Pääesikuntaan.

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Markku Koli käski vuonna 2010 perustaa projektin taistelukamerasuorituskyvyn luomiseksi Puolustusvoimiin. Projektin johtovastuu käskettiin Pääesikunnan viestintäosastolle, yliluutnantti Tommi Kangasmaalle. Projektin läpiviennin aikana Puolustusvoimat konsultoi muun muassa Ruotsin, Britannian ja Yhdysvaltain taistelukamerayksiköitä. Projekti päättyi 31. joulukuuta 2013. Vuoden 2014 alusta alkaen taistelukameramiehet toimivat Maavoimien alaisuudessa, sijoituspaikkana Kaartin jääkärirykmentti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Combat Camera Puolustusvoimat. Viitattu 13.2.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]