Täplätornipöllö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Täplätornipöllö
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Tornipöllöt Tornipöllöt
Suku: Tornipöllöt Tyto
Laji: aurantia
Kaksiosainen nimi

Tyto aurantia
(Salvadori, 1881)[2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Täplätornipöllö Wikispeciesissä

Täplätornipöllö (Tyto aurantia) on tornipöllöjen sukuun kuuluva lintulaji. Se on kotoperäinen Papua-Uudessa-Guineassa Uuden-Britannian saarella. Läheisiltä Mussaun ja Uuden-Irlannin saarilta se on kadonnut jo ennen historiallisen ajan alkua, mutta syyt eivät ole tiedossa. Lajin uhkana ovat metsien hakkuut. Se saattaa kuitenkin havaintojen teon vaikeuden vuoksi olla arvioitua yleisempi ja sietää hakattujakin metsiä.[1]

Täplätornipöllön elinympäristöä ovat subtrooppiset ja trooppiset alavat ja vuoristometsät.[1] Muiden trooppisten tornipöllöjen tavoin sitä on vaikea havaita luonnosta, ja siksi laji on huonosti tutkittu.

Luotettavien tietojen vähäisyyden takia IUCN luokitteli täplätornipöllön jossakin vaiheessa luokkaan tiedot puuttuvat[1]. Kun sen status viimein voitiin arvioida kunnolla, aiemmat määrittely havaittiin oikeiksi, ja se on jälleen vuonna 2008 liitetty uhanalaisiin lajeihin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d BirdLife International: Tyto aurantia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Tyto aurantia (TSN 555354) itis.gov. Viitattu 31.3.2012. (englanniksi)
  3. Birdlife.org (englanniksi) viitattu 31.3.2012
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.