Syystamariski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syystamariski
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Tamariskikasvit Tamaricaceae
Suku: Tamariskit Tamarix
Laji: ramosissima
Kaksiosainen nimi

Tamarix ramosissima
Ledeb.

Katso myös

  Syystamariski Wikispeciesissä
  Syystamariski Commonsissa

Syystamariski (Tamarix ramosissima) on tamariskikasvien (Tamaricaceae) heimoon, tamariskien (Tamarix) sukuun kuuluva kasvilaji. Joidenkin kasvitieteilijöiden mukaan syystamariski, kiinantamariski (Tamarix chinensis), ranskantamariski (Tamarix gallica) sekä Tamarix pentandra olisivat kaikki keskenään samaa lajia tai ainakin jotkin niistä olisivat samaa lajia.

Syystamariski on kausivihanta pensas tai pieni puu, joka kasvaa tavallisesti noin 2–4,5 metriä korkeaksi. Sen lehdet ovat lähes neulasmaiset ja se muistuttaakin ulkonäöltään hieman katajia. Syystamariskin kukat ovat viisiterälehtiset ja vaaleanpunaiset. Hedelmä on kuiva kota.

Syystamariski on kotoisin Euraasiasta, mutta sitä tavataan myös Pohjois-Amerikassa vakiintuneena viljelykarkulaisena muun muassa marskimailla, ojanvierillä, tienpientareilla ja joutomailla. Pohjois-Amerikan lounaisosissa syystamariskista on tullut tehokkaasti leviävä haitallinen vieraslaji, joka muodostaa tiheitä, lävitse pääsemättömiä kasvustoja etenkin vesistöjen äärillä.

Syystamariskia käytetään koristekasvina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Akhani, H.: Tamarix ramosissima IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.9.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]