Täyttä höyryä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Täyttä höyryä
Raising Steam
Alkuperäisteos
Kirjailija Terry Pratchett
Kansitaiteilija Paul Kidby
Kieli englanti
Genre fantasia
Julkaistu 2013
Suomennos
Suomentaja Mika Kivimäki
Kansitaiteilija Paul Kidby
Kustantaja Karisto
Julkaistu 2017
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 351
ISBN 978-951-23-6255-4
Sarja: Kiekkomaailma
Edeltävä Niistäjä
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Täyttä höyryä (engl. Raising Steam) on Terry Pratchettin kirjoittaman Kiekkomaailma-kirjasarjan 35. osa. Englanninkielinen alkuteos ilmestyi vuonna 2013, ja se on viimeinen Kiekkomaailma-kirja, joka julkaistiin Pratchettin elinaikana. Pratchett ehti kirjoittaa valmiiksi vielä yhden Kiekkomaailmaan sijoittuvan, Tiffany Särkysestä kertovan nuortenromaanin The Shepherd's Crown, joka ilmestyi muutama kuukausi kirjailijan kuoleman jälkeen vuonna 2015. Uusia kirjoja ei ole enää postuumisti tulossa.[1]

Stoo Latin seudulla asuu nuori keksijä Dick Simnel. Dickin ollessa pikkupoika hänen isänsä kuoli pajassa tapahtuneessa räjähdysonnettomuudessa. Tämän jälkeen Dick vannoi tekevänsä höyrystä palvelijansa. Dick sattuu eräänä päivänä menemään kirjastoon, jossa hän löytää matematiikan. Dick alkaa opiskella ahkerasti ja vuosien jälkeen hän palaa isänsä pajaan. Muutamien kokeiden jälkeen hänelle selviää, mitä isä oli tehnyt väärin. Hän alkaa parannella isänsä töitä, ja pajassa syntyy koko Kiekkomaailmaa mullistava keksintö – Rautapalkki, ensimmäinen höyryveturi.

Dick matkaa keksintöineen Ankh Morporkiin tapaamaan liikemies Harri Kuningasta. Tieto koneesta, jonka avulla voitasiin kuljettaa tavaroita ja ihmisiä paikasta toiseen pelkän veden ja hiilen voimalla, kantautuu pian lordi Vetinarin korviin. Vetinari antaa Tahmee von Lipwigille jälleen tehtävän. Tämän olisi valvottava kaupungin edustajana junaradan rakennusta. Kaupunkilaiset ovat erittäin kiinnostuneita junasta ja Harri Kuninkaan tontin ympärillä käykin kova kuhina, kun väki haluaa nähdä Rautapalkin ja päästä sen kyytiin.

Samaan aikaan Überwaldin kääpiöyhteisössä Schmaltzbergissa joukko perinteiden nimiin vannovia ääriajattelijoita kehittelee vallankumousta kääpiöiden Alhaista Kuningasta vastaan. Mitkään höyryjunan kaltaiset uudet keksinnöt eivät myöskään sovi heidän ajatteluunsa. Nämä kääpiöt alkavat tehdä rautatieläisiä vastaan hyökkäyksiä, ja Tahmee von Lipwig saa käyttää kaikki keinonsa pelastaakseen sekä junan että oman nahkansa. Avukseen hän saa Sam Vimesin johtaman joukon vartiostolaisia.

  1. Alison Flood: Terry Pratchett's daughter declares The Shepherd's Crown will be the last Discworld novel The Guardian. 12.6.2015. Viitattu 14.4.2018. (englanniksi)