Taikuri Oz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taikuri Oz
The Wiz
The Wizin kansi
The Wizin kansi
Ohjaaja Sidney Lumet
Käsikirjoittaja Joel Schumacher
William F. Brown (alkuperäinen)
Perustuu L. Frank Baumin kirjaan Ihmemaa Oz
Tuottaja Rob Cohen
Säveltäjä Quincy Jones
Kuvaaja Oswald Morris
Leikkaaja Dede Allen
Pääosat Diana Ross
Michael Jackson
Nipsey Russell
Ted Ross
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 24. lokakuuta 1978
Suomi 19. joulukuuta 1980
Kesto 134 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 24 000 000 dollaria[1]
Tuotto 21 049 053 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Taikuri Oz (engl. The Wiz) on vuonna 1978 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen musikaalielokuva, jonka on ohjannut Sidney Lumet, ja joka perustuu Frank Baumin klassikkosatuun Ihmemaa Oz. Elokuvan pääosissa esiintyvät Diana Ross, Michael Jackson, Nipsey Russell ja Ted Ross.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorothy on 24-vuotias tyttö, joka asuu Em-tätinsä ja Henry-setänsä luona. Em ehdottaa Dorothylle, että tämä muuttaisi muualle ja perustaisi perheen. Em haluaisi Dorothyn ryhtyvän opettamaan yläasteikäisiä, mutta tyttö toteaa viihtyvänsä lasten kanssa. Dorothy rientää karkaavan Toto-koiransa perään ja löytääkin sen, mutta joutuu lumesta muotoutuvan pyörremyrskyn sisään. Idän hyvä haltiatar Glinda puhaltaa pyörremyrskyn kädestään. Dorothy lentää kaupungin yllä ja putoaa pyöreään hiekkalaatikkoon, joka on ihmisgraffitien peittämässä puistossa. Hiekan seasta Dorothy löytää Toton.

Ihmisgraffitit alkavat irtautua seinästä ja osoittautuvat ystävällisiksi. He haluavat kiittää Dorothyä siitä, että tämä tappoi noidan, Evermanin, joka piti heitä graffitti-ihmisinä. Paikalle saapuu Neiti Yksi, joka loitsii hopeiset korkokengät Evermeanin jaloista Dorothyn jalkoihin. Neiti Yksi sanoo, ettei kenkiä saa ottaa pois ennen kuin Dorothy pääsee takaisin kotiin. Neiti Yksi kertoo, että Dorothy on Munchkinlandissä ja kertoo tälle Wizistä. Wiz on velho, joka pystyy tekemään ihmeellisiä asioita.

Dorothy saatetaan taksille, ja hän kysyy, miten Wizin luo pääsee. Neiti Yksi toteaa, että tytön tarvitsee vain seurata Yellow Brick Roadia. Taksin ovi ei aukeakaan, ja Neiti Yksi katoaa. Dorothy lähtee vaeltamaan ja kohtaa Variksenpelättimen, jota varikset kiusaavat. Dorothy päättää vapauttaa Variksenpelättimen, mutta tämä ei osaa kävellä. Toto pelottelee varikset pois, ja Dorothy opettaa Variksenpelättimen kävelemään. Variksenpelätin kertoo Dorothylle, ettei hänellä ole aivoja, vaan pää täynnä roskaa. Dorothy pyytää Variksenpelättimen mukaansa, sillä jos Wiz osaa järjestää Dorothyn kotiin, niin hän voi myös hankkia Variksenpelättimelle aivot. Dorothy ja Variksenpelätin kulkevat pitkin Yellow Brick Roadia. Huvipuistossa he kohtaavat Peltimiehen, joka sanoo, että hänen luojansa teki hänelle kaiken paitsi sydämen. Dorothy onnistuu saamaan myös Peltimiehen mukaan Wiziä tapaamaan.

Dorothy, Variksenpelätin ja Peltimies menevät katsomaan museossa olevaa kivileijonaa. Kun Variksenpelätin koskee kivileijonan tassua, leijona herää eloon. Sen sisältä tulee oikea leijona, joka on hyvin vihastunut Variksenpelättimen kosketuksesta. Toto puraisee leijonaa jalkaan, jolloin tämä huudahtaa ja alkaa itkeä. Leijona paljastaa olevansa leijona ilman rohkeutta. Myös leijona suostuu tulemaan mukaan kohti Wizin valtakuntaa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Diana Ross  Dorothy  
 Michael Jackson  Variksenpelätin  
 Nipsey Russell  Peltimies  
 Ted Ross  Leijona  
 Mabel King  Evillene  
 Theresa Merritt  Em  
 Thelma Carpenter  Neiti Yksi  
 Lena Horne  Glinda  
 Richard Pryor  Wiz  
 Stanley Greene  Henry  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sharp, Kathleen (2003). Mr. and Mrs. Hollywood: Edie and Lew Wasserman and Their Entertainment Empire. Carroll & Graf Publishers. pp. 357–358.