T.I.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clifford Joseph Harris, Jr.
T.I. esiintymässä vuonna 2012.
T.I. esiintymässä vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt25. syyskuuta 1980 (ikä 43)
Atlanta, Georgia, Yhdysvallat
Ammatti rap-artisti, näyttelijä, kirjailija
Muusikko
Taiteilijanimi T.I., T.I.P.
Laulukielet englanti
Aktiivisena 2000–
Tyylilajit rap
Soittimet kosketinsoitin ja samplaaminenView and modify data on Wikidata
Yhtyeet P$C
Levy-yhtiöt Grand Hustle, Atlantic
Aiheesta muualla
www.trapmuzik.com

T.I. tai T.I.P. (oik. Clifford Joseph Harris, Jr., s. 25. syyskuuta 1980 Atlanta, Georgia) on yhdysvaltalainen rap-artisti. T.I. on myös tunnettu lauluntekijänä, näyttelijänä, levytuottajana sekä Grand Hustle Recordsin rinnakkaistoimitusjohtajana. T.I. levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.I. syntyi Georgiassa Atlantan lähiössä Bankheadissa. Hänen vanhempansa olivat Violetta Morgan ja Clifford Harris Sr. Hänen isänsä sairasti Alzheimerin tautia.[1] T.I.'n alkuperäinen lavanimi T.I.P. juontaa juurensa artistin lapsuuden lempinimestä "Tip", jonka hän sai isoisältään[2]. Hän aloitti räppäämisen 9-vuotiaana ja päätti ryhtyä räppäriksi 11-vuotiaana. Ensimmäisen levysopimuksensa hän allekirjoitti 21-vuotiaana.

T.I.'n puhetavan takia monet fanit luulivat artistin lempinimen olevan "Chip" joten hän rupesi tavaamaan lempinimensä T.I.P. Ollessaan levysopimuksessa Arista Recordsin tytäryhtiön LaFace Recordsin alaisena 2001, artisti lyhensi lavanimensä T.I.P.'stä T.I.'ksi kunnioittaakseen levy-yhtiö toveri Q-Tippia.

Artistin muita lempinimiä ovat "Rubberband Man" ja itsekeksitty "King of the South" (mikä on aiheuttanut riitaa muiden eteläisten räppärien kuten Lil' Flipin ja Ludacrisin kanssa). T.I. kirjoitti noin 30% Bow Wow'in kolmannen albumin Unleashedin lauluista kuten myös 3 säkeistön ja kertosäkeen singlestä "Let's Get Down". Hän on kirjoittanut tekstejä myös muille artisteille, kuten P. Diddylle ja Trinalle.

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I'm Serious[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: I'm Serious

T.I.'n debyyttialbumi I'm Serious julkaistiin 9. lokakuuta, 2001 Arista Recordsin kautta, joka julkaisi myös T.I.'n samannimisen singlen, jossa esiintyi myös reggae-artisti Beenie Man. T.I. teki debyyttialbumillaan yhteistyötä Pharrell Williamsin, Jazze Pha'n ja YoungBloodZin kanssa. Levyn tuotanto oli The Neptunesin, DJ Toompin ja The Grand Hustle -tiimin käsialaa. Levy ei myynyt hyvin ja T.I.'n levytyssopimus purettiin. Levy myi 268 000 kopiota.

T.I. julkaisi ensimmäisen singlensä "I'm Serious" Beenie Manin kanssa. Single ei menestynyt kovinkaan hyvin listoilla. Levy-yhtiö ei halunnut julkaista enää singlejä eikä videota, joten T.I. loi videon kappaleelle "Dope Boyz".

Artisti julkaisi useita mixtapeja DJ Draman kanssa.

Trap Muzik[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.I. Summer Jam konsertissa Pittsburghissa, vuonna 2006.
Pääartikkeli: Trap Muzik

T.I. julkaisi Trap Muzikin kesällä 2003. Se myi 193 000 kopiota ensimmäisellä viikollaan. Trap Muzik oli edeltäjään menestyneempi ja sisälsi singlet "24's", "Be Easy", "Rubberband Man" ja "Let's Get Away". Vierailevia artisteja olivat 8Ball & MJG, Jazze Pha, Bun B, ja Macboney. Levyn tuottajina olivat mm. Jazze Pha, Kanye West, David Banner ja DJ Toomp. Albumin menestyksestä seurasi erimielisyyksiä. T.I.'n ollessa kiertueella, artistia syytettiin väkivaltaisesta käytöksestä ehdonalaisessa huumerikoksesta vuonna 2003 ja hän ilmiantoi itsensä. T.I. tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan. Trap Muzik oli julkaistu Grand Hustle Recordsin kautta ja myi yli miljoona kopiota Yhdysvalloissa, eli platinaa.

Levyn ensimmäinen single "24's" ylsi Yhdysvaltojen listoille sijalle 74, R&B -listan sijalle 27 ja rap-listan sijalle 15.

"Be Easy" julkaistiin toisena singlenä. Se ei menestynyt yhtä hyvin kuin edellinen single, mutta oli sijalla 55 Yhdysvaltojen R&B listoilla.

"Rubberband Man" julkaistiin kolmantena singlenä. Se ylsi Yhdysvaltojen listalla sijalle 30, R&B -listalla sijalle 15 ja rap-listalla sijalla 11.

Trap Muzikin viimeinen single oli "Let's Get Away". Se nousi sijalle 35 Yhdysvaltojen listalla, R&B -listan sijalle 17 ja rap-listan sijalle 10. T.I. voitti "The Best Street Anthem" -palkinnon "Rubberband Manista" vuoden 2004 Vibe Awardseista.

Urban Legend[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Urban Legend

T.I. julkaisi kolmannen albuminsa "Urban Legend" vuoden 2004 lopussa. "Urban Legend":in single "Bring Em Out" oli menestys. Se nousi sijalle 9 Top 100 Bilboardissa. Albumilla vierailivat tuottajat Ruff Ryders&Swizz Beatz Albumilla vierailivat Trick Daddy, Nelly, Lil Jon, B.G., Mannie Fresh Big Tymersista, Daz Dillinger, Lil Wayne, Pharrell The Neptunes'sta, P$C ja Lil' Kim. Albumi sai platinaa myymällä 1.3 miljoonaa kopiota[3]. "Chopped and Screwed" versio julkaistiin myös.

Vuoden 2005 alussa T.I. nautti menestyksestä Lil Waynen rinnalla Destiny's Childin singlellä "Soldier", josta tuli iso hitti.

T.I. julkaisi toisen singlensä "U Don't Know Me". Single oli Yhdysvaltojen Hip-Hop,R&B ja Pop 100 -listoilla. Liikkui huhuja, että kappale oli osoitettu entiselle vastustajalle Ludacrisille, sen perustella, että Ludacrisillä oli kappale "Get Back", jossa sanottiin:"Get back, get back, you don't know me like that", joka oli julkaistu samaan aikaan kuin "U Don't Know Me".

Artistin kolmas single "ASAP" oli sijalla 75 Yhdysvaltojen listalla, #18 Yhdysvaltojen R&B listalla, #14 Hip-Hop listalla ja #35 Ison-Britannian singlelistalla. T.I. teki videon "ASAPille ja Motivationille.Motivation nousi vain Yhdysvaltojen R&B listalle.

T.I. julkaisi myös kappalen "Get Loose", jossa vieraili Nelly ja tuottajana Jazze Pha. Video oli suunnitteilla, mutta sitä ei tehty. kappale oli #70 Yhdysvaltojen R&B listoilla.

Vuonna 2006 T.I. sai kaksi Grammy-ehdokkuutta: "Best Song Collaboration" ("Soldier" w/ Destiny's Child & Lil Wayne) ja "Best Rap Solo Performance" "U Don't Know Me"sta 48. Grammy Awardseissa.

King[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: King

T.I'n neljäs levy "King" debytoi sijalla #1 Billboard 200 -listalla vuoden 2006 ensimmäisella puoliskolla, myyden 522 000 kopiota ensimmäisellä viikolla. Siitä tuli Atlantic Recordsin parhaiten myyvä levy 15 vuoteen. T.i. julkaisi promosinglensä "Front Back" ja "Ride With Me" ennen albumin julkaisupäivää. Singlet saivat vähän huomiota, mutta se helpotti albumin ja T.I.'n debyyttielokuvan ATL'n promotointia. Albumi sisälsi myös singlet "What You Know" "Why You Wanna" "Live In The Sky" ja "Top Back". KING on saanut paljon palkintoja ja ehdokkuuksia mm. Grammy-ehdokkuuden("Best Rap Album").T.I. vieraili mm. seuraavien artistien levyillä: UGK, Young Jeezy, BG, Young Buck, P$C, Pharrell, Common, Jamie Foxx, Young Dro & Governor.

Keväällä 2006 T.I. julkaisi singlen "What You Know". kappaleä on käytetty myös ATL-elokuvan promotiossa, jossa T.I. näyttelee. Elokuva sai viisi tähteä Pitchfork Medialta. kappale oli kolmantena Billboard Hot 100. Se on ollut lisäksi Hot R&B/Hip hop Singles & Tracks ja Hip hop listojen kärjessä. kappale hyödyntää näytettä Roberta Flacksin versiosta The Impressionsin "Gone Away" -kappalestä ja Hey Joe.

"What You Know" voitti "Best Rap Solo Perfonce" -palkinnon ja sai ehdokkuuden "Best Rap Song" -palkinnosta. 49. Grammy Awardseissa.

Pitchfork Media nimitti "What You Know" -kappalen vuoden 2006 kolmanneksi parhaaksi kappaleksi. Listan ensimmäisenä oli Justin Timberlaken kappale "My Love", jossa T.I. myös vieraili. VIBE nimesi "What You Know"n vuoden 2006 parhaaksi kappaleksi. Rolling Stone sijoitti kappalen neljänneksi.

"Why You Wanna" oli T.I.'n toinen single. Kertosäe muistuttaa Q-Tipin osuudelta kappalessä "Got 'Til It's Gone" Janet Jacksonin kanssa. kappale sisälsi myös näytteitä Crystal Watersin kappalestä "Gypsy Woman (She's Homeless). "Why You Wanna" oli #29 Yhdysvaltojen listoilla, #43 Itävallan listoilla, #49 Australian listoilla, #17 Irlannin, #22 Englannin ja #30 Tokion Hot 100 -listalla. Single oli siis kansainvälisesti tunnettu. kappalen video oli kunnianosoitus T.I.'n ystävälle Philille, joka oli tapettu Cincinnatissa. Phil esiintyi videossa myös.

T.I. oli myös yhteistyössä Justin Timbrelaken kanssa kappalellä "My Love", joka oli maailmanlaajuinen hitti. T.I. voitti parhaan yhteistyön Grammyn tästä kappalestä 49. Grammy Awardseissa.

T.I. julkaisi viimeisen singlensä KINGiltä eli "Top Back" -kappalen. Artisti päätti lisätä singleen Young Dron, Young Jeezyn, B.G.'n ja Big Kuntryn luodakseen remixin. Tämä versio oli julkaistu Grand Hustle Presents: Inda Streetz Volume 4stä. Billboardilla ei oli "Top Back Remix" listattuna, mutta "Top Back" on. kappalen remixversion ja annoksen videosta kuulla ja nähdä Chevroletin Impala -mainoksessa. T.I. näkyy Impala-mainoksessa, missä hän ja Dale Earnhardt Jr kauppaa autoja. (T.I. ajoi #8 kilpa-autoa radalla hyvin hitaasti, kun Dale Earnhardt ajoi mustaa Chevya radalla tosi nopeasti.)

T.I. vs. T.I.P.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.I. Bumbershoot -festivaaleilla syksyllä 2008.
Pääartikkeli: T.I. vs. T.I.P.

Albumi julkaistiin heinäkuussa 2007.T.I. selitti albumin nimen sanoen: "Se on periaatteessa kamppailu sisimmässäni. Siellä ei ole ketään, kuka tekisi sen mitä teen yhtä hyvin kuin minä teen, joten pidän itseäni arvoisenani kilpailijana itselleni".

Ensimmäinen single levyltä oli "Big Things Poppin' (Do it)", jonka tuotti Mannie Fresh. Single oli julkaistu radioasemille 17. huhtikuuta. kappale debytoi #39 Billboardin Hot R&B/Hip hop 26. huhtikuuta ja se oli yhdeksäs Billboard Hot 100 -listalla.

T.I. esiintyi Screamfest '07 -kiertueella Ciaran, Lloydin, T-Painin, ja Yung Jocin kanssa. Kiertue alkoi 3. elokuuta.

T.I. julkaisi toisen singlensä "You Know What It is" (mukana Wyclef Jean) 12. kesäkuuta. Video debytoi MTV'llä 14. kesäkuuta MTV.com ja TRL-ohjelmassa.

T.I. vs T.I.P. myi 468 000 kopiota ensimmäisellä viikolla Nielsen SoundScanin mukaan ja debytoi ykkösenä Billboard 200 -listalla ja R&B/Hip Hop Albums -listojen kärjessä. Grand Hustle/Atlanticin setti on T.I.'n toinen kärkilistalevy viimeisen 1½ vuoden aikana. KING avasi ensimmäisenä Billboard 200 -listalle 522,00 kopiolla ekalla viikolla maaliskuun lopulla 2006. Albumilla T.I. vs T.I.P. vierailee Jay-Z, Busta Rhymes, Wyclef Jean, Alfamega, Nelly ja Eminem sekä Eminemin tuotannoilla, Jeff Bass, Mannie Fresh, Grand Hustle, The Runners, Just Blaze, Wyclef Jean sekä Danja. Tämä on T.I.'n ensimmäinen albumi ilman pitkä-aikaista tuottajaa DJ Toompia.

3. lokakuuta, 2007 T.I. julkaisi kolmannen singlensä "Hurt" (mukana Alfamega ja Busta Rhymes. Kappaleen tuotti Danja. Se on artistin vähiten menestynyt single "I'm Serious"n rinnalla ollessaan vasta #89 Hot R&B/Hip Hop Song -listalla, kun I'm Serious ei edes päässyt listalle. Kappale "Touchdown” ft. Eminem nousi radiosoiton ansiosta listoille, vaikkei se ollutkaan virallinen single. Parhaimmillaan se oli yhdeksäs Bubbling Under Hot 100 Singles -listalla ja sijalla 96 Pop 100 -listalla.

Paper Trail[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Paper Trail

Albumin nimi "Paper Trail" tulee teksteistä, joita hän kirjoitti paperille. Niin kuin monet räppärit. Kuten Lil Wayne, T.I. jätti tämän tavan räpätä "I'm Serious" -albumin jälkeen vain muistamalla tekstit. Hän halusi käyttää enemmän aikaa kirjoittaakseen oikeasti jotain. Levy sisältää singlet Justin Timberlaken kanssa tehdyn "Dead and Gone", joka oli ehdokkaana Grammy Awards 2009 parhaasta yhdessä tehdystä laulusta, Rihannan kanssa tehty "Live Your Life", "Swagga like us", jossa oli mukana Jay-Z, Kanye West ja Lil Wayne, ja "Whatever You Like", joka nimettiin 2000–2009 menestyneiden laulujen listalle numeroksi 16.

Muut musiikkiprojektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P$C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.I. myös johtaa Hip-hop ryhmää P$C.Ryhmä aloitti musiikkialalla esittämällä taustalla menestyneelle eteläiselle räppärille T.I.'lle. Kirjaimet "P$C" tarkoittavat "Pimp Squad Click". Syyskuussa 2005 P$C julkaisi oman studioalbuminsa "25 to Life".Levy-yhtiönä oli Atlantic Records. Albumi myi 177 597 kopiota.

Tällä hetkellä yhtye ei ole toiminnassa. T.I. ilmoitti, että haluaisi kaikkien artistiensa levyttävänsä, ennen kuin voi taas keskittyä P$Cheen.

Muut hankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand Hustle Records[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.I. perusti Grand Hustle Recordsin (Atlantic Recordsin alaisuudessa) vuonna 2003 managerinsa Jason Geterin kanssa. T.I. ja Geter päättivät perustaa yhtiön pian sen jälkeen, kun Arista Records puri sopimuksensa. T.I. laajensi yhtönsä "Grand Hustle Filmiksi ja kaksi elokuvaa on kehitteillä.

Tuottaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän on tehnyt biittejä monille artisteille mm. Mariah Careylle, Cassidylle, Rick Rossille, Yung Jocille, Yound Droolle ja itselleen.Hän myös tuottanut elokuvan Hustle & Flow:n soundtrackin ja julkaisi kokoelman levy-yhtiönsä kautta. Hän teki saman myös P$C-ryhmä debyyttilevylle: T.I. Presents The P$C: 25 to Life, Grand Hustle Presents: In Da Streetz: Volume 4 ja omille levyilleen.

Kiistat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 T.I. armahdettiin vankilasta ja palasi levyn tekoon, halveksuen sanoituksillaan kilpailijoitaan Ludacrisia ja Lil' Flipiä.

Ludacris[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.I. kutsui Ludacrisin luokseen huolimatta vanhoista erimielisyyksistä. Ludacris teki musiikkivideon, jossa joku henkilö oli paidassa, joka muistutti Trap Muzik -paitaa. Ludacris itse väitti haastattelussaan MTV.com'lla, että henkilö videossa käyttää Trap Records-levy-yhtiön paitaa. Levy-yhtiön omisti DTP:n jäsen Titti Boi ja riita ratkesi. Myöhemmin T.I. äänitti kappalen "Stomp" G-Unitin Young Buckin kanssa. Young Buck ei kuitenkaan halunnut olla mukana kappaleessa, koska T.I:n osa oli niin loukkaava. Buck kertoi Ludacrisille asiasta ja Ludacris päätti mennä loukkaamaan T.I.'ta. BET Juhla-gaalassa Ludacris taputti T.I:lle ja riita päättyi.[4]

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.I. on toiminut myös yhteiskunnan hyväksi mm. auttaessan hurrikaani Katrinan uhreja lahjoittaessaan henkilökohtaisesti 50 000 dollaria juontaessaan Atlantan V-103 radioasemalla, joka keräsi yli 263 000 dollaria David Bannerin "Heal the Hood" kampanjalle.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.I. on naimisissa Tameka "Tiny" Cottlen kanssa. Pariskunnalla on kaksi poikaa[2]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[5]

Elokuvat ja televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • O.C. – omana itsenään (2005)
  • Punk'd – omana itsenään (2005)

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sonya Eskridge: I was one of the first to ride in Tiny’s new Porsche. Sister2Sister Magazine. 14.4.2010. Arkistoitu 15.3.2012. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi)
  2. a b T.I.: Me, Myself & I. XWibe. 23.16.2007. Arkistoitu 19.12.2008. Viitattu 30.10.2020. (englanniksi)
  3. http://riaa.com/goldandplatinumdata.php?resultpage=1&table=SEARCH_RESULTS&artist=t.i.&format=ALBUM&startYear=1958&endYear=2009&sort=Artist&perPage=25
  4. http://www.xxlmag.com/news/latest-headlines/2007/06/ti-takes-home-bet-award-apologizes-for-scuffle/
  5. T.I. Allmusic.com. Viitattu 29.7.2011.
  6. http://www.mtv.com/news/articles/1597982/ti-talks-bone-deep-hopes-long-hollywood-career.jhtml