Tähtikokoontuminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähtikokoontuminen on sitä, että tähtitieteen harrastajat kokoontuvat mahdollisesti valtakunnallisesti. Suomessa tähtitieteellisiä esitelmätilaisuuksia on pidetty siitä lähtien, kun Ursa vuonna 1921 perustettiin. Esitelmien järjestämistä harrastavat kaikki tähtiyhdistykset.

Vuodesta 1971 on pidetty vuosittain tähtipäivät. Ensimmäiset pidettiin Turussa, sitten Helsingissä ja Tampereella. Tähtipäivistä on muodostunut merkittävä yleisötapahtuma paikkakunnalla, jonne myös tähtiharrastajat kokoontuvat ympäri maata. Tähtipäivillä järjestetään esitelmiä, näyttely ja retkiä ympäristön kohteisiin. Tähtipäivien illanvietossa jaetaan Stella Arcti -palkinto.

Vuodesta 1987 on pidetty Ursan jaostojen Cygnus-kesäpäivät. Niille kokoontuu toistasataa aktiiviharrastajaa ympäri maata.

Vuodesta 1984 on pidetty Laitepäiviä, aluksi mikropäivän ja tietokonepäivän nimellä.

Useat Ursan jaostot järjestävät omia valtakunnallisia tapaamisia, tunnetuimpia ovat Syvä taivas -jaoston DS-päivät. Vuodesta 2006 lähtien Tähtikallion havainto- ja koulutuskeskuksessa on pidetty enenevässä määrin varsinkin jaostojen valtakunnallisia kokoontumisia.