Syvännekrotti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syvännekrotti
Северная церапия.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Krottikalat Lophiiformes
Heimo: Ceratiidae
Suku: Ceratias
Laji: holboelli
Kaksiosainen nimi
Ceratias holboelli
Krøyer, 1845
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Syvännekrotti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Syvännekrotti Commonsissa

Syvännekrotti (Ceratias holboelli) on meren pohjassa elävä kala.[2]

Se on vaikea tutkimuskohde, siksi sen elämäntavoista tiedetään niin vähän. Luultavasti syvännekrotti enimmäkseen makailee pohjassa pyyntiantenni huojuen. Pyyntiantennin päässä olevan valoelimen hohde houkuttelee paikalle uteliaita saaliskaloja, jotka samalla uivat suoraan nälkäiseen kitaan. Sitä tavataan tyypillisesti trooppisissa ja lauhkeissa merissä 400-2000 metrin syvyydessä.[3]

Syvännekrottien heimoon kuuluu 2 sukua ja 4 lajia. Lajit ovat syvännekrotti (Ceratias holboelli), C. tentaculatus, C. uranoscopus ja pikkusyvännekrotti (Cryptopsaras couesii). Tyypillisesti heimon lajit saavuttavat suurimmillaan noin 77 cm:n pituuden, mutta syvännekrottinaaras voi kasvaa jopa 120 cm pitkäksi. Heimon lajien koiraat ovat huomattavasti pienikokoisempia ja kasvavat suurimillaan noin 1,6 cm pitkiksi. Syvännekrottilajien naaras on ruumiinmuodoltaan pitkulainen ja suu on suurikokoinen. Ensimmäinen selkäevän ruoto on pidentynyt ja sen kärjessä on valoa tuottava elin, jota lajit käyttävät saaliidensa huokutteluun. Aikuinen koiras elää loisena kiinnittyneenä naaraan ruumiiseen. Rintaevät ovat pienet, vatsaevät puuttuvat, selkä- ja peräevät ovat lyhyehköt ja pyrstöevä on kookas. Väriltään syvännekrottein heimon lajit ovat mustia tai tumman punaruskeita.

Syvännekrotti on ahnas peto, joka petkuttaa saaliskalat luokseen. Se heiluttaa päässän olevaa uloketta, jonka kärjessä oleva ihokappale näyttää makoisalta pikku madolta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Munroe, T., Costa, M., Kobyliansky, S. & Arnold, R.: Ceratias holboelli IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 13.1.2016. (englanniksi)
  2. Ceratias halboelli - syvännekrotti Afrikkanet
  3. Ceratias holboelli (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.