T9

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
T9-tekstinsyöttö nopeuttaa kirjoittamista puhelimilla, joissa jokaiselle kirjaimelle ei ole erillistä painiketta. Kuvassa Nokia 2760, jossa T9 on käytössä.

T9 (Text on 9 keys) on Tegic Communications -yrityksen kehittämä matkapuhelimissa käytetty ennakoiva tekstinsyöttöjärjestelmä. Muun muassa Benefon, Nokia, LG, Samsung, BenQ-Siemens, Sony Mobile Communications, ja Sanyo ovat käyttäneet tekniikkaa puhelimissaan. Pääkilpailijoita T9:lle ovat Motorolan iTap ja Eatonin kehittämä LetterWise.

T9:n tarkoituksena on helpottaa tekstiviestien kirjoittamista pienillä matkaviestimillä. Järjestelmä mahdollistaa sanojen kirjoittamisen yhdellä näppäimenpainalluksella kirjainta kohti. Perinteisesti käytetyssä tekstinsyötössä yhteen näppäimeen liittyy useita merkkejä, ja kirjaimen tuottaminen vaatii yleensä useita näppäimenpainalluksia.

T9-järjestelmä perustuu puhelimeen talletettuun sanaluetteloon, josta ohjelmisto etsii kaikki syötettyä näppäinyhdistelmää vastaavat sanat.

Ennakoiva tekstinsyöttöjärjestelmä oppii käyttäjän yleisimmin käyttämät sanat. Tämän johdosta järjestelmän käyttäminen nopeutuu ajan kuluessa, koska järjestelmä osaa ensimmäiseksi tarjota sanakirjasta löytyvää todennäköisintä sanaa. Järjestelmälle varatun muistin täyttyessä vähiten käytetty sana korvautuu viimeksi tallennetulla. Listan seuraavat sanat saa näkyviin painamalla puhelimeen määriteltyä seuraava-näppäintä yhden tai useamman kerran. Nokian puhelimissa toimintoa vastaa *-näppäin.

Käyttäjä pystyy laajentamaan sanaluetteloa lisäämällä sinne puuttuvia sanoja. Sijamuotojen vuoksi uusien sanojen käyttö ei suomen kielessä toimi yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi englannissa.

T9 on saatavissa yli 50 kielelle. Länsimaisten kielten lisäksi T9 tukee myös mm. kiinaa, koreaa ja japania.

T9-järjestelmän kehitti yhdysvaltalainen Tegic Communications -yhtiö, jonka päätuote T9 oli. AOL osti yhtiön vuonna 1999. Nuance Communications osti Tegicin ja sen mukana T9-ohjelmiston vuonna 2007 yrityskaupalla, jonka kokonaisarvo oli noin 265 miljoonaa dollaria. Yrityskaupan aikaan T9-ohjelmisto oli lisätty maailmanlaajuisesti 2,5 miljardiin puhelimeen.[1]

Kirjoittaminen T9:ää käyttäen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Kirjoita sana painamalla kirjainta kohti yhtä näppäintä. Näytöllä sana voi muuttua jokaisen näppäinpainalluksen jälkeen.
  2. Kun koko sana on valmis, hyväksy sana syöttämällä välilyönti.
  3. Jos T9:n näyttämä sana ei ole oikea, vaihda sanaa seuraava-näppäimellä.
  4. Jos sanaa ei löydy puhelimen sanakirjasta, voi uuden sanan lisätä T9:n sanakirjaan. Lisääminen tapahtuu lisäystilassa. Sanakirja täydentyy tällä uudella sanalla käyttäjän kirjoitettua ja hyväksyttyä se.
  1. Nuance to Buy AOL Unit Tegic For About $265 Million Wall Street Journal. 21.6.2007. Viitattu 2.5.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]