Töölönlahden koulutuskampus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Töölönlahden koulutuskampus
Osoite Mannerheimintie 15
Sijainti Töölö, Helsinki
Valmistumisvuosi 1952
Suunnittelija Hugo Harmia
Woldemar Baeckman
Käyttäjä Tieturi
Management Institute of Finland MIF
Kerrosluku 4
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Töölönlahden koulutuskampus on Management Institute of Finland MIFin ja Tieturin koulutuskampus Helsingissä. Koulutuskampus sijaitsee vuonna 1952 valmistuneessa Suomen Sokerin entisessä pääkonttorirakennuksessa. Kampuksella toimii muitakin koulutusalan yrityksiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1952 Mannerheimintien varteen valmistui Hugo Harmian ja Woldemar Baeckmanin suunnittelema Suomen Sokerin punatiilinen pääkonttorirakennus, jossa Töölönlahden koulutuskampus sijaitsee. Vuosina 1822–1965 toiminut Töölön sokeritehdas oli Helsingin Töölössä, Töölönlahden rannalla sijainnut sokeritehdas. Talolla on pitkä historia ja talossa ovat aikaisemmin toimineet Suomen Sokerin lisäksi Suomen ulkoministeriö, Tieturin koulutuskeskus sekä Containerships Oyj. Suomen Ulkoministeriön tehtävissä toimineen Martti Ahtisaaren neuvotteluhuoneena toiminut mutterinmallinen tila on säilytetty alkuperäisessä muodossa ja kalusteissa. Neuvotteluhuone on Museoviraston suojeluksessa ja kalusteet ovat numeroituja.

Rakennuksen julkisivulla sijaitsee ikoninen Viljo Savikurjen sommittelema Sokerityttö. Veistos on realistinen, luonnollista kokoa oleva pronssiveistos, joka esittää koiralle sokeria tarjoavaa tyttöä. Sokeritytön mallina toimi silloin 12-vuotias koululainen Seija Hänninen. Veistoksen matalaan kivijalustaan on kaiverrettu teksti ”SUOMEN SOKERITEOLLISUUS 1756-1956”. Veistos paljastettiin 15.8.1956 Suomen Sokeri Oy:n 200-vuotisjuhlatilaisuudessa.[1]

Rakennuksen ulkoseinässä on vuonna 1997 paljastettu reliefillä varustettu muistolaatta, jossa kerrotaan suomeksi ja viroksi Viron varapääministerin Jüri Vilmsin kuolleen sokeritehtaan alueella 13. huhtikuuta 1918.

Kampuksen yrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sokerityttö Ham. Helsingin taidemuseo. Arkistoitu 6.5.2021. Viitattu 29.4.2020.