Täältä ikuisuuteen (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittää romaania. Elokuvasta kertoo artikkeli Täältä ikuisuuteen (elokuva).
Täältä ikuisuuteen
From Here to Eternity
Alkuperäisteos
Kirjailija James Jones
Kieli englanti
Genre sotakirjallisuus
Suomennos
Suomentaja Oiva Oksanen
Väinö J. Tervaskari
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1961
Sivumäärä 789
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Täältä ikuisuuteen (engl. From Here to Eternity)[1] on James Jonesin vuonna 1951 julkaistu romaani. Teos on ilmestynyt Oiva Oksasen ja Väinö J. Tervaskarin suomentamana, Tammen kustantamana 1961.[1] Se perustuu löyhästi kirjailijan omiin kokemuksiin toista maailmansotaa edeltävän ajan Havaijilta, jonne Jonesin armeijayksikkö 19. jalkaväkirykmentti oli sijoitettuna ennen japanilaisten hyökkäystä Pearl Harboriin.

Jones palveli rykmentin E-komppaniassa, joka tunnettiin lempinimellä ”Nyrkkeilevä komppania” (The Boxing Company). Samassa komppaniassa palvelleen Hal Gouldin mukaan E-komppania ja sen henkilöt ovat toimineet pohjana kirjalle, joskin romaanissa kuvatut kovat olosuhteet ja tapaukset ovat keksittyjä. Kirjan pohjalta on tehty kuuluisa samanniminen elokuva vuonna 1953 sekä televisiosarja vuonna 1979.

Täältä ikuisuuteen on saanut nimensä Rudyard Kiplingin runosta "Gentlemen Rankers". Jatko-osaromaanin nimi Ohut punainen viivaperustuu Krimin sodassa käytyyn Balaklavan taisteluun, jolloin brittiläisten punatakkien 93. ylämaalainen jalkaväkirykmentti pysyi tiukassa linjamuodostelmassa voittaakseen taistelun. Myös tämän Kipling mainitsee runossaan "Tommy".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.