TIFF

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta TIF)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tiedostomuodosta. Toronton elokuvajuhlista on erillinen artikkeli.
TIFF
Tiedostopääte .tiff, .tif
Mediatyyppi image/tiff, image/tiff-fx
Tyypin koodi TIFF
Uniform Type Identifier public.tiff
Magic 4D 4D 00 2A (big endian)
49 49 2A 00 (little endian)
Kehittäjä Aldus Corporation
Omistaja Adobe Systems
Tiedoston tyyppi kuvatiedosto
Laajennus Exif, DCF, TIFF/EP
Standardi(t) RFC 3302, RFC 3950

TIFF (lyhenne sanoista Tagged Image File Format ja Tag Image File Format) on kuvien tallennukseen käytetty tiedostomuoto. Sen on kehittänyt Aldus, ja nykyään sitä hallinnoi Adobe Systems. Formaatti on laajasti tuettu kuvankäsittely-, taitto- ja tekstinkäsittelyohjelmissa. Sen rakenne ei ole juurikaan muuttunut vuonna 1992 julkaistun TIFF 6.0 -standardin jälkeen.

TIFF 6.0 -standardin pohjalta on kehitetty muita muotoja kuten TIFF/IT[1] ja TIFF/EP.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIFF kehitettiin 1980-luvun puolivälissä erimerkkisten työpöytäskannereiden yhteiseksi tiedostomuodoksi. Koska senaikaiset kuvanlukijat tuottivat mustavalkokuvia, myös TIFF tuki aluksi vain kahta arvoa pikseliä kohden. Tietokoneiden ja kuvanlukijoiden kehityksen myötä siihen sisällytettiin sittemmin harmaasävyt ja lopulta värit. Tulostin- ja kuvanlukijavalmistajien lisäksi Aldus teki formaatin lanseerauksessa yhteistyötä myös Microsoftin kanssa, joka ei kuitenkaan osallistunut tekniseen kehitystyöhön.

Versiossa 5.0 lokakuussa 1988 standardiin lisättiin häviötön LZW-pakkaus.[3]

Versio 6.0 jätti pois aiemmin käytetyt Tagged Image File Format - ja Tag Image File Format -määreet, ja tiedostomuodon nimi on nykyään pelkkä TIFF.[3]

Vaihtoehtona TIFF-muodolle Industrial Light & Magic on kehittänyt OpenEXR-muodon HDR-kuville.[4]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIFF on monipuolinen tiedostomuoto, jota käyttävät tiedostot voivat sisältää monentyyppistä otsaketiedoin järjestettyä tietoa. Yksi TIFF-tiedosto voi esimerkiksi sisältää useita JPEG- ja RLE-pakattuja kuvia ja vektorimuotoista tietoa niiden rajauksesta. Standardi tukee myös häviötöntä LZW-pakkausta ja kuvatasoja.

Tiedoston kaksi ensimmäistä tavua kertovat aina käytössä olevan tavujärjestyksen: II (heksoissa 49) on little endian ja MM (4D) big endian. TIFF 6.0 edellyttää lukijaohjelmilta tukea molemmille. Seuraavat kaksi tavua esittävät luvun 42, joka on valittu sen ”syvän filosofisen merkityksen” vuoksi.[5]

Standardin avoimuus on aiheuttanut alkuaikoina yhteensopivuusongelmia. Vapaa tunnisteiden ja määreiden käyttö johti ohjelmat käsittelemään tiedostoja eri tavoilla. Tämän takia tyypillisestä TIFF-toteutuksesta tuli varsin riisuttu, ja nykyäänkin lähes kaikki TIFF-kuvat ovat pakkaamattomia 32-bittisiä CMYK- tai 24-bittisiä RGB-kuvia. Graafisen alan ammattilaisten kesken tiedostomuodolle syntyi leikkimielinen nimitys ”TIFF: Thousands of Incompatible File Formats”, suom. ”TIFF: tuhansia yhteensopimattomia tiedostomuotoja”.[6][7] Päällekkäisyyksien välttämiseksi sovelluskehittäjät voivat nykyään varata Adobelta yksityisiä tunnisteita.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIFF:n etuna on kyky tallentaa useita kuvia samaan tiedostoon. Tämä helpottaa esimerkiksi kuvasarjojen ja monisivuisten asiakirjojen käsittelyä. Tiedostomuoto onkin ollut laajasti käytössä erityisesti asiakirjojen jäljennyksessä ja arkistoinnissa, esimerkiksi faksipalvelimissa. TIFF-tiedostoja voidaan lisäksi käyttää häviöttömästi, jolloin niiden uudelleentallentaminen muokkaamisen jälkeen ei aiheuta kuvatiedon katoamista toisin kuin JPEG:n kaltaisissa pakkausmenetelmissä. Versio 6.0:ssa on SampleFormat-tunniste eri datamuodoille.

TIFF tukee 8- ja 16-bittistä värisyvyyttä kanavaa kohden. Kuvat voivat olla pakkaamattomia tai pakattuna häviöttömästi, jolloin tallennus ei aiheutta artifakteja kuvaan. Lisäksi TIFF-tiedostossa voi olla kuvakerroksia.[8] Kuvissa voi olla mikä vain määrä värikanavia, joka tekee siitä sopivan tieteellisiin sovelluksiin. Käytetty tietotyyppi voi olla etumerkillinen tai etumerkitön kokonaisluku, liukuluku tai muu monimutkaisempi muoto.[9]

TIFF-formaatti on yleisesti suosittu formaatti kuva-aineistojen digitaaliseen pitkäaikaissäilytykseen. Suomessa Kansallisarkisto on ohjeistanut digitoimaan piirros- ja valokuva-aineistot TIFF-formaattiin. [10]

Tietoturvaongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIFF-tiedostoja luetaan kuvadatan sijaintiin osoittavien lyhyiden kuvausosioiden avulla. Tämä poikkeuksellinen rakenne on aiheuttanut joitakin tietoturvaongelmia. Väärät kuvaustiedot voivat saada huonosti suunnitellun ohjelman yrittämään tiedoston lukemista väärästä kohdasta tai kokonaan sen muistialueen ulkopuolelta.

TIFF-kuvien avaamiseen laajasti käytetystä LibTIFF-kirjastosta on löydetty useita puskurin ylivuotovirheitä.[11][12][13] Niiden avulla on muun muassa pystytty ajamaan epävirallista koodia erilaisilla kannettavilla laitteilla kuten PlayStation Portablella.[14]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TIFF/IT for Image Technology loc.gov. Viitattu 24.3.2024. (englanniksi)
  2. TIFF/EP, ISO 12234-2:2001 loc.gov. Viitattu 24.3.2024. (englanniksi)
  3. a b TIFF Revision 6.0 (PDF) 3.6.1992. Adobe Systems. Arkistoitu . Viitattu 6.9.2008. (englanniksi)
  4. About OpenEXR openexr.com. Viitattu 12.1.2021. (englanniksi)
  5. TIFF Revision 5.0 (”In fact, the TIFF version number (42) has never changed, and probably never will. If it ever does, it means that TIFF has changed in some way so radical that a TIFF reader should give up immediately. The number 42 was chosen for its deep philosophical significance.”) Aldus/Microsoft. Viitattu 6.9.2008. (englanniksi)
  6. Arkistoitu kopioGlossary of terms isomatic.co.uk. Arkistoitu 9.6.2008. Viitattu 6.9.2008. (englanniksi)
  7. Tagged Image File Format Definition faxswitch.com. (englanniksi)
  8. Image types : JPEG & TIFF files cambridgeincolour.com. Viitattu 24.3.2024. (englanniksi)
  9. TIFF, Tag Image File Format, FAQ awaresystems.be. Viitattu 24.3.2024. (englanniksi)
  10. Kansallisarkiston määritykset arkistoitavien erikoisaineistojen digitointiin, s. 5-6, 8-9. Kansallisarkisto, 2021. KA/15780/07.01.02.04.02/2020. Teoksen verkkoversio (viitattu 14.4.2023).
  11. libTIFF BitsPerSample Tag Buffer Overflow Vulnerability 11.5.2005. Secunia (vaatii rekisteröitymisen). Viitattu 6.9.2008. (englanniksi)
  12. CVE-2005-1544 Common Vulnerabilities and Exposures. 14.5.2005. US Department of Homeland Security. Viitattu 6.9.2008. (englanniksi)
  13. libTIFF Multiple Vulnerabilities 2.8.2006. Secunia. Viitattu 6.9.2008. (englanniksi)
  14. Sony PSP TIFF Image Viewing Code Execution Vulnerability 31.8.2006. Secunia. Viitattu 6.9.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]