Tahkoluodon merituulipuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Hyötytuuli Oy:n Tahkoluodon merituulipuisto on maailman ensimmäinen jääolosuhteisiin suunniteltu merituulipuisto. Puisto sijaitsee Porissa Tahkoluodon edustalla. Tuulipuisto koostuu kymmenestä Siemensin 4,2 MW offshore-tuulivoimalasta. Voimaloiden napakorkeus on noin 90 metriä ja roottorin halkaisija 130 metriä. Technip Offshore Finland Oy on rakentanut voimaloihin teräskuorirakenteiset meriperustukset Porin Mäntyluodossa. [1]

Tuulipuiston arvioitu vuosituotanto on noin 155 GWh, joka vastaa noin 8 600 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista energiankulutusta. Tuulipuisto tuottaa energiaa vuoden 2017 syksyllä.

Merituulipuisto sijaitsee Porin Tahkoluodon satama- ja teollisuusalueen edustalla, vuonna 2010 valmistuneen pilottivoimalan, Suomen ensimmäisen merituulivoimalan ympärillä. Alue on ulkosaaristoa ja avomeren reuna-aluetta. Alue rajoittuu idässä Tahkoluotoon ja etelässä Kaijakarin edustan karikoihin. Tuulipuiston sähköasema sijaitsee rannalla.

Tahkoluodon merituulipuisto toteuttaa sekä Euroopan unionin tasoista että valtakunnallista ilmasto- ja energiastrategiaa. [2] Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Porin Tahkoluodon merituulipuiston rakentamiseen 20 miljoonan euron investointituen alan liiketoiminnan ja viennin aktivoimiseksi Suomessa.

Offshore-pilottivoimala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman ensimmäinen vaativiin jääolosuhteisiin rakennettu merituulivoimala Porin Tahkoluodossa valmistui vuonna 2010. Suomen Hyötytuuli Oy:n pilottivoimala on ensimmäinen meriperustukselle liikkuvan jään alueelle rakennettu tuulivoimala. Tuulivoimala sijaitsee runsaan kilometrin etäisyydellä rannasta. Veden syvyys voimalan kohdalla on 9 metriä. [3]

2,3 MW:n Siemensin voimalan tuotannon keskiarvo on 9,36 GWh vuodessa ja tuotanto nimellisteholla 4070 tuntia vuodessa. Kapasiteettikerroin on 0,46.

Voimalassa on uudentyyppinen teräskasuuniperustus. Voimalan napakorkeus on 80 m ja roottorin halkaisija 101 m. Voimala on liitetty 20 kV:n sähkökaapelilla rannassa sijaitsevaan kytkinasemaan.

Voimalan avulla on kerätty tietoa laajamittaista merituulivoimarakentamista varten. Suomen Hyötytuuli on mm. testannut erilaisia ratkaisuja voimalan huoltokäynteihin eri olosuhteissa. Yhteistyössä on ollut mukana muun muassa Wind Servant -huoltoalus, joka on suunniteltu tuulivoimaloiden huoltoihin. Aluksen on suunnitellut Mobimar Oy ja sen omistaa merikuljetuksiin erikoistunut Meriaura Oy. Alukseen kehitetty pohja ja kiinnittäytymisratkaisu helpottavat aluksen työskentelyä tuulivoimalan luona kovassa aallokossa [4] [5]

Hankkeen eteneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tahkoluodon merituulipuistohankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely YVA saatiin päätökseen vuonna 2007. Alueen kaavoitus alkoi 2013 ja saatiin päätökseen elokuussa 2015 [6]. Merituulipuisto valmistuu syksyllä 2017.

Kyseessä on noin 120 miljoonan euron investointi. [7]

Vuonna 2014 elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ilmoitti valinneensa Tahkoluodon merituulipuistohankkeen merituulivoiman demonstraatiotuen saajaksi. TEM myönsi 19.11.2014 hankkeen toteuttamiseen 20 miljoonaa euroa investointitukea. Tuki voi olla enintään 18,5 prosenttia hankkeen toteutuneista hyväksyttävistä kustannuksista. Lisäksi hanke voi saada tuotantotukea tuotetun sähkön määrän mukaan 12 vuoden ajan.

Tuesta kilpailivat myös viisi muuta hanketta: Tornion Röyttään, Kemin Ajokseen, Hailuodon rannikolle, Kokkolaan ja Kristiinankaupunkiin suunnitellut merituulipuistot [8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]