Täysi tuntiraha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Täysi tuntiraha
Kirjailija Kalle Päätalo
Kieli suomi
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 1974
Sarja: Juuret Iijoen törmässä
Edeltävä Kunnan jauhot
Seuraava Nuoruuden savotat
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Täysi tuntiraha on Kalle Päätalon Juuret Iijoen törmässä -sarjan neljäs osa. Teos on ilmestynyt vuonna 1974 Gummeruksen kustantamana. Kirjasta julkaistiin uudelleenpainos vuonna 2016.[1] Kirja on rekisteröity Bookcrossingiin. [2]

Kirjan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja sijoittuu 1930-luvun alkupuoliskon Taivalkoskelle. Kallen isä Herkko on edelleen Oulussa mielisairaalassa, josta kotiuduttuaan on hetken aikaa kotonaan, mutta sairauden jatkuessa joutuu ensin Pelsonsuon pakkotyölaitokselle ja viimeisenä Pesiönvaaran vaivaistaloon. Kirjan lopussa Herkko paranee sairaudestaan.

Herkon sairauden johdosta perhe on taloudellisessa ahdingossa. Perhe pysyy ruuissa vain kunnan jauholappujen ja kerjäämisen varassa. Kalle joutuu perheen elättäjäksi. Tytöt alkavat kiinnostua Kallesta ja Kalle menettää poikuutensa nimeltämainitsemattoman niittyväen naisen kanssa.

Kalle suorittaa rippikoulun ja kokee pohjakosketuksen Hankinnan talvisavotassa useiden vastuksien uuvuttamana, ja karkaa kotiin. Kalle kehittyy savottatöissä ja kirjan lopussa pääsee lopulta "täyden tuntirahan" mieheksi. Kallen eno Matti Neulikko heikkenee savottatöissä sydänsairauden vuoksi ja kuolee lopulta sairaalassa.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikko Niskasen elokuva Nuoruuteni savotat (1988)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.