Täysin epäyhtenäinen avaruus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Täysin epäyhtenäinen avaruus on matematiikassa topologinen avaruus, jolla ei ole muita yhtenäisiä osajoukkoja kuin yhden pisteen joukot sekä tyhjä joukko. Jokaisessa avaruudessa tyhjä joukko ja yhden pisteen joukot ovat yhtenäisiä; täysin epäyhtenäisessä avaruudessa nämä ovat ainoat yhtenäiset joukot.

Jokainen diskreetti avaruus on täysin epäyhtenäinen. Täysin epäyhtenäisiä ovat myös esimerkiksi rationaalilukujen joukko sekä Cantorin joukko, vaikka ne eivät olekaan diskreettejä avaruuksia.[1]

Muodollinen määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Topologinen avaruus X on täysin epäyhtenäinen, jos sen kaikki yhtenäiset komponentit ovat yhden pisteen joukkoja.[2] Analogisesti topologista avaruutta X sanotaan täysin polkuepäyhtenäiseksi, jos sen kaikki polkukomponentit ovat yhden pisteen joukkoja.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täysin epäyhtenäisiä avaruuksia ovat esimerkiksi:

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täysin epäyhtenäisen avaruuden kaikki aliavaruudet ovat täysin epäyhtenäisiä, samoin täysin epäyhtenäisten avaruuksien karteesinen tulo varustettuna tulotopologialla[2] sekä täysin epäyhtenäisten avaruuksien erillinen yhdiste.

Täysin epäyhtenäiset avaruudet ovat T1-avaruuksia, koska yhden pisteen joukot ovat suljettuja joukkoja.

Täysin epäyhtenäisen avaruuden kuva jatkuvassa kuvauksessa ei välttämättä ole täysin epäyhtenäinen. Itse assiassa jokainen kompakti metrinen avaruus on Cantorin joukon kuva jossakin jatkuvassa kuvauksessa.

Lokaalisti kompakti Hausdorff-avaruus on nollaulotteinen, jos ja vain jos se on täysin epäyhtenäinen.

Jokainen täysin epäyhtenäinen avaruus on homemorfinen jonkin diskreettien avaruuksien numeroituvan tulon kanssa.

Täysin epäyhtenäisessä avaruudessa ei jokainen avoin joukko välttämättä ole samalla suljettu. Myöskään avoimen joukon sulkeuma ei välttämättä ole avoin, toisin sanoen kaikki täysin epäyhtenäiset Hausdorff-avaruudet eivät ole ekstremaalisesti epäyhtenäisiä.

Epäyhtenäisen avaruuden konstruointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olkoon mielivaltainen topologinen avaruus. Määritellään ekvivalenssirelaatio niin, että , jos ja vain jos , missä tarkoittaa X:n suurinta yhtenäistä osajoukkoa, johon kuuluu. Tämä on selvästikin ekvivalenssirelaatio. Varustetaan avaruus tekijätopologialla, toisin sanoen karkeimmalla topologialla, jossa kuvaus on jatkuva. Melko vähällä vaivalla voidaan osoittaa, että on täysin epäyhtenäinen. Myös seuraava tulos on yleispätevä: jos X\rightarrow Y on jatkuva kuvaus täysin epäyhtenäiseen avaruuteen Y, se voidaan yksikäsitteisellä tavalla esittää yhdistettynä kuvauksena , missä on jatkuva.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Totally disconnected space

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Totally disconnected space Wolfram MathWorld. Viitattu 18.1.2017.
  2. a b Jussi Väisälä: ”Yhtenäisyys”, Topologia II, s. 56. Limes ry, 1981. ISBN 951-745-082-6.