Tahtiteatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tahtiteatteri on vuonna 1999 perustettu ammattiteatteri. Sen päätehtävä on tuottaa musiikki- ja puheteatteria kantaesityksinä työllistäen produktiokohtaisesti 10-20 teatterin ammattilaista. Lisäksi Tahtiteatteri kouluttaa, tuottaa mediaa nimellä Tahtiteatteri-Media ja elämysmarkkinointia sekä palvelumuotoilua. Tahtiteatteri toimii valtakunnallisesti kotipaikkoinaan Helsinki, Tuusula ja Pöljä.lähde?

Siilinjärven Pöljällä perustettu, Kuopion, Tuusulan ja Helsingin kautta muualle Suomeen laajentunut Tahtiteatteri täyttää 25 vuotta 2024. Ammattiteatteri perustettiin alkujaan tuottamaan ja toteuttamaan Kari Grandi & Janonsammuttajat -yhtyeen kiertuetta Valiolle nimensä mukaisia mehutuotteita mainostamaan. Tahtiteatterin syntymä oli tuolloin sattumaa. Mainoselokuvayhtiö Story-Filmin ohjaaja Juha Tapaninen oli nähnyt Sami Kojosen esiintymässä ja roolitti hänet Grandiksi. Yhtye levytti myös ensilevynsä, joka oli pakattu kauppiaille mehuinfoksi tulevan kauden eri makuja mainostaen.lähde?

Mehuisan alkuvaiheen jälkeen Tahtiteatteri tuotti ilmaisupuolen koulutuksia sekä yritysjuhlia, minkä jälkeen 2006 käännettiin suunta voimakkaammin teatteriin. Tuolloin avattiin ammattilaisravintolateatteri Kuopiossa ensimmäistä kertaa - Hotelli Scandicissa. Heti perään Tahtiteatteri alkoi tehdä yhteistyötä ns. laitosteatterien kanssa, jolloin teatteri julkisti yhteistyön Kotkan kaupunginteatterin kanssa. Tuolloin legendaarisessa ravintola Kairossa sai ensi-iltansa Maapalloilua-revyy, jota esitettiin 2008 -kevätkauden ajan.lähde?

Vuonna 2010 Tahtiteatteri laajensi jälleen avaamalla Pohjois-Savon ensimmäisen ammattikesäteatterin: Kuopion Uuden Kesäteatterin Rauhalahteen, Rauhalahden kesäteatteriin. Tavaramerkiksi muodostuivat kantaesitysmusikaalit ja -musiikkinäytelmät aiheina suomalaisuus itsessään Katri Helenasta Tapio Rautavaaran kautta Olavi Virtaan.[1] Esityksiä oli kahdeksan vuoden ajan ja samoja tekstejä on nähty useaan otteeseen myös muualla Suomessa. Samaan aikaan teatteri alkoi tuottaa ns. venäläisten uutta vuotta Suomeen saapuville turisteille. Sitä juhlittiin vuoden vaihtuessa kahtena eri päivänä hotelleissa. Iltoihin rakennettiin kansainväliset showt, jota seurasivat täydet katsomot.lähde?

Vuosi 2015 Tahtiteatteri loi medialliseen formaattiin kehitetyn musiikillisen Improklubi-Turbulenssin ja ensimmäinen kausi tuotettiin Kuopion kaupunginteatterille yhdessä sen kanssa. Tämän jälkeen improilua on nähty eri puolilla Suomea kiertueversiona.

Palvelumuotoilun Improteatteri näki päivänvalon 2023 ja sen avulla Tahtiteatteri kouluttaa liike-elämää ja mm. hoitoalaa.

Tuotantotoimistot avattiin Helsinkiin ja Tuusulaan vuonna 2017. Samalla Tahtiteatteri alkoi tuottaa radiodokumentteja Ylelle sekä tehdä yhdessä Puolustusvoimien kanssa koulutuselokuvatuotantoa.[2] Teatteri juhlii juhlavuottaan työn merkeissä sekä uudistetulla brändillä.

Tahtiteatteri on 25-vuotisen historiansa aikana työllistänyt satoja alansa ammattilaista ja sen esityksiä on käynyt katsomassa lähemmäs 100 000 teatterikatsojaa.

Teatterin perustajajäseniin kuuluvat edellä mainitut näyttelijä (FIA), teatteri-ilmaisun opettaja Sami Kojonen, tanssitaiteilija-koomikko Johanna Keinänen sekä teatteriohjaaja (STOHL) Kimmo Virtanen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keijo Salokangas: Tapio Rautavaaran elämästä musiikkinäytelmä Rauhalahden kesäteatterilavalle yle.fi. 17.2.2016. Viitattu 17.7.2021.
  2. Helmi Nykänen: Tahtiteatteri tekee sotaelokuvaa yhdessä Puolustusvoimien kanssa yle.fi. 24.8.2018. Viitattu 17.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]