Tabasco (mauste)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pullo Tabasco-kastiketta.

Tabasco on yhdysvaltalaisen McIlhenny Companyn[1] valmistama tulinen chilikastike. Se valmistetaan kypsistä tulisista Tabasco-chileistä (Capsicum frutescens 'Tabasco'), etikasta ja suolasta, ja sitä ikäännytetään jopa kolmen vuoden ajan tammitynnyreissä. Tabascon valmistus alkoi 1800-luvun puolivälissä, kun Edmund McIlhenny ryhtyi kasvattamaan Meksikosta saamaansa punaista chilipaprikaa. Hän rekisteröi paprikansa Tabasco-nimiseksi. Tabascosta on myös tulisempi kastike, joka on nimeltään Habanero Tabasco. Lisäksi on miedompaa Green pepper saucea ja muita muunnelmia, kuten esimerkiksi valkosipulilla maustettua Tabascoa, Chipotle Tabascoa, Sweet & Spicy Tabascoa, Buffalo Style Hot Sauce Tabascoa ja Spiced Salt Tabascoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvun puolivälissä Edmund McIlhenny ryhtyi kasvattamaan Meksikosta saamaansa punaista chilipaprikaa (Capsicum frutescens) Louisianassa, USA:ssa. Hän rekisteröi paprikansa Tabasco-nimiseksi. Kypsät punaiset Tabascot survottiin vähäisen suolan kanssa ja jätettiin tammitynnyreihin tekeytymään kolmeksi vuodeksi. Survosta sekoitettiin säännöllisin välein puumelalla. Tekeytyneeseen survokseen lisättiin etikkaa, minkä jälkeen sitä vielä sekoitettiin voimakkaasti tasatunnein. Lopuksi survos siivilöitiin. Näin saatiin kirkkaanpunainen, tulisen täyteläinen maustekastike. Tabasco valmistetaan yhä samalla menetelmällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Some Common Myths About TABASCO Brand Pepper Sauce McIlhenny Company. Viitattu 27.5.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tabasco.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.