Sytyke (yhdistys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Systeemityöyhdistys Sytyke ry
Perustettu 1979
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Jäsenmäärä 1086 henkilöjäsentä, 20 yhdistysjäsentä[1]
Puheenjohtaja Lea Pitkänen
Jäsenlehti Sytyke-lehti
Aiheesta muualla
Sivusto

Sytyke ry yhdistää suomalaiset ohjelmistokehityksen ammattilaiset liiketoiminnasta teknisiin asiantuntijoihin. Yhdistyksen muodostavat erikoisalueisiin keskittyvät osaamisyhteisöt, joiden jäsenet välittävät toisilleen omien alojensa syvällisintä tietoa ja tuoreimpia trendejä. 30-vuotiaan yhdistyksen juuret ovat systeemityössä (joka ei ole sama asia kuin englannin "systems engineering"). Termillä tarkoitetaan organisaatioiden yksilöllisten tarpeiden analysointiin perustuvaa tietojärjestelmien suunnittelu- ja kehitystyötä, joka tähtää automatisoitavaksi soveltuvien prosessien toteuttamiseen ohjelmistojen avulla.

Tällä hetkellä Sytyke ry:ssä toimii kymmenen osaamisyhteisöä, jotka keskittyvät ohjelmistoliiketoimintaan, ketterään kehitykseen, käytettävyyteen, mallinnukseen, projektitoimintaan, relaatiotietokantoihin, suorituskykyyn, palveluarkkitehtuuriin (SOA), testaukseen ja kokonaisarkkitehtuuriin.[2] Osaamisyhteisöjen tavoitteena on auttaa jäseniään kehittymään yhä vahvemmiksi omien alojensa ammattilaisiksi mm. korkeatasoisten seminaaritilaisuuksien sekä yhdistyksen lehdessä julkaistavien asiantuntija-artikkelien kautta.

Sytyke ry on Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset ry:n (TIVIA) suurin valtakunnallinen teemayhdistys, jolla oli vuoden 2014 lopussa 1 086 henkilöjäsentä ja 20 yhteisöjäsentä.[1] Sytyke ry toimii yhteistyössä Tivian alueyhdistysten kanssa tarjoamalla niille jäsenkuntansa asiantuntemusta erikoisaloja käsittelevien tilaisuuksien suunnitteluun ja toteutukseen.

Sytyke julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Sytyke-lehteä (vanha nimi oli Systeemityö), joka on ilmestynyt vuodesta 1988.[3]

80- ja 90-luvuilla yhdistys tuotti useita raportteja, joissa työryhmät kirjoittivat suomeksi uusista systeemityön aiheista. Raportit julkaisi Tietotekniikan liitto ry ja kustansi Suomen Atk-kustannus Oy.[4]

 1. Systeeminsuunnittelun työasema 1988
 2. Kokemuksia relaatiotietokannoista 1990
 3. Tietokoneavusteinen systeemityö – kannattavuus, menetelmät, käyttöönotto 1990
 4. Oliot systeemityössä 1992
 5. STST-malli 1993
 6. Laatujärjestelmän käyttöönotto 1993
 7. Kokemuksia tietojärjestelmien rakentamisesta työasema-arkkitehtuureihin 1994

Vuonna 2013 Sytyke tuotti kirjapyrähdys-tekniikalla kirjan 398 vuotta ketteriä kokemuksia (Arkistoitu – Internet Archive), joka kerää suomalaisten ketterien työmenetelmien konkareiden kokemuksia yksiin kansiin.

 1. a b Sytyke ry, toimintakertomus 2014
 2. Sytykkeen osaamisyhteisöt ttlry.fi. Arkistoitu 25.2.2007. Viitattu 2.4.2011. (suomeksi)
 3. Systeemityölehden sisältö 1988 – 2009 pcuf.fi. Viitattu 2.4.2011. (suomeksi)
 4. Sytyke-raportit www.sytyke.org. Viitattu 20.7.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]