Taipein rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taipein rautatieasema

Taipein rautatieasema (kiin.: 臺北車站; pinyin: Táiběi chēzhàn) on yksi Taipein julkisen liikenteen solmukohdista. Aseman kautta kulkee päivittäin yli 400 000 matkustajaa, joista 321 806 käyttää aseman metrolinjoja ja 52 313 suurnopeusjunaa. Asema sijaitsee Zhongzhengin kaupunginosassa Taipein keskustassa.

Työt Taiwan Taoyuanin kansainvälinen lentoasemalle kulkevan rautatieyhteyden rakentamiseksi ovat käynnissä ja yhteyden on tarkoitus valmistua vuonna 2013. Asemalla on käynnissä myös pilvenpiirtäjä Gate of Taipein rakennustyöt.

Taipein ensimmäinen rautatieasema valmistui Dadaochengin alueelle vuonna 1891, kun Taiwanin ensimmäinen rautatieyhteys Taipein ja Keelungin välillä valmistui. Aluksi rakennettiin tilapäinen asema ja pysyvä asema valmistui vuonna 1897. Vuonna 1901 asema siirrettiin nykyiseen sijaintiin nähden itään. Vuonna 1940 asema rakennettiin uudelleen kasvaneen matkustajamäärän takia.

Taipein keskustan rautatieyhteyksien ruuhkaisuuden vähentämiseksi rakennettiin tunneli Huashanin ja Wanhuan välille. Rakennustyöt olivat osa laajempaa projektia, jonka tavoitteena on siirtää rautatieliikenne maanalaiseksi. Maanalaisten rakennustöiden valmistuttua 2. syyskuuta 1989, asema siirrettiin nykyiseen paikkaansa ja vanha asema tuhottiin.

Nykyistä asemaa laajennettiin Taipein metron valmistumisen myötä. Metroasema sijaitsee asemarakennuksen alla ja se avautui vuonna 1998. Rakennuksen ympärillä sijaitsee laajoja maanalaisia ostoskeskuksia.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Taipei Station
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.