Täplärastas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Täplärastas
Hylocichla mustelina (cropped).jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Rastaat Turdidae
Suku: Hylocichla
Laji: mustelina
Kaksiosainen nimi

Hylocichla mustelina
J.F. Gmelin, 1789

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Täplärastas Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Täplärastas Commonsissa

Täplärastas (Hylocichla mustelina) on pohjoisamerikkalainen rastaiden heimoon kuuluva varpuslintu. Se on sukunsa ainoa laji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täplärastaan pituus on noin 19 cm, siipien kärkiväli 30–34 cm ja paino keskimäärin noin 50 g. Se muistuttaa laulurastasta mutta on hieman pienempi, päälaki ja etuselkä ovat ruosteenruskeat, siiven alapinnalla on valkeat kuviot ja rinnan sekä kupeiden tummat täplät ovat suurempia. Sukupuolet ovat samannäköisiä.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täpärastas elää Pohjois-Amerikassa Kanadan ja Yhdysvaltain itäosissa, etelässä Floridan pohjoisosiin saakka. Se on muuttolintu, joka talvehtii Keski-Amerikassa Panamaa myöten sekä Meksikon eteläosissa. Laji on harhautunut Eurooppaan pari kertaa. Sen elinympäristön ala on 3,5 miljoonaa neliökilometriä.

Täplärastaskanta on vähentynyt 43 % 1960-luvulta lähtien, pääasiassa sekä pesimä- että talvehtimisalueilla tapahtuvien laajojen metsänhakkuiden takia. Lehmäturpiaalin lisääntynyt loisinta täplärastaan pesissä on pienentänyt lajin jälkeläistuottoa. Paikoin kaikissa täplärastaan pesissä on vähintään yksi lehmäturpiaalin muna.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täplärastaan lisääntymisaikaista elinympäristöä ovat varttuneet lehti- ja sekametsät. Se suosii virtaavan veden läheisyyttä, runsasta alikasvosta ja soistunutta maaperää.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täplärastaat ovat yksiavioisia ja keskimäärin joka toinen pari pesii kahdesti kesän aikana. Naaras rakentaa pesän tiheään pensaaseen tai matalalle puuhun. Munia on kahdesta neljään ja naaras hautoo niitä keskimäärin 13 päivää. Molemmat emot huolehtivat poikasista, jotka jättävät pesän 12–15 päivän ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täplärastas on kaikkiruokainen ja syö hyönteisiä, matoja, nilviäisiä, etanoita ja kotiloita sekä marjoja ja hedelmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Hylocichla mustelina IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.12.2020. (englanniksi)