Tähtiin kirjoitettu virhe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo romaanista. Sen pohjalta tehdystä elokuvasta katso Tähtiin kirjoitettu virhe (elokuva).
Tähtiin kirjoitettu virhe
The Fault in Our Stars
Alkuperäisteos
Kirjailija John Green
Kansitaiteilija Rodrigo Corral
Kustantaja Dutton Books
Julkaistu 2012
Sivumäärä 313
ISBN 0-525-47506-0
Suomennos
Suomentaja Helene Bützow
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2013
Sivumäärä 338
ISBN 978-951-0-39499-1
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tähtiin kirjoitettu virhe (engl. The Fault In Our Stars) on John Greenin suosittu romanttinen draamaromaani, joka ilmestyi vuonna 2012. Kirjan pohjalta on tehty Josh Boonen ohjaama elokuva, joka sai ensi-iltansa 6. kesäkuuta 2014.[1]

Tähtiin kirjoitettu virhe nousi heti julkaisuviikollaan The New York Timesin myydyimpien lastenkirjojen listalla ensimmäiseksi[2] ja pysyi listan kärjessä seitsemän peräkkäistä viikkoa.[3] Aikakauslehti Time valitsi sen vuoden 2012 parhaaksi kertomakirjaksi.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo Indianapolissa asuvasta 16-vuotiaasta Hazel Grace Lancasterista. Luonteeltaan Hazel on sulkeutunut, pohdiskeleva, filosofinen ja sarkastinen. Hazel olisi melko huomaamattoman näköinen ilman aina mukana kulkevaa happisäiliötä, joka auttaa hänen keuhkojaan toimimaan. Happisäiliöön kuuluvat happiviikset, joita hän pitää jatkuvasti. Hazelin ehdoton suosikkikirja on hollantilaisen Peter van Houtenin esikoisteos Viistoa valoa joka kertoo syöpää sairastavasta teinitytöstä Annasta, johon Hazel samaistuu syvästi.

Kirjan alussa Hazelin äiti pakottaa hänet menemään tukiryhmään, sillä äidin mielestä Hazel on masentunut. Hazel suostuu lopulta menemään sinne vanhempiensa vuoksi. Tukiryhmässä Hazel saa ystävän nimeltä Isaac, joka sairastaa silmäsyöpää ja joka näkee vain toisella silmällään (hän menettää lopuksi näkönsä kokonaan). Eräällä kerralla Isaac tuo tukiryhmään mukanaan ystävänsä Augustus Watersin, johon Hazel tuntee heti vetoa. 17-vuotias Augustus on sairastanut luusyöpää, jonka seurauksena hänen toisen jalkansa polvesta alaspäin korvaa jalkaproteesi. Augustusta kuvaillaan sarkastiseksi, hyvännäköiseksi, välittömäksi ja pohdiskelevaiseksi. Tukiryhmän loputtua Augustus pyytää Hazelia katsomaan kanssaan elokuvaa, johon Hazel suostuu.

Hazel suosittelee Augustukselle lempikirjaansa Viistoa valoa, jonka Augustus lukee ja huomaa pitävänsä kirjasta. Augustus lähettää Van Houtenin assistentille sähköpostiviestin, jossa kertoo ihailustaan hänen kirjaansa kohtaan ja saa vastauksen, jossa Van Houten kehottaa heitä poikkeamaan Amsterdamiin, jos he haluavat saada selville lisää kirjasta. Augustus saa matkan Amsterdamiin järjestymään syöpälasten avustusjärjestön avulla.

Ennen matkaa Hazel joutuu sairaalaan, koska hänen keuhkonsa täyttyvät nesteellä. Lääkärien ja Hazelin vanhempien mielestä Hazelin terveys ei kestäisi Amsterdamin matkaa. Kun Hazel saa toisen kirjeen Van Houtenilta, hän on varma päätöksestään lähteä Amsterdamiin.

Amsterdamissa Hazel ja Augustus tapaavat Van Houtenin, joka paljastuukin pahansisuiseksi juopoksi, jolla ei ole aikomustakaan vastata heidän kysymyksiinsä. Pettyneenä Hazel ja Augustus menevät Van Houtenin assistentin Lidewijen kanssa Anne Frankin museoon, jossa he suutelevat ensimmäisen kerran. Myöhemmin illalla he rakastelevat. Seuraavana päivänä Augustus paljastaa, että hänen syöpänsä on uusiutunut ja levinnyt odotettua laajemmalle.

Augustuksen tila huononee nopeasti. Viimeisinä päivinään Augustus järjestää omat hautajaisensa, jossa haluaa Hazelin ja Isaacin pitävän muistopuheet. Kahdeksan päivää myöhemmin Augustus kuolee. Hautajaisissa Hazel on järkyttynyt nähdessään Van Houtenin, joka kertoo Augustuksen kirjoittaneen hänelle ennen kuolemaansa ja Van Houten haluaakin hyvittää huonon käytöksensä Amsterdamissa. Hazel on niin surullinen, että häntä ei kiinnosta.

Myöhemmin, hautajaisten jälkeen, Isaac kertoo, että Augustus on kirjoittanut jotain myös Hazelille. Hazel lukee Augustuksen jättämän kirjeen, jossa tämä kertoo kuinka tärkeä Hazel oli hänelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Deutsch, Lindsay: 'The Fault In Our Stars' movie gets a release date USA Today. 8.10.2013. Viitattu 24.7.2014. (englanniksi)
  2. Childrens’ Chapter Books 29.1.2012. The New York Times. Viitattu 13.10.2017. (englanniksi)
  3. Heyman, Marshall: The Young and the Sociable 18.2.2012. The Wall Street Journal. Viitattu 13.10.2017. (englanniksi)
  4. Top 10 Everything of 2012 – Arts & Entertainment Time. Viitattu 13.10.2017. (englanniksi)