Syyrian siviilipuolustus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Syyrian siviilipuolustus eli Valkoiset kypärät (arabiaksi الدفاع المدني السوري) on Syyrian kapinallisalueilla toimiva järjestö, joka pyrkii auttamaan sodasta kärsiviä siviilejä. Valkoiset kypärät pelastaa mahdollisuuksien mukaan siviilejä Syyrian sisällissodan pommitusten raunioista. Se myös pyrkii evakuoimaan siviilejä sotatoimialueilta turvaan. Järjestö pyrkii suojaamaan vaurioituneita rakennuksia, kytkemään sähkön ja veden, sammuttamaan tulipaloja, toimimaan talvimyrskyissä ja varoittamaan lapsia räjähtämättömistä pommeista.

Järjestön perusti vuoden 2013 alussa brittiläinen konsultti James Le Mesurier (k. 2019[1]). Hän toimi aiemmin brittien armeijassa upseerina. Järjestöä rahoittavat monet läntiset teollisuusmaat. Nimitys "valkoiset kypärät" tulee siitä, että valkoisia kypäriä on Syyriassa helpoin hankkia. Enin osa järjestön noin 2 800 vapaehtoistyöntekijästä on miehiä, mutta joukossa on myös naisia. 130 järjestön jäsenistä on kuollut työnsä vaaroihin. Järjestöltä saa ajantasaisia tietoja siviileihin kohdistuneista hyökkäyksistä. Valkoiset kypärät oli ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi 2016, mutta sai tyytyä vain vaihtoehtonobeliin. Järjestö sanoo olevansa puolueeton, mutta vastustaa melko näkyvästi Bashar Al-Assadin hallintoa. Syyrian ja Venäjän hallituksien mielestä valkoiset kypärät ovat liitossa al Nusran islamistitaistelijoiden kanssa[2][3]. Niinpä valkoisten kypärien toimipisteitä on pommitettu järjestön mukaan tietoisesti[4].

BBC:n mukaan liki neljännes henkilöstöstä on kuollut tai loukkaantunut vakavasti. Sodan huippuaikana 2016/17 järjestöön kuului noin 4300 henkilöä. Järjestön sivuston mukaan vuoden 2020 alkuun mennessä jäsenistä oli kuollut työnsä aikana 252 ja loukkaantunut yli 500. Järjestön johtaja, Raed al Saleh perheineen sai vuonna 2020 turvapaikan Saksasta. Hän kuului niihin 422:een, jotka pakenivat Etelä-Syyriasta heinäkuussa 2018 Israeliin ja edelleen Jordaniaan. Pakosuunnitelma sai nimen Operaatio Taikamatto, ja sen oli järjestänyt Le Mesurier.[5][6][7]

Palkinnot ja tunnustukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Syrian Civil Defense