Sysmäjärven rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sysmäjärvi
Sysmäjärven rautatieasema.JPG
Perustiedot
Lyhenne Smj
Rataosa Siilinjärvi–Viinijärvi,
Vuonos–Sysmäjärvi,
Sysmäjärvi–Outokumpu (purettu)
Sijainti 62°43′02″N, 029°03′39″E
Osoite Sysmäntie 3, 83500 Outokumpu
Liikenne
Tavaraliikenne raakapuunkuormaus
Muut tiedot välisuojastuspiste
Asemarakennus
Materiaali puu
Ratapiha
Raiteisto pääraide,
3 kuormausraidetta

Sysmäjärven rautatieasema (lyh. Smj) on rautatieliikennepaikka Outokummun kaupungissa Suomen rataverkkoon kuuluvalla rataosalla Siilinjärvi–Viinijärvi.

Liikenteenhoidollisesti Sysmäjärven liikennepaikka on välisuojastuspiste, jota käytetään junien peräkkäinkulun turvaamiseksi. Liikennepaikalla on myös ratapiha, mutta siellä ei voida järjestää junakohtauksia, sillä vaihteet eivät ole sähköisesti käännettäviä. Liikennepaikalla kuormataan säännöllisesti raakapuuta.

Sysmäjärven liikennepaikka on risteysasema, jossa Siilinjärven ja Viinijärven välisestä radasta erkanee sivurata Vuonokseen. Aiemmin Sysmäjärveltä erkani myös sivurata Outokumpuun, mutta se lakkautettiin vuonna 2000 ja purettiin vuonna 2004. Sysmäjärven ratapihan länsipäässä on ollut myös kolmioraide, mutta se on purettu.

Vuonoksen sivuradan erkanemisvaihde sijaitsee noin 2,8 kilometrin päässä Sysmäjärven asemalta Siilinjärven suuntaan. Kun Sysmäjärven liikenteenohjauslaitteet uusittiin kesällä 2003, Sysmäjärven liikennepaikan rajaa siirrettiin Siilinjärven suuntaan, jolloin erkanemisvaihde jäi Sysmäjärven liikennepaikan rajan sisäpuolelle. Tällöin Vuonoksen erkanemisvaihde lakkautettiin linjavaihteena.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]