T28 Super Heavy Tank

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
T95
T28 Aberdeenin harjoitusalueella vuonna 1946.
T28 Aberdeenin harjoitusalueella vuonna 1946.
Valmistushistoria
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tekniset tiedot
Taistelupaino 95 t
Maksiminopeus
– tiellä 13 km/h
Muu aseistus 105 mm T5E1
Panssarointi 300 mm
Moottori Ford GAF V-8
– hevosvoimat 500 hv
– kilowattia 372 kW
Miehistö 4

105 mm Gun Motor Carriage T95, myöhemmin Super Heavy Tank T28, oli yhdysvaltalainen 95 tonnin painoinen raskas panssarivaunu, jota rakennettiin kaksi prototyyppiä. Se oli suunniteltu käytettäväksi Saksan länsirajan Westwallin linnoitusten läpi murtautumiseen toisen maailmansodan lopulla. Alkuperäisenä suunnitelmana oli valmistaa 25 vaunua. Myöhemmin vaunuja suunniteltiin käytettäväksi maihinnousuissa Japaniin, mutta ensimmäinen runko valmistui vasta elokuussa 1945 ja vaunun tullessa valmiiksi sota oli ohi.

Ensimmäinen Yhdysvaltojen tykkitorniton panssarintuhoaja oli T25 AT.lähde? Tämä vaunu jäi kuitenkin vasta suunnitteluvaiheeseen.

Vaunussa on neljät telaketjut painon jakamiseksi. Ulommat telaketjut voi irrottaa noin kahden tunnin työllä vaunun kuljetusta varten. Ylimääräiset telaketjut voi myös liittää yhteen vaunun perässä vedettäviksi. Prototyyppejä testattiin Aberdeen Proving Groundilla ja Fort Knoxissa vuonna 1947. Toinen vaunuista vaurioitui moottorin tulipalossa ja se romutettiin.

Jäljellä olevat T95:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1974 viimeinen prototyyppi löydettiin Fort Belvoirista Virginiasta pellolta. Ei ollut tietoa, miten se oli sinne päätynyt, mutta se oli ollut kateissa 27 vuotta. Siitä tuli suosittu nähtävyys, kun se asetettiin Kentuckyyn Patton Museum of Cavalry and Armor -museon etupihalle.[1][2] Pian se kuitenkin siirrettiin Georgiaan Fort Benningiin, jossa se on nykyisin esillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Patton Museum List of Exhibits (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  2. United States – Heavy Tanks mailer.fsu.edu. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]