Søren Kragh-Jacobsen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Søren Kragh-Jacobsen (s. 2. maaliskuuta 1947 Kööpenhaminalähde?) on tanskalainen elokuvaohjaaja, muusikko ja lauluntekijä. Hän teki 1980- ja 1990-luvuilla palkittuja nuorten- ja lastenelokuvia ja oli 1990-luvun lopulla yksi elokuvanteon keinojen yksinkertaisuutta korostavan Dogma 95 -ryhmän jäsenistä. 2010-luvulla Kragh-Jacobsen on toiminut Rumle Hammerichin ohella toisena ohjaajana televisiosarjassa Vallan linnake.

Kragh-Jacobsen tuli nuoruudessaan tunnetuksi muusikkona ja pääsi sitten opiskelemaan elokuvakouluun Prahaan. Sieltä palattuaan hän alkoi ohjata nuorten- ja lastenelokuvia, joita Tanskan elokuvapolitiikka oli alkanut voimakkaasti suosia. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa oli Hans Hansenin samannimiseen romaaniin perustuva Tahdotko nähdä nätin napani? (Vil du se min smukke navle? 1978), joka kertoo murrosikäisistä koululaisista. Kansainvälistäkin suosiota sai kiusatusta pikkupojasta kertova, Ole Lund Kirkegaardin romaaniin perustuva Kumi-Tarzan (Gummi-Tarzan, 1981), joka vuonna 2006 valittiin mukaan Tanskan kulttuurikaanonin lastenkulttuuriosioon[1].

Kragh-Jacobsenin myöhempiä elokuvia ovat Emman tarina (Skyggen af Emma, 1988) ja St. Petrin sankarit (Drengene fra Sankt Petri, 1991). Kansainvälistä huomiota sai kolmantena Dogma-elokuvana valmistunut Mifune (Mifunes sidste sang, 1999). Vuonna 2003 Kragh-Jacobsen toi ensi-iltaan elokuvan Skagerrak, joka Mifunen tavoin ei kerro enää lapsista ja teini-ikäisistä vaan nuorista aikuisista naisista.

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kragh-Jacobsenin elokuvat Kumi-Tarzan, Emman tarina ja Mifune palkittiin Bodil-palkinnolla vuosiensa parhaina tanskalaiselokuvina. Mifune voitti Berliinin elokuvajuhlien Hopeisen karhun ja yleisöpalkinnon. Vallan linnake sai vuonna 2012 parhaan ulkomaisen sarjan Bafta-palkinnon. Monilla festivaaleilla on palkittu myös Kragh-Jacobsenin englanninkielinen nuortenelokuva The Island on Bird Street (1997).lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Gummi-Tarzan”, Kulturkanonen. København: Kulturministeriet, 2006. Teoksen verkkoversio (viitattu 26.1.2016). (tanskaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: da:Søren Kragh-Jacobsen